limun za kosuLimun i sok od limuna imaju veoma značajnu ulogu u održavanju zdravlja kose i kože glave. Nekoliko različitih namena ovog soka, koje se odnose na zdravlje kose i temena, je navedeno u ovom tekstu….

Kosa čini važan aspekt naše lepote, ali i ličnosti takođe. Često ulažemo puno napora kako bismo postigli savršenu, bujnu i negovanu dugu kosu.

Koristimo razne preparate kako bismo postigli željeni efekat i izborili se sa nedostacima koji se u međuvremenu pojavljuju.

Ali, upotreba jakih hemikalija često daje samo trenutne rezultate, i na kraju završavamo tako što napravimo više štete na duže staze. Prirodni preparati kao što je sok od limuna pomažu u rešavanju nekih od ovih problema, pa samim tim i u postizanju lepog i negovanog izgleda kose.

Poreklom iz Azije, limun pripada porodici agruma, i ima značajnu ulogu za ljudsko zdravlje, naročito za negu kože i kose.

Limun je bogat izvor vitamina C i limunske kiseline, i koristi se u raznim kozmetičkim i zdravstvenim preparatima kao što su: gelovi za tuširanje, pilinzi, šamponi, regeneratori, losioni, dijetetski suplementi i drugo…
Sveže isceđeni sok od limuna, bilo da se koristi direktno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima je koristan za:

Limun za posvetljivanje kose

Iako su trendovi i stilovi bojenja kose ekstremno dinamični, posvetljivanje kose je definitivno uvek glamurozna opcija. Ali, istovremeno zahteva oprez i pažljivu upotrebu preparata, kako ne bi došlo do neželjenih posledica na kosi i koži glave. Sveže isceđen sok od limuna upravo služi ovoj svrsi, jer vam pruža mogućnost prirodnog posvetljenja kose, bez ikakvih posledica. Sve što treba da uradite je da operete kosu, blago je prosušite peškirom, i nanesete sok od limuna na pramenove koje želite da posvetlite. Preporučljivo je da koristite četku za kosu i da nanosite sok postepeno, od korena ka vrhovima. Neka vam kosa bude izložena suncu dok se potpuno ne osuši. Nakon toga je isperite toplom vodom.

Limun za sjaj kose

Sok od limuna predstavlja prirodnu kiselinu za ispiranje, koja vam pomaže da postignete savršeno blistav i sjajan izgled kose za kojim žudite. Možete jednostavno isprati kosu sokom od limuna, razblaženim sa jednom čašom vode. Druga alternativa je da pripremite mešavinu koja se sastoji od jednakih količina soka od limuna i bilo kog regeneratora koji odgovara vašem tipu kose. Nanesite ovu mešavinu na kosu i ostavite da odstoji minut-dva. Temeljno isperite i istapkajte kosu peškirom kako biste dobili meku i sjajnu kosu.

Limun pomaže rast kose

Dužina i jačina kose su dva značajna aspekta o kojima žene brinu. Sok od limuna je koristan i za ovo, naravno. Izdašna masaža kože glave limunovim sokom, pomešanim sa malo kokosovog ili maslinovog ulja se pokazala kao efektivan stimulans za rast kose. Takođe služi kao delotvoran lek protiv opadanja kose, dok joj vitamin C, koga ima u limunovom soku, daje snagu.

Otklanjanje peruti

Perut je čest problem sa kojim se mnogi susreću, i često čini da se osećamo neprijatno.Limun vam pruža nekoliko načina da se izborite sa ovim problemom. Pomešajte 1 kašičicu svežeg limunovog soka sa 3 kašičice vode, 1 kašičicom sirćeta i ¼ kašičice soli. Nanesite na teme i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite toplom vodom, pa operite normalno kosu šamponom. Redovna upotreba ove mešavine pomoći će vam da se otarasite peruti za 3-4 meseca.

Limun za masnu kosu

Sredstvo za ispiranje kose od limunovog soka će vam takođe pomoći da se izborite sa masnim temenom i kosom. Limunska kiselina, koje ima u limunovom soku, pomaže da se otkloni višak masnoće, kao i da se otarasite mrtvih ćelija na koži glave. Mešavina limunovog soka i sirćeta u jednakim količinama pomaže u otklanjanju uraslih dlaka, koje uzrokuju masnu kožu glave.

Limun je važan sastojak u mnogim biljnim i kućno pravljenim preparatima za održavanje lepe kose. Međutim, svaki lek ima efekta ako se koristi u odgovarajućoj količini, pa je tako i sa sokom od limuna. Prekomerna upotreba limunovog soka može rezultirati ekstremno suvim temenom i slabljenjem korena kose. Stoga, potrebno je da odredite dovoljnu količinu za dobijanje maksimalne koristi.