telefon-u-ruci

Možda niste znali, ali postoje aplikacije za bubuljice, odnosno, aplikacije koje pomažu da bolje i kvalitetnije negujete svoju kožu. Razvoj tehnologije je progresivan i nezaustavljiv. Brojni su načini kako telefon i sve što se u njemu nalazi maltene ključno određuje naš život. Gotovo da ne možemo živeti bez njega.

Napredak je utoliko veći što takozvane pametne aplikacije danas imaju moć da se bave i kvalitetom naše kože. One rade brojne korisne stvari, preko prepoznavanja i praćenja problema, do preporuke kako da se negujemo. Mislite li da je ovako nešto moguće?

Nega pre svega

Pre bilo kakvih aplikacija i bavljenja bubuljicama na ovaj način, hajde da pomenemo staro dobro ogledalo i praćenje promena na ovaj način. Šalu na stranu, čak i bez aplikacije možete primetiti ako nešto na vašem licu nije kako treba.

Čišćenje ujutru i uveče je obavezno, a između toga nega koja vam odgovara pomaže da koža ostane zdrava i hidrirana. Pojava bubuljica nije nešto što je čudno. Ima mnogo načina da se sa njima izborite.

Pored već pomenutog čišćenja, brojni preparati mogu pomoći. Bubuljice uklanjaju melemi, ali i brojni prirodni losioni koji dezinfikuju i uklanjaju višak bakterija. Nezaobilazne su i kreme, što medicinske, što biljne. Zadatak im je da, kao melemi i losioni, umire kožu i zaustave iritaciju.

Kada se ovako održava lice, aplikacija će samo, kao dodatak, ukazati na dodatne probleme i eventualne cake koje mogu pomoći da koža bude još bolja.

zena-sedi-na-sofi-laptop

Koje aplikacije postoje?

Pozabavićemo se sada aplikacijama koje mogu biti od koristi kada je stanje kože lica u pitanju. Neke se bave konkretnim procenjivanjem kože, a neke su dobri podsetnici za korisne stvari koje možemo upražnjavati kako bi nam nega postala rutina.

Trove skin

Jedna od najkorišćenijih aplikacija, za koju kažu da ju je skinulo više od milion ljudi, zove se trove skin, u prevodu „riznica kože”.  Ona i jeste prava riznica znanja o koži jer analizira pore, bore, bubuljice, generalno teksturu kože i obaveštava korisnika o svim problemima koje potencijalno ima.

Radi na bazi veštačke inteligencije. Dovoljno je da skenirate pomoću nje kožu lica prema uputstvu i dobićete detaljan izveštaj. Ako, recimo, kuburite sa bubuljicama, dobićete ideje o tome kako se sa njima izboriti na pravi način.

Na osnovu vašeg tipa kože nudi vam se mnoštvo članaka na osnovu kojih ćete unaprediti negu i detaljnije se informisati o proizvodima koji vam odgovaraju. Praćenje promena na osnovu saveta koje dobijate u aplikaciji moguće je pomoću dnevnika. Aplikacijski dnevnik nudi mogućnost da svakodnevno ili s vremena na vreme zapisujete korake koje poduzimate i promene koje primećujete.

Izveštaj će za vas biti detaljan. Korisnici ove aplikacije ocenili su je viskom ocenom, 4.5 od 5. Naravno, ona ne može zameniti dermatologa. Naročito ako kuburite sa bubuljicama, ona samo može biti dobra pomoć i podsetnik prilikom rešavanja problema.

Skin vision

Aplikacija Skin vision pruža zaista jednu viziju kože i to dugoročnu. Pored otkrivanja tipa kože i analize tipa bubuljica koje potencijalno imate, ova aplikacija bavi se i ozbiljnijim problemima, kao što je potencijal za razvijanje raka kože.

Zvuči pomalo zastrašujuće, ali sve čemu se svakodnevno izlažemo, pre svega mislimo na sunčeve, samim tim i UV zrake, može izazvati najozbiljnije probleme sa kožom. Ima zaista mnogo vrsta karcinoma. Kažu da je većina izlečiva ako se otkrije u ranijoj fazi.

