kopriva za kosuSvi se u sezoni koprive sete njenih nezamenljivih svojstava za popravljanje krvne slike i zdravlja uopšte, a malo njih zna da je koipriva jedna od najstarijih lekovitih biljaka za kosu.

Zašto je kopriva dobra za kosu

Kopriva je dobra za kosu jer stimuliše prokrvljenost vlasišta i jača koren kose, čak stimuliše i njen rast, ili bar smanjuje opadanje. Kopriva je i izvrsno sredstvo protiv peruti!
Za sve one koji imaju seboreju i muče se sa prekomernim mašćenjem kože glave i kose kopriva je spas.

Koprivu za kosu se koristi vekovima i pouzdan je metod za smanjenje gubitka kose i podsticanje rasta kose.Ne postoje naučna istraživanja koja potvrjuju da kopriva za kosu zaista ima efekta, ali je zbog svojih hranljivih svojstva, vekovima u širokoj upotrebi.Takođe se veruje da kopriva poboljša stanje kose, pružajući folikulima vitamine i minerale koji direktno utiču na rast i zdravije kose.Može se koristiti kao čaj od koprive za kosu ili sa drugim srdstvima u obliku preparata.

Veruje se da je pored upotrebe preparata i čaja veoma korisno da se konzumira kopriva za kosu.Paprikaš ili supa od koprive sadrži mnoštvo sastojaka koji će pružiti folikulima dlake neophodne hranljive materije, kao što su kalijum, gvožđe, vitamin A i vitamina C.Sadrži više gvoždja nego spanać i zelje.Bogata je taninima, karotenoidima, fitosterolima i organskim kiselinama.Kao dodatak ishrani se preporučuje anemičnim osobama, deci, trudnicama i dojiljama kao i osobama koje imaju kardiovaskularne bolesti i probleme sa prostatom. Sušena kopriva takodje se može dodati hrani jer sadrži oko 40% proteina koji mogu pomoći i poboljšati stanje kose.

Intenzivno opadanje kose može da pogodi bilo koga, a uzroci variraju od genetike do stresa.Svako gubi oko 100 dlaka dnevno, ali ako se gubi mnogo više od toga, ili se javlja opadanje kose u pečatima, trebalo bi da posetite svog lekara.Postoji mnogo načina da se borite protiv gubitka kose.Kopriva za kosu je jedan od najstarijih prirodnih lekova.Opadanje kose i njeno loše stanje često uzrokuju razne bolesti zato je dobro koristiti koprivu u ishrani i kao čaj jer kopriva pročišćava krv, podstiče razmenu materija i izlučivanje otrova iz tela, a pomaže i kod kožnih oboljenja.

Kopriva za kosu se koristi stotinama godina a to za njeno blagotvorno dejstvo na kosu i vlasište dobro zna i farmaceutska industrija pa danas širom sveta ima na hiljade vrsta šampona, losiona i raznih preparata od koprive protiv opadanja kose, seboreje i peruti.Postoje i brojni prirodni preparati od koprive za kosu…

Prirodni preparati za kosu od koprive recepti

Pakovanje za kosu od listova koprive

1 šaka sveže koprive
1 dl vrijuće vode
1 žumance
2 kašike meda
Usitnjene sveže listove koprive prelijte vrelom vodom i ocedite, pa kremasto umutite sa žumancetom i medom. Nanesite na kosu i ostavite 10-15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Šampon od koprive za kosu

3 kašike listova koprive
3 dl vrijuće vode
2-3 kašike dečjeg šampona
Usitnjene listove koprive preliti vrelom vodom i procediti pošto pokriveno odstoji pola sata, a na kraju sjediniti sa dečjim šamponom. Koristiti kao i svaki drugi šampon.

Osvežavajuća kupka od koprive

250 g suve koprive
1 l hladne vode
Usitnjenu koprivu preliti s vodom i kratko ostaviti da se kuva, pa procediti pošto pokriveno odstoji 2-3 sata. Dodati vodi za kupanje. Kupka će stimulisati cirkulaciju i efikasno delovati protiv celulita.

Losion za kosu od listova i korena koprive

2 kašike listova koprive
2 kašike korena koprive
4 dl vrijuće destilisane vode
1,5 dl 70%-tnog alkohola
Usitnjene sveže listove i koren ili dvostruko manje suvih prelijte vrelom destilovanom vodom i ostavite pokriveno preko noći. Procedite, dodajte alkohol, promućkajte i svaka 2-3 dana raspršite po koži glave i kosi. Ostavite da deluje 1 sat, pa isperite.

Tonik za kosu od listova koprive

5-6 kašika listova koprive
2,5 dl jabukovog sirćeta
1 dl vode
Usitnjene suve listove koprive prelijte razblaženim jabukovim sirćetom i procedite pošto odstoji pola sata, te upotrebljavajte za ispiranje.
Kod normalne i masne kose tonik ne treba da ispirate, a kod suve je obavezno vodom ukloniti tonik sa vlasi.

Kopriva se jedino ne preporučuje za negu plave kosef, jer može da joj da zelenkast ton!