lek za sedu kosuStop sedim vlasima! Kako biste sedoj kosi povratili boju, stimulišite melanin!

“Kad sam pre osedela?”, pitaju se mnoge osobe koje imaju 35 godina, ili čak koju godinu manje. Da bi maskirale preranu prosedost, žene koriste farbe koje oštećuju kosu. Ukoliko je procenat sedih vlasi nizak, postoje pametnija rešenja!

Uzroci za sedu kosu
Oduvek se smatralo da je pererana prosedost genetski uslovljena – ako je vaša majka rano osedela ili vaš otac, ista sudbina čeka i vas. Međutim, nije baš sve u genetskom nasleđu. Melanin iz kose uslovljen je porodicom 19 proteina, takozvanih WNT, specifičnih za pojedine ćelije i tkiva. Što se kože glave tiče, njeni proteini prenose informacije neophodne za pretvaranje matičnih ćelija u melanocite, koji “proizvode” tamni pigment kose. Smanjenje količine ovih proteina jeste genetski predodređeno, ali zavisi i od stila života: previše slobodnih radikala, pušenje, sunčevo zračenje… sve su to faktori koji čine da organizam počne da proizvodi vodonik-peroksid, koji dekoloriše kosu i ona postaje seda.

I stres može izazvati reakciju što utiče na prenos melanina, koji boji kosu. Prerana osedelost može biti povezana i s nekim medicinskim stanjima, poput poremećaja rada štitne žlezde, nedostatka vitamina B12 i anemije. Uzrok osedelosti može biti smanjenje koncentracije minerala u kostima kod žena posle menopauze, što je faktor rizika za obolevanje od osteoporoze.

Efikasno rešenje lek za sedu kosu. Uzimajte 500 mikrograma folne kiseline dnevno (vitamin B12), koja je dragocena za zdravlje i dobro stanje kose i noktiju. Zapravo, sadrži paraamino-benzojevu kiselinu (PABA), koja zaustavlja sedenje kose, pa čak i repigmentuje onu postojeću sedu kosu – stimulišući melanin. U oko 10-25% slučajeva aminobenzojeva kiselina vraća sedu kosu u njenu prvobitnu boju (potrebno je 6-24 g dnevno). U jednom istraživanju, konzumiranje 200 mg PABA dnevno tokom dva meseca dovelo je do primetnog potamnjivanja kose kod gotovo svih učesnika.

Minerali-suplementi kalcijum, bakar i cink mogu odložiti pojavu sedih vlasi te regulisati biotin, koji usporava dalje širenje sede kose. Najbolji izvori vitamina i minerala potrebnih vlasištu jesu alge spirulina i kloreal, ili pak zeleno povrće. Spirulina sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i amino-kiselina, koji sprečavaju prerano sedenje kose. Foti (Polygonum multiflorum), biljka popularna u kineskoj tradicionalnoj medicini, već vekovima se koristi za sprečavanje gubitka vlasi i vraćanje boje kosi koja postaje seda.

Kućna nega
Šampon od jaja obiluje proteinima i amino-kiselinama. Izmešajte jedno jaje s malo vode, utrljajte u kosu i ostavite 30 minuta da deluje pa sve isperite blagim šamponom. Takođe, u vlasište možete utrljati ulje kokosa, ostaviti pola sata da deluje i nakon toga dobro isprati šamponom.

Privremeni lek za sedu kosu
Jak ekstrakt od 100 grama žalfije u 500 mililitara vode sakriva sede.