kako skinuti strijePromene telesne težine, naglo uvećanje mišićne mase, trudnoća ili hormonski poremećaji učinili su svoje, pa sada muku mučite sa strijama. Ove neestetske promene ne mogu se potpuno skinuti, ali odgovarajući praparati i dermatološke procedure mogu učiniti da postanu manje uočljive.

Kakve ćete rezultate postići – zavisi od toga je li reč o svežim ili starijim strijama, što ćete najlakše proceniti na osnovu njihove boje. U ranoj fazi strije su ružičaste, a s vremenom postaju crvenkaste pa smeđe, da bi potom poprimile ljubičastu nijansu. U ovim slučajevima mogu se veoma uspešno tretirati, međutim, kasnije se izravnavaju s površinom kože i poprimaju beličastu boju, za nekoliko nijansi svetliju od prirodnog tena. Tad ih je veoma teško, gotovo nemoguće ukloniti. Naravno, strije ne treba zapostaviti – ukoliko budete uporni ako ne skinuti, možete ih znatno ublažiti.

U ranoj fazi…
Ukoliko su strije u začetku, možete ih ublažiti hidratantnim kremama s vitaminom E, mezoterapijom ili preparatima na bazi voćnih kiselina.
Kreme s vitaminom E odlične su za hidriranje spoljašnjeg sloja kože i održavanje njene elastičnosti, ali ne prodiru dublje u derm, pa su uglavnom neefikasne u slučaju starijih strija.
Voćne kiseline Kreme na bazi ovih blagotvornih supstanci pokazale su se kao izvanredno sredstvo u borbi sa strijama, jer potpomažu regeneraciju kože, vraćaju joj elastičnost te poboljšavaju teksturu i boju, pa samim tim neestetske strije postaju manje primetne.

Mogu li se mezoterapijom skinuti strije
Ova nehirurška metoda podrazumeva ubrizgavanje malih količina aktivnih supstanci u potkožno tkivo. Ako se primenjuje samostalno ili, još bolje, u kombinaciji s voćnim kiselinama – jedno je od najefikasnijih rešenja za borbu sa strijama. Kad su u pitanju novonastale strije, odlični rezultati postižu se već nakon prvog tretmana, dok one starije zahtevaju nekoliko dodatnih intervencija.

Napravite sami…
Preparate za sprečavanje i ublažavanje strija možete napraviti i sami – pomoću blagotvornih ulja kantariona, badema, lešnika i jojobe. Pre nego što utrljate ulje u telo, ispilingujte stomak, butine, nadlaktice i ostale zone zahvaćene strijama da biste uklonili izumrle ćelije i omogućili prodiranje preparata u kožu.

Kantarion
Umutite dve supene kašike kantarionovog ulja i kašiku ulja od čička pa tome dodajte žumance. Zatim sve dobro umutite pa u smesu sipajte po pet kapi soka od limuna i nevenove tinkture i sve dobro sjedinite. Masku u tankom sloju nenesite na grudi, butine i stomak. Ostavite je da stoji tridesetak minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Slatki badem
Pomešajte po 50 ml maslinovog i bademovog ulja pa dodajte pet kapi eteričnog ulja od limuna. Time svakodnevno mažite strije.

Lešnik i jojoba
Pomešajte 50 ml lešnikovog ulja s deset mililitara ulja jojobe i po 20 ml ulja pšeničnih klica i divlje ruže pa dodajte pet kapi eteričnog ulja semena šargarepe. Koristite smesu kao i ostala biljna ulja za skidanje strija strija. Ovaj preparat može se upotrebljavati i i u trudnoći.

Starije strije ublažite laserom
Neestetske brazde na koži mogu se tretirati i laserom (problem se može ublažiti za 50 do 60 odsto). Za uočljive rezultate, u zavisnosti od širine i debljine strija, potrebna su od dva do četiri tretmana, u razmaku od četiri do šest nedelja. Od pomoći mogu biti i aparati za podsticanje cirkulacije koji se upotrebljavaju u kozmetičkim salonima.

KORISNI SAVETI
Za žene koje još uvek nemaju ovaj problem, a koje planiraju trudnuću naporno vežbaju u teretani ili se podvrgavaju dijetama za mršavljenje – evo nekoliko saveta za sprečavanje pojave strija.

Ukoliko ste naumili da višak masnih naslaga skinete dijetom, režim ishrane treba da bude umeren, to jest da kilograme skidate postepeno. Jelovnik obogatite namirnicama koje sadrže cink i vitamine C i E.
Na kožu svakodnevno nanosite mleka, losione i ulja za telo, hidratantne kreme i specijalne preparate protiv strija koji održava-ju elastičnost kože.
Masirajte kritična mesta rukavicom ili masažnom četkom radi poboljšanja cirkulacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *