zena-lice-zastitna-krema

Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Leto je na vidiku, radujemo se moru, suncu i toplim danima, a osim najlepšeg kupaćeg kostima, obavezna je i krema za sunčanje. Faktori su različiti i s obzirom na to da ih ima nekoliko, potrebno je dobro promisliti koja je najbolja krema za lice sa zaštitnim faktorom, a koji faktor je adekvatan za telo. Budući da je zračenje sunca sve intenzivnije i gore po našu kožu, odabir kreme nije lak i zato ćemo vas uputiti koju kremu za sunčanje kupiti, ali i šta bi to trebalo da znate pre no se otisnete na letnji odmor.

Šta znači zaštitni faktor na kremi- 30, 50?

SPF predstavlja labaratorijsku meru zaštite od štetnih sunčevih zraka koji mogu dovesti do opekotina. U pitanju je merilo koliko smete provesti na suncu,a da ne izgorite u poređenju sa kožom bez nanetog SPF proizvoda. Međutim, ovo je vrlo nesigurno u praksi, te je mnogo bolje ako znate fakt da SPF 30 propušta 3% UVB zraka, a SPF 50 2% UVB zraka. Dakle, razlika je veoma mala, ali trebalo bi uzeti u obzir i UVA zaštitu koja može dati značajno različite rezultate.

Pored toga, neophodno je 30 ml proizvoda za telo i 2 ml za lice kako biste se propisno zaštitili, a realno gledajući mi postignemo pola od toga. Uvek birajte najviše faktore, pogotovo za lice. Za svetao ten najbolje je izabrati faktor 50, a ako ste već preplanuli onda 30, nikako ispod toga.

Da biste odabrali adekvatnu letnju zaštitu od sunca, najpre treba da znate koji tip kože imate.

 Kako otkriti tip kože lica?

 Mnoge osobe veoma dobro znaju kojem tipu kože pripadaju, no ako niste sigurni predstavljamo vam ovaj jednostavan test za tip kože lica koji će vam pomoći pri određivanju:

  • operite lice sapunom, obrišite ga i čekajte sat, dva
  • ako osećate zategnutost imate suvu kožu
  • ako ne osećate nikakvu nelagodu, ali u T zoni je prisutan masan film, onda imate kombinovani tip kože iliti mešoviti
  • ako se koža sjaji i kada preko nje pređete papirnom maramicom ostaje masan trag, onda je u pitanju masna koža

Treba da znate i sledeće:

  • SPF kreme za suvu kožu nanose se nakon hidratantne kreme. Najbolje je koristiti korejske SPF krem gelove sa mnoštvom tipova hijaluronske kiseline jer one obezbeđuju dugotrajnu hidrataciju, a takođe su obogaćene i blagotvornim negujućim sastojcima
  • SPF kreme za normalni i SPF kreme za mešoviti tip kože su laganije teksture, nelepljive, ne ostavljaju masan trag, a pružaju dugotrajnu hidrataciju. Pored toga sadrže u sebi ekstrakte poput semena baobaba, lotosovog cveta i druge negujuće i blagotvorne sastojke, a mnoge su formulisane i bez sastojaka životinjskog porekla.
  • Korejske SPF za masnu kožu su lagane i matirane, nelepljive, nemasne i osvežavajuće. Veoma dobro hidriraju i sjajna su podloga za šminku. Pojedine poseduju i poseban ekstrakt centele koji umiruje kožu.

 Ovde smo vam naveli samo osnovne karakteristike SPF zaštite, sastojke koji se uglavnom koriste, kao i efekat koji pružaju, no korejska linija namenjena zaštiti poseduje i proizvode za zaštitu zrele kože, osetljive, zatim kože sklone aknama i bubuljicama i mnoge druge.

Kada birate kremu obavezno vodite računa i o faktoru, budući da ga mnogi biraju odokativno i nekako laički se uvek odlučuju na faktor 30 kao da je to neka mera idealne zaštite. Malo više o ovom najpopularnijem faktoru saznaćete u sledećem odeljku.

Image by cookie_studio on Freepik

Korejska kozmetika- viši nivo nege

Pogledate li besprekoran ten korejskih žena biće vam jasno zašto je ova kozmetika toliko popularna. U pitanju je kozmetika sa tradicijom, nega lica i tela duga hiljadama godina i proizvodi napravljeni od potpuno prirodnih sastojaka, proizvodi koji zaista „rade“, a očit primer imamo pred sobom. Rutina je za njih svetinja i ove žene je se strogo pridržavaju. Jedan od obaveznih koraka rutine je i krema sa zaštitnim faktorom što mnogo govori o njihovom mudrom odnosu prema suncu.

Dok se u Evropi odvajkada pošto-poto neguje preplanuli ten, te se krema sa zaštitnim faktorom nanosi tek na plaži (a u mnogim slučajevima tek kad izgorimo, takoreći „uhvatimo boju“), u azijskim zemljama se ona nanosi tokom čitave godine, dakle, u svim situacijama. Budući da se krema sa SPF faktorom nanosi svakodnevno, ona je potpuno drugačija od mazalica za plažu na koje smo navikli.

Korejske kreme sa zaštitnim faktorom su lagane teksture, te su idealna podloga za šminku, a pored toga one neguju i hidriraju lice koje je tokom čitave godine pod reflektorom sunčevih zraka. Upravo zbog drugačijih navika naše SPF kreme su potpuno različite od onih u korejskoj kozmetici. Njihova tekstura je puna, masne su i teško se razmazuju.

Korejske SPF kreme, predviđene za svakodnevnu negu, sadrže obilje lekovitih i negujućih sastojaka, kako biljnih tako i aktivnih, ne ostavljaju beli, teško razmazivi trag na licu i odlična su podloga za nanošenje šminke. Osim toga, sve korejske SPF kreme pogoduju različitim tipovima kože, što je potpuno logično budući da se koriste svakodnevno. To je veliki plus, te ovakvu negu ne možemo a da ne privolimo.