Mitiseri, u medicini poznati i kao komedoni, predstavljaju tip akni i javljaju se najčešće na licu i u predelu ramena. Oni su u stvari zapušeni folikuli dlake u kojima se nalazi keratin i produkti lojnih žlezda. Nakon oksidacije, ovaj nakupljeni sadržaj poprimi žućkasto-crnu boju. Crni mitiseri su slični belim, razlika je u tome što su beli mitiseri zatvoreniji, pa nakupljeni sadržaj ostaje beo zbog odsustva oksidacije.

Većina nas pogrešno pretpostavlja da mitiseri nastaju zbog nedovoljno dobre higijene. U stvari, mitisere uzrokuju širi otvor folikula i nagomilavanje sadržaja lojnih žlezda.

uklanjanje mitisera

Kako se prirodnim sredstvima mogu ukloniti mitiseri

 

Umivajte se
Najefikasniji nečin da uklonite mitisere sa brade ili bilo kog drugog dela tela je da sprečite uzrok njihovog nastajanja. Kako je masna koža primarni uzrok stvaranja mitisera, neophodno je da se redovno umivate koristeći pritom neki blag preparat za čišćenje kože. Na taj način možete očistiti problematična područja čim osetite da se koža masti.

Koristite maske za lice sa glinom
Svakodnevna upotreba maske sa glinom je još jedno popularno sredstvo protiv mitisera. Glinena maska apsorbuje višak sebuma iz blokiranih pora i na taj način pomaže da se mitiseri uklone. Nanesite masku na lice i držite je u skladu sa priloženim uputstvom. Isperite kožu mlakom vodom i osušite je nežnim tapkanjem peškirom.

Koristite sredstvo za piling
Korišćenje pilinga je još jedno efikasno sredstvo za uklanjanje mitisera. Pažljivo sledite uputstva priložena uz proizvod kako biste se oslobodili mrtvih ćelija kože koje blokiraju vaše pore. Nemojte koristiti trakice za čišćenje pora kako biste se rešili mitisera na nosu – bolje je redovno ići kod kozmetičara .

Naparite lice
Jedna od najboljih prirodnih metoda za uklanjanje mitisera koju možete primeniti kod kuće jeste da izložite lice ili drugo problematično područje pari. Dodajte nekoliko kapi ulja čajnog drveta u vrelu vodu i parite lice oko 5 minuta. Na ovaj način ćete otvoriti zablokirane pore i očistiti ih. Nemojte cediti mitisere da ne bi došlo do crvenila i oticanja kože.

Koristite manje šminke
Ako imate problema sa mitiserima, preterana upotreba kozmetike dodatno pogoršava stanje, naročito kod ljudi sa masnijom kožom. Ukoliko koristite preparate lošeg kvaliteta, situacija će biti još gora. Stoga se trudite da koristite što manje šminke (što boljeg kvaliteta) kako biste sprečili stvaranje mitisera.

Koristite kvalitetne preparate
Izbegavajte masne i kremaste proizvode pošto mogu da izazovu začepljenje folikula. Izaberite umesto njih prirodne proizvode koji sadrže esencijalna ulja i proizvode na biljnoj bazi. Ako se kolebate prilikom izbora marke preparata, konsultujte se sa dermatologom koji će vam preporučiti dobre proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože.

Prirodne metode
Uzmite svež limunov sok i nanesite ga na mitisere. Kiselina u limunovom soku neutralizuje višak masnoće i deluje protiv bakterijske infekcije (ukoliko je ima). Ostavite da deluje 30 minuta i zatim isperite hladnom vodom.

Za uklanjanje mitisera takođe možete napraviti pastu od sode bikarbone i vode, i naneti je na mitisere. Držite je 20 minuta a zatim dobro isperite. Ukoliko imate ekstrakt hamamelisa, možete njime premazati deo kože koji je sklon mitiserima i na taj način ih tretirati.