Kleopatra se u njega klela i kupala se svakodnevno u njemu u okviru svog režima ulepšavanja, ali sada, nakon smrti najstarije žene na svetu – jednog velikog obožavaoca magarećeg mleka – ono je ponovo je u centru pažnje.
Dugovečnost najstarije žene na svetu Marije Ester de Kapovila iz Ekvadora, bila je pripisivana čudima magarećeg mleka. Gospođa Kapovila je preminula u dubokoj starost, u svojoj 116. godini.

Olivije Denis sa farme magarećeg mleka (the Asinerie du Pays des Collines at the Château des Mottes) u Belgiji, kaže da je bio iznenađen tom vešću.
“Znamo da je magareće mleko veoma dobro za zdravlje, za varenje i creva, ali nismo čuli da produžava životni vek” rekao je.

Pored svojih lekovitih svojstava, magareće mleko ima još mnogo kvaliteta zbog kojih predstavlja odličan bazni sastojak za veliki broj proizvoda za negu kože.

Gospodin Denis i njegova partnerka Mari Tak rukovode najproduktivnijom farmom u Evropi, proizvodeći između 2000 I 3000 litara mleka godišnje. Polovina od ukupne proizvodnje završi u kozmetičkom lancu u okviru farme nudeći klijentima sapune od magarećeg mleka, kreme za negu I maske za lice.

magarece mleko

Ovi proizvodi za kožu imaju regenerativna svojstva jer bogat sastav magarećeg uključuje visok nivo proteina, fosfolipida i keramida što za uzvrat ima umirujuća i restrukturirajuća svojstva.
Njegov bogat sadržaj takođe mu omogućava da bude izvrsni ovlaživač ili možda što je bitnije, da ima efikasnost protiv bora.

Magareće mleko,takođe, ima do 60 puta više vitamina C nego kravlje mleko, kaže Denis, a sadrži i vitamine A, D i E. Bogat je izvor kalcijuma I fosfora, što ga čini korisnim i za redovnu potrošnju i negu kože.

Sva ova svojstva bi mogla da pomognu da se u budućnosti proširi zastupljenost magarećeg mleka na tržištu, posebno zbog činjenice da je potražnja za prirodnim sastojcima jedna od potreba industrije koja najbrže raste.
Postoji mnogo kompanija koje trenutno proizvode kozmetičke preparate na bazi magarećeg mleka. Jedan od vodećih proizvođača je US-based Cleopatra brand, koji proizvodi veliki broj proizvoda za negu kože kao što su dnevna i noćna krema.

Poput Denisovog programa za negu kože, magareće mleko je prisutno na tržištu širom sveta kao prirodni preparat za negu kože, mada služi veoma specifičnom tržištu. A pošto je magareće mleko ponovo u centru interesovanja potražnja za sastojkom se može značajno povećati.

Međutim, jedna od prepreka u zadovoljenju porasta potražnje bi mogla biti količina proizvedenog mleka. Jedna ženka da oko 2 litre mleka na dan u tri muženja, dok krava da i do 40.

I uprkos tome što ima 84 magarca u svojoj staji, gospodin Denis kaže da svega 15 magarica aktivno daje mleko.
“To je specifično tržište” kaže on.”Ali naša proizvodnja ide uzlaznom putanjom i tržište se širi.”