Mada nam je svima bliža upotreba kurkume, odnosno njenog sastojka kurkumina u kuhinji, budući da ovaj sastojak daje savršenu žutu boju šafranu, podaci pokazuju da se kurkuma sa velikim uspehom koristi i za negu kože lica i kose.

Ako tom dodate i podatak da mnoge Indijke upravo primenom kurkume uspevaju da dugo godina očuvaju mladolikost kože lica, sasvim je jasno zbog čeka treba početi sa primenom kurkume za lice i kosu.

Kurkuma za lice i kosu – maske

Najčešći način primene kurkume za lice i kosu podrazumeva maske, čiji je osnovni sastojak ovaj biljka. Inače, kurkuma pripada istoj porodici kojoj pripada i lekoviti đumbir.

Naravno, ne zaboravite da sve prirodne maske, pa tako i kurkuma za lice i kosu mora da se primenjuje određeni vremenski period da bi pokazala sve svoje pozitivne efekte.

kurkuma za kosu i lice

U principu, ne postoji ograničenje ko sme da koristi maske na bazi kurkume, ali ukoliko primetite bilo kakav vid iritacije trebalo bi da prekinete korišćenje ovakvih tretmana ili da pokušate sa slabijim koncentratom kurkume.

Kako koristiti kurkumu za zdravlje, lice i kosu

Ukoliko vas zanima kako koristiti kurkumu za zdravlje, lice i kosu, imajte na umu da je upotreba za sve ove oblasti potpuno različita.

Tako, dok se kurkuma za zdravlje koristi ili kao začin ili u kombinaciji sa vodom i medom, recimo kao napitak, za lice se najčešće spravljaju lekovite maske, a za kosu se koriste pakovanja na bazi kurkume.

Kurkuma za lice

Kurkuma za lice je idealna za tretiranje kože zahvaćene aknama i bubuljicama, uzevši u obzir da ima izrazito protivupalno svojstvo. Takođe, u kombinaciji sa različitim namirnicama, može da pomogne kod masne, ali i suve kože lica.

Maske za lice od kurkume

Maske za lice od kurkume se pripremaju vrlo jednostavno, a naravno njihov glavni sastojak je kurkuma. Među najbolje maske za lice od kurkume se svrstava ona koja se priprema od meda, limunovog soka i kurkume. Jednostavno se pomeša 1 kašičica meda, malo limunovog soka i malo praha kurkume, pa se tako pripremljena maska nanese na kožu lica i ostavi da deluje 15 – ak minuta. Ova maska je odlična za normalnu, ali i suvu kožu.

Ako vas zanimaju maske za lice od kurkume koje pomažu kod akni i problematične kože, one se pripremaju na još lakši način, stim što se nanose samo na problematične delove kože. Dovoljno je da pomešate malo praha od kurkume sa malo limunovog soka i obične vode i da tu smesu nanesete na problematične delove lica, te ostavite da deluje 10 -a ak minuta, nakon čega isperete lice mlakom vodom.

Ukoliko, pak nanesete na lice masku koju ste pripremili samo od meda i praha kurkume, vrlo je verovatno da će vaše bore uskoro nestati.

Povezano>>> 28 načina upotrebe kurkume za zdravlje, kožu i kosu

Kurkuma za kosu

Kurkuma za kosu prvenstveno pomaže kod slabe kose, a smatra se da podstiče njen rast, te sprečava opadanje. Različita pakovanja za kosu na bazi kurkume pospešuju cirkulaciju, ali i leče problematičnu kožu glave.

Smatra se da kurkuma za kosu pomaže i kod otklanjanja peruti, te da izuzetno jača koren, ali i samu dlaku, čineći na taj način kosu bujnijom, sjajnijom i zdravijom.

Maske od kurkume za kosu

Kao i za maske za lice, tako i za maske od kurkume za kosu važi da su zaista brojne. Međutim, daleko najbolji efekat ima pakovanje, odnosno maska koju pripremate od meda, kurkume i maslinovog ulja. Trebalo bi da ovo pakovanje nanesete na kosu i to prvenstveno na njen koren, te da ostavite da deluje oko 30 minuta. Nakon toga kosu temeljno isperite i operite na uobičajen način.

Nemojte se iznenaditi ukoliko nakon nanošenja maske od kurkume za kosu ona poprimi svetliju nijansu, uzevši u obzir da je to još jedno od delovanja kurkume. Naime, u Indiji se upravo maske od kurkume koriste kao prirodna kana za posvetljivanje kose.

Povezano>>> Kurkuma kao lek 24 činjenice koje morate znati

Umesto maslinovog ulja, možete pokušati da dodate mleko ili drugo ulje po vašem izboru. Za bilo koju od maski za kosu da se odlučite, budite sigurni da će vaša kosa vrlo brzo postati mnogo zdravija i bujnija.