Lakše je sprečiti njihov nastanak nego ukloniti strije ali i to nije nemoguće.Strije su zapravo ožiljci koji nastaju zbog promene telesne težine i raznih hormonskih poremećaja usled kojih može doći do smanjenja elastičnosti kože i njenog pucanja.
kako ukloniti strije
Šta su strije?
Strije su izdužene, nekoliko milimetara široke brazde koje nastaju kao posledica stanjenog površinskog sloja kože i promena u strukturi vlakana elastina i kolagena u njenim dubljim slojevima. Mogu se pojaviti na bilo kojem delu tela, na mestima gde je koža rastegnuta, a najčešće na stomaku, grudima, bokovima, zadnjici i nadlakticama. Iako strije mogu imati i muškarci, zbog same strukture kože najugroženije su žene. Ove promene nastaju i na koži mršavih i punačkih, i mlađih i starijih osoba. Kada se srednji sloj kože rastegne — usled naglog uvećanja mišićne mase, promene telesne težine, u toku trudnoće, zbog raznih hormonskih poremećaja, pa čak i zbog naslednog faktora — dolazi do smanjenja njene elastičnosti i do kidanja elastičnih vlakana. Kao rezultat tog procesa javljaju se ružne linije po koži, koje su u početku ružičaste, zatim crvenkaste, pa smeđe, da bi potom poprimile ljubičastu nijansu. Vremenom se te linije izravnaju sa površinom kože i poprime, za nekoliko nijansi, svetliji ton od prirodnog tena osobe.

Prevencija strija
Da bi se sprečila pojava strija, neophodno je, na prvom mestu, povesti računa o ishrani. Ukoliko patite od viška kilograma, nemojte isprobavati rigorozne dijete, već se odlučite za neku umerenu dijetu, kojom ćete postepeno gubiti u težini, a da pri tom ne ugrožavate prirodne funkcije organizma. Veoma je važno da u organizam unosite hranu bogatu cinkom, kao i vitaminima E i C, koji posebno utiču na zdravlje kože. Svakodnevno nanošenje hranhivih krema i losiona koji kožu održavaju elastičnom, kao i masaža kritičnih mesta ntkavicom ili masažnom četkom radi poboljšanja cirkulacije, takođe su deo prevencije. Uz sve ovo, naravno, ne treba izostaviti ni svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost.Lakše je sprečiti nego ukloniti strije.

Trudnoća i strije
Prema statističkim podacima, oko 80% žena dobije strije tokom trudnoće. One se, najčešće, javljaju u drugoj polovini graviditeta, i to uglavnom u donjem delu trbuha (mada se mogu pojaviti i na drugim mestima). Iako samo pucanje kože nije bolno, zbog hiperosetljivosti, mogu se javiti neprijatnosti u vidu iritacije ili svraba. Trudnicama se preporučuje svakodnevna upotreba mleka, losiona i ulja za telo, hidrantnih krema, kao i specijalnih preparata protiv strija. Ni strije stečene u trudnoći neće se ukloniti posle porođaja i smanjenja kilaže, ali se strije mogu ublažiti, a njihova pojava se čak može i sprečiti pravilnom negom. Ipak, neke majke često ističu da im strije, koje su nastale baš u tom periodu života, uopšte ne smetaju, nego ih, naprotiv, smatraju “medaljom” za materinstvo.

Kako ukloniti strije
Kada se strije jednom pojave, nikada se u potpunosti neće povući dakle ne postoji čarobna formula kojom se mogu ukloniti strije. Zato je važno da se učine makar manje primetnim. To podrazumeva adekvatnu, pravovremenu reakciju — u fazi dok su strije još uvek crvenkaste boje. Tretiranjem strija u ranoj fazi njihovog nastanka – dok su još uvek crvenkaste boje, možete ih učiniti manje primetnim. Danas je na tržištu moguće pronaći razne preparate za tretiranje strija koji se reklamiraju i kao preparati kojim se mogu ukloniti strije. U ranoj fazi mogu pomoći i hidrantne kreme sa vitaminom E, koje su odlične za hidriranje spoljašnjeg sloja kože i očuvanja njegove elastičnosti, ali ne mogu uvek prodreti dublje, pa su, uglavnom, neefikasne u slučaju “starijih” strija. Na strije u začetku deluju i kreme koje sadrže supstancu tretinoin ili retin-A. Preparati za negu tela koji sadrže voćne kiseline (AHA) takođe potpomažu regeneraciju kože na taj način što sagorevaju njen spoljašnji sloj, poboljšavajući njenu teksturu i boju, i tako je čine podobnijom za upijanje hranljivih krema i losiona. Voćne kiseline su se inače pokazale kao izvanredno sredstvo, jer za samo nekoliko nedelja strije zahvaljujući njima postaju manje primetne, a koža fleksibilnija. Jedna od mogućnosti uklanjanja strija jeste i terapija laserom, mada je i ona delotvoma samo ako su strije u začetku. Za vidljive reultate u uklanjanju strija potrebna je serija od barern desetak tretmana. Od pomoći za uklanjanje strija mogu da budu i drugi aparati koji se koriste u kozmetičkim salonima i koji podstiču cirkulaciju.
Povezani postovi>>>Najbolji načini za uklanjanje strija i celulita       Kako skinuti strije

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *