Kokosovo ulje za kosuUpotreba kokosovog ulja za negu kose je stara praksa, jer je poznato da ovo ulje pospešuje rast kose. Saznajte u ovom članku kako se kokosovo ulje može pokazati korisnim za rast duge i bujne kose.

Kosa je ništa drugo do skup mrtvih proteinskih vlakana, svaki folikul je smešten duboko u dermisu ili unutrašnjem sloju kože. Samo ćelije koje leže ispod površine kože i unutar folikula su žive. Osnovni sastojak kose je poznat kao keratin.

Duga i bujna kosa je oduvek bila smatrana znakom dobrog zdravlja i vitalnosti, a tajna koja se krije iza nje leži u zdravoj ishrani i adekvatnoj nezi kose. Pravilna nega kose se u osnovi svodi na održavanje kose čistom i hidriranom, jer ovo dalje pomaže u otklanjanju nekih čestih problema, kao što su: izlomljena kosa, procvetali krajevi, suva, proređena kosa, prekomerno opadanje kose, perut i drugo. Milioni koriste prirodna ulja, uključujući i kokosovo ulje, kako bi otklonili ove nedostatke.

Kako kokosovo ulje pomaže u rastu kose?

Kokosovo ulje se već dugo povezuje sa negom kože i kose. Koristi se još od antičkih vremena za dobijanje meke, glatke kože i guste, duge kose. Pa, hajde da vidimo kako ovo ulje zapravo deluje i na koji način vam pomaže da dođete do duge i zdrave kose.

Hrani i hidrira kosu

Kokosovo ulje hrani svaku dlaku tako što prodire duboko u njenu unutrašnjost. Daje sjaj i mekoću folikulima i sprečava lomljenje i suvoću kose. Takođe daje snagu i vitalnost kosi tako što je hidrira, čime je i štiti od ekstremnih uticaja spoljašnje sredine.

Kokosovo ulje je naročito idealno za suvu kosu, koja je više sklona pucanju i lomljenju. Sadrži vitamin E, za koji se veruje da podstiče rast kose i sprečava prekomerno opadanje. Upotreba kokosovog ulja pre šamponiranja sprečava gubitak prirodnih ulja (koja se nalaze u folikulima) tokom šamponiranja.
Održava kožu glave zdravom

Poznato je da kokosovo ulje ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Stoga, može se koristiti i za česte probleme sa kožom glave, kao i za lečenje ujeda insekata ili bubuljica na temenu. Takođe, drži vaške i perut podalje od vaše glave. Prekomerna perut može da uspori rast kose tako što blokira folikule. Dekanoična kiselina, koje ima u kokosovom ulju, poseduje antimikrobna svojstva. Dakle, ona pomaže u očuvanju zdravlja kože glave, pa samim tim stavra i odgovarajuće okruženje za rast kose.

Sprečava gubitak proteina

Kokosovo ulje je odlično za omekšavanje kose, budući da je bogato masnim kiselinama kao što su: oleinska, linolna i laurinska kiselina. Laurinska kiselina se naročito može pokazati efektivna u podsticanju rasta kose, jer ima veliku sklonost ka proteinima kose. Ona se vezuje za proteine i samim tim sprečava gubitak tih proteina iz kose.

Održava jačinu i elastičnost kose

Linolna kiselina, koje ima u kokosovom ulju, pomaže u održavanju dobre hidriranosti kose i u održavanju njene elastičnosti. Kokosovo ulje sadrži i oleinsku kiselinu, koja pomaže da kosa bude gusta i jaka.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Masiranje temena ovim uljem poboljšava cirkulaciju krvi, što zauzvrat povećava dotok kiseonika do folikula. Dobra cirkulacija krvi omogućava snabdevanje folikula odgovarajućim hranljivim materijama i na taj način stimuliše rast kose.

Kako se kokosovo ulje koristi za podsticanje rasta kose

Da biste maksimalno izvukli korist iz kokosovog ulja, potrebno je da ga blago ugrejete i zatim da ga nežno utrljate u kožu glave. Možete ga ostaviti preko noći, ili samo na 1-2 sata, pre nego što ga isperete blagim šamponom. Ako se ne ispere pravilno, ovo ulje može da začepi folikule i time spreči rast kose.

Ako vam je kosa ravna ili talasasta, možete koristiti ovo ulje samo pre pranja kose, ali ako imate kovrdžavu, gustu kosu ovo ulje možete koristiti i pre i posle šamponiranja. Mnogi ljudi koriste kokosovo ulje tokom pranja kose, tako što ga pomešaju sa šamponom ili regeneratorom.

Ostale zdravstene prednosti kokosovog ulja

Mnoge zdravstene prednosti ulja se odnose na njegov sadržaj masnih kiselina. U mnogim regionima se koristi i za kuvanje i smatra se da je dobro za održavanje nivoa holesterola u krvi. Može ojačati vaš imuni sistem, a povoljno utiče i na proces varenja i uopšte na metabolizam. Kokosovo ulje je bogato vitaminom E, koji je moćni antioksidans i štiti telo od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Dakle, bilo da se koristi za negu kože i kose, ili za kuvanje nekog izvrsnog jela, kokosovo ulje spada među ona prirodna ulja koja nam pružaju mnoge koristi po naše zdravlje. Što se tiče upotrebe kokosovog ulja za rast kose, nju bi trebalo propratiti zdravom ishranom koja uključuje dosta povrća, voća, mleka, i hrane bogate vitaminima, naročito vitaminima A i E.