maska za kosu od avokadaBez obzira na to da li kosu ne farbate i samo perete običnim šamponom ili je godinama farbate i tretirate raznim hemijskim preparatima, sada ćemo Vam predstaviti jednu odličnu masku koja je dobra kako za normalnu, tako i za oštećenu kosu. Kao što je za zdravlje kose (i kože i noktiju) bitno ono što unosimo u svoje telo u vidu hrane, važno je i ono što stavljamo na kožu, kosu i nokte. Ova maska je jedna od najboljih ako želite sjajnu, mekanu kosu.

 

 

Povrh svega, ova maska od avokada meda i maslinovog ulja je potpuno prirodna, bez ikakvih hemijskih supstanci i aditiva koji su redovni sastojci ostalih preparata za kosu i dodatno, pravi se od namirnica koje gotovo uvek imate pri ruci ili možete kupiti u svakoj prodavnici.

 

 

Odavno je poznato da su ulja i masnoće koje sadrži avokado dobra za negu kože. Na isti način deluju na kosu i potpomažu oporavak suve, krte i oštećene kose. Maslinovo ulje je takođe veoma hidrirajuće i štiti kosu od daljeg oštećenja – fantastična stvar ako se često fenirate ili peglate kosu. Med sadrži mnogo vitamina koji oporavljaju kosu i kožu glave i dodatno ih hidrira. U smesu možete i dodati nekoliko kapi ulja lavande, koje je takođe poznato po svojim blagotvornim dejstvima na kožu glave – uklanja perut i svrab. I naravno, daje kosi mnogo lepši miris.

 

 

Ključna stvar za delotvornost ove maske, posebno za prodiranje hidrirajućih sastojaka u dlaku, jeste toplota. Najbolje je da, kada nanesete ovu masku od avokada, meda i maslinovog ulja, umotate kosu i stavite kapu za tuširanje na nju i onda počnete da je grejete fenom ili, što je najbolja varijanta u toplijim mesecima, da sednete na neko sunčano mesto i da Vam Sunce bije direktno u kosu. Nakon 30-45 minuta operite kosu šamponom i balzamom koji redovno koristite.

maska za kosu avokado med maslinovo ulje

Ako imate masnu kosu, počnite da nanosite masku par centimerara od korena duž cele dlake; ako Vam je kosa kovrdžava i/ili potpuno suva, nanesite masku od samog korena duž cele dlake i na kraju dobro natopite vrhove maskom. Ako Vam kosa nije previše oštećena, možete koristiti ovu masku jednom mesečno ili ređe; ako je previše suva ili isušena i oštećena farbanjem, onda možete koristiti ovu masku i po dva-tri puta mesečno. Ako imate normalnu ili tanku kosu, nemojte prečesto koristiti ovu masku, jer je „teška“, prodire duboko u dlaku i zbog toga kosa može postati teška i delovati slepljeno.

maska za kosu od avokada i meda

Sastojci potrebni za masku od avokada, meda i maslinovog ulja:
– Jedan zreo avokado, očišćen od koštica i oljušten
– Dve kašike maslinovog ulja
– Dve kašike meda
– Po želji 2-3 kapi lavandinog ulja

 
Izmešajte ove sastojke mikserom u manjoj činiji. Mešajte dok boja ne bude svetla i maska ne postane relativno bistra. Pokvasite kosu vodom i onda nanesite masku, posebno na krajeve (slobodno ih malo protrljajte da se maska bolje upije). Skupite kosu na vrh glave i umotajte je u kapu za tuširanje. Zatim krenite sa grejanjem – koristite običan fen 15 minuta ili 30-45 minuta sedite na suncu. Nakon toga skinite kapu, isperite masku vodom i zatim normalno operite kosu šamponom i balzamom koji obično koristie.