Kada je u pitanju nega kože, oštećenja izazvana suncem su glavni uzrok tamnih fleka, mrlja i bora. Navodno se kože ne može zaštititi čak ni nanošenjem kreme protiv UV zraka sa najjačim zaštitnim faktorom dvaput dnevno, već je morate nanositi na svaka tri sata. Međutim, postoje mnogo efikasniji melemi za zaštitu kože koji ne zahtevaju mnogo vremena, a jedan od njih, koji ćemo opisati u daljem tekstu, možete napraviti svakog vikenda kako biste zaštitili i osvežili kožu i sprečili prevremeno starenje.

Za masku za lice od avokada je potrebno svega 5 minuta za pripremu, 5 minuta za nanošenje i 20 minuta da se ostavi da deluje, a ostavlja kožu sjajnom i oporavljenom, kao i snažnu i sjajnu kosu.

avokado maska za lice

Avokado je bogat vitaminima A, D i E, sadrži ometa-3 masne kiseline koje podmađuju kožu, dok lecitin i kalijum podstiču zdravlje i lep izgled kože. Avokado je takođe bogat sterolinom, vrstom proteina koja smanjuje tamne fleke i slične nedostatke na koži vezane za starenje, a takođe stvara i zaštitni sloj koji štiti kožu od sunca. Med, sa druge strane, je dobro poznat kao prirodan sastojak u mnogim maskama i melemima – njegova medicinska (i estetska) svojstva verovatno ne treba detaljno objašnjavati, ali u najkraćim crtama – med je prirodni hidratant koji odgovara svim tipovima kože. Lako ubija mikrobe i bakterije na koži i tako umanjuje nadutost, crvenilo i iritaciju kože.

Slično>>> Prirodne maske za lice

Masku za lice od avokada je vrlo lako napraviti, tako da je možete napraviti svežu kad god poželite ili, ako hoćete, možete napraviti više i držati je nekoliko dana – u tom slučaju bi trebalo da dodate kašiku limunovog soka i kašičicu soli kako maska ne bi potamnela i kako bi ovi sastojci delovali kao konzervansi, da maska ne izgubi svoja blagotvorna svojstva. Međutim, kao što je već rečeno, za pripremu maske je dovoljno svega 5 minuta, tako da je preporučljivo da je previte neposredno pre nego što je nanesete.

– Vreme pripreme: 5 minuta
– Kuvanje: 2 minuta
– Ukupno: 7 minuta

Dobro „nahranite“ kožu i kosu ovom maskom koja se sadrži od svega dva sastojka, jer će Vam koža biti meka i hidrirana, a kosa zdravija i sjajnija.

Za jednu porciju je potrebno:
– Jedan avokado
– Dve kašike meda
– Dve kašike bademovog ulja (po želji, dobro deluje na kožu i kosu)

Priprema
1. Dobro izmešajte sastojke dok ne dobijete pastu srednje gustine, koja se lako može razmazati
2. Nanesite masku na lice, vrat i gornji deo grudi
3. Nemojte nanositi masku na oči i usta
4. Ostavite masku da deluje 15-20 minuta
5. Dobro operite masku sa lica i odmah ga dobro osušite
6. Odmah nanesite preparat za hidrataciju koji koristite
7. Za masku za kosu, nežno umasirajte ovu mešavinu u kožu glave i kosu. Ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim normalno operite šamponom i isperite

Povezano>>> Aspirin za lice ? Da probajte ove 4 maske

Ne morate koristiti bademovo ulje ukoliko ga nemate pri ruci; maska će ipak imati odličan učinak. Ako masku pravite za kosu, možete umesto bademovog koristiti maslinovo ulje, ima slična svojstva i lako se nanosi prstima. Ostali sastojci koje po želji možete dodati su izgnječena banana, kašika praha od ovsa, sok od aloje, kap ili dve ekstrakta ruzmarina ili kamilice – sve su ovo odlični dodaci masci od avokada.

Saznajte više>>> Maska za kosu od avokada, meda i maslinovog ulja