Loša vest je što su neki od njih poprilično progresivni i veoma brzo mogu napraviti nepopravljivu štetu. Aplikacija, naravno, nije u stanju da detektuje baš sve vrste karcinoma. Ipak, samo opažanje putem aplikacije dobar je alarm da se javite lekaru.

Kao i u prethodnom slučaju, dermatolog se ne može zaobići, ali će ponekad put do njega ubrzati aplikacija. Uradite (re)viziju svoje kože na ovaj način, ne može da škodi.

All Skin Diseases and Treatment

Ova aplikacija ne skenira vaše lice, ona ima drugu namenu. All Skin Diseases and Treatment je zapravo odličan „medicinski udžbenik ” za sve bolesti i stanja kože, od bora i bubuljica, preko karcinoma.

To je zapravo rečnik, od A do Z sa svim objašnjenjima, uključujuči simptome, fotografije, objašnjenja u vidu dijagnoza, kao i načine lečenja određenih probema. Na ovaj način ćete lako prepoznati, putem tuđih fotografija, koja konkretno vrsta bubuljica vas muči.

Naravno da šansa za prepoznavanje nije uvek stopostotna, ali je svakako veća nego da sami lutate i iznalazite sami rešenja. Ni ovde ne sme izostati prava dijagnoza. Zato, poseta lekara je obavezna. Ipak, neko umirenje kada niste sigurni šta vas konkretno muči, može biti od koristi.

Još jedna dobra stvar su i saveti za prevenciju određenih problema, koji i jesu pravi način da se borimo. Najbolje je kad ne dođe do lečenja jer ste neka stanja izbegli.

iDoc24

Ova aplikacija je poput prve pomoći jer rešava one dermatološke probleme za koje nije potrebno obraćati se lekaru. Zapravo, ona proceni, na osnovu simptoma, koliko je problem težak i da li se morate nužno obraćati stručnjacima ili ne.

Kad je problem ne tako ozbiljne prirode, onda aplikacija nudi savete kako da se lečite od kuće, na primer biljnim proizvodima, a da pri tom lečenje bude adekvatno i uspešno. Za one kojima preporuka bude da se jave lekaru, aplikacija daje pomoć u vidu analiziranja simptoma i određivanja konkretne dijagnoze.

To znači da možete svom dermatologu pokazati šta je napisano u aplikaciji i olakšati mu posao. Naravno, ako je raspoložen za ovu vrstu pomoći.

Aplikacije trenutno nema na srpskom, ali je ima na 7 jezika. Pošto postaje praksa u svetu, pretpostavljamo da će i kod nas to uskoro biti način da se reše problemi.

Aplikacije koje pomažu koži

Izdvojili bismo još dve aplikacije koje mogu pomoći da koža bude lepša. Jedno je UV index Forecasts, a druga Drink Water Reminder.

Kada je u pitanju prva aplikacija, ona meri indeks UV zračenja i podseća na mazanje krema za sunčanje. Priznaćete da deluje kao korisna stvarčica, budući da često zaboravljamo da nanesemo kremu. Naročito nemamo naviku za to ako je dan oblačan i nema sunca na vidiku. UV zračenje ipak i tada postoji.

Druga aplikacija je takođe dobar podsetnik za unapređivanje čitavog zdravlja, pa i zdravlja kože. To je alarm za češći unos vode. Da bi koža bila zdrava i deovala hidrirano, voda mora i da se pije. I to često zaboravljamo, zato je podsetnik i u tom smislu para vredan.

I da se vratimo na pitanje sa početka: Može li nešto ovako biti moguće? Ne može nijedna aplikacija zameniti konsultaciju sa lekarom, u to nemamo dileme. Ipak, bežati od toga da se priklonimo novim tendencijama je glupost svoje vrste. Ako nam te „novotarije” pomažu da unapredimo svoje rutine i negu naše kože, prihvatimo ih oberučke. Zanimljive su, veoma korisne i mogu pomoći da naša koža bude naš najveći adut. Sasvim dovoljno da im se prilagodimo.