Imate li suvu kosu koja se peruta? Zar ne biste voleli da je malo omekšate, učinite sjajnijom i glatkijom? Pa, ukoliko je to slučaj, ne tražite dalje! Postoji jedna maska za kosu koja će učiniti upravo to. Tako je, govorimo o maslinovom ulju! Osim toga što ima dobar ukus i zdravo je za srce, maslinovo ulje krije još neke tajne!

Maslinovo ulje – ukratko:

Maslinovo ulje ostvaruje brojne zdravstvene prednosti na stomak, kožu, srce pa čak i na kosu. Površinska primena maslinovog ulja pomaže u omekšavanju i obogaćivanju vaše kose, poboljšavajući njen izgled i osećaj koji ostavlja. Maslinovo ulje predstavlja omekšivač, što znači da zadržava vodu i omekšava kožu i kosu. Pored toga, maslinovo ulje je dobro za sve tipove kose! Ovde ćemo videti način na koji možemo napraviti masku za kosu od maslinovog ulja (sa medom).

maska za kosu od maslinovog ulja

Da bi napravili masku za kosu od maslinovog ulja potrebni su sledeći sastojci:

1. Ekstra devičansko maslinovo ulje: Skuplje i prefinjenije od drugih vrsta maslinovog ulja, ekstra devičansko maslinovo ulje se može pohvaliti ne samo lepšom aromom, već i većim bogatstvom antioksidanasa i vitamina. Ove dodatne hranljive materije čine vašu kosu sjajnijom i jačom.

2. Med Med je jedan od najboljih humektanata (ovlaživača), što znači da zadržava vlagu i poseduje brojne protiv-zapaljenske i anti-oksidantne karakteristike. Ove osobine pomažu u obnavljanju suve kose kao i u reparaciji i smanjenju rascvetalih krajeva. Razmotrite korišćenje sirovog meda, jer je on korisniji od onoga koji je industrijski obrađen.

3. Kapsule sa Vitaminom E: Kapsule sa Vitaminom E se obično mogu naći u većini super-marketa i apoteka. Vitamin E je fantastičan antioksidans koji pomaže u popravci suve i oštećene kose. Antiinflamatorna svojstva ovog vitamina čine ga idealnim za „umirivanje“ kože poglavine i revitalizaciju oštećene kose.

Priprema maske za kosu od maslinovog ulja

Sada kada znate koje su prednosti ovih sastojaka, pogledajmo kako se maska može napraviti i kako se koristi.

Biće vam potrebno:
½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
¼ šolje meda
2-3 kapsule vitamina E
tegla sa hermetičkim poklopcem
četka za peciva (ili farbanje)
plastična folija/kapa za tuširanje/plastična kesa za namirnice

Postupak: Sipajte med u teglu sa hermetičkim poklopcem i u njega dodajte maslinovo ulje. Sada, probušite kapsule vitamina E i sadržaj iscedite u mešavinu maslinovog ulja i meda. Mutite mešavinu dok ne postane glatka. Vodite računa da ne postane previše lepljiva. Upotrebite četku za peciva ili farbanje da nanesete masku na vašu kosu. Posebnu pažnju obratite na oštećene krajeve. Postarajte se da masku od maslinovog ulja nanesete ravnomerno na čitavu kosu. Kosu pokrijte kapom za tuširanje. Takođe je možete umotati plastičnom folijom ili prekriti PVC kesom za namirnice.

Ako imate dugu kosu, labavo je upredite na vrhu glave i pričvrstite šnalom pre nego što je pokrijete kapom za tuširanje ili umotate folijom. Ostavite kesu na glavi oko 90 minuta. To će omogućiti vašoj kosi da upije veći deo meda i maslinovog ulja iz mešavine.

Toplota koja nastaje ispod kape ili folije stimuliše bolju apsorpciju maske za kosu. Konačno, isperite masku za kosu toplom vodom. Nemojte koristiti vruću vodu. U početku, kosa vam može biti lepljiva ili kruta, ali će uskoro postati mekša kako voda bude spirala masku sa nje. Koristite prirodan šampon i regenerator.

POVEZANO>>> Maslinovo ulje za rast kose

Napomena:
Šamponi bez sulfata su najbolji za vašu kosu. Oni nežnije deluju u odnosu na druge šampone. Ne pene previše, ali su jednako efikasni kao i ostali. Prema tome, šta čekate? Upotrebite masku za kosu od maslinovog ulja i učinite svoju kosu mekšom i sjajnijom.
POVEZANO>>>30 načina da koristite maslinovo ulje za kosu kožu i kao lek