kako se resiti perutiNimalo prijatna niti estetska pojava. Javlja se usled regeneracije kožnih ćelija i eliminacije odumrlih ćelija. Koliko brzo će se ova pojava odvijati odlučuju faktori, poput sastojaka u šamponu, eventualnog prisustva hormonskog poremećaja, izloženosti stresu, narušenog imunog sistema i nepovoljnih vremenskih prilika.

Postoji način da suzbijate ovu neprijatnu pojavu. Redovno pranje kose, upotreba adekvatnog šampona i pažljivo ispiranje trebalo bi da daju rezultate. Ako i pored ovih mera perut ne nestaje, počnite da koristite medicinski šampon. U slučaju da ni to ne daje rezultate, primećujete svrab i crvenilo na koži glave, konsultujte se sa dermatologom, zato što postoji mogućnost da se ne radi o peruti, nego o seboreji, koja se manifestuje na sličan način.

Neke osobe nikada ne uspeju u potpunosti da reše ovaj problem, pogotovo ako je reč o masnoj koži. Perut većinom nastaje kod ljudi mlađeg i srednjeg životnog doba, retko kod starih ljudi. Osim toga, primećeno je da muškarci u većem broju slučajeva imaju ovaj problem nego žene, a pretpostavlja se da su razlog muški hormoni i lojne žlezde.

Ukoliko su cink, vitamin B i pojedine vrste masti u manjku, to pogoduje stvaranju peruti. Moguće je suzbiti ovu neprijatnu pojavu, mada je neophodno biti strpljiv i odlučan. Pri izboru šampona odlučite se za one koji sadrže cink, salicilnu kiselinu, selenijum sulfid i slično. Da bi došlo do delovanja pomenutih sastojaka, šampon na Vašoj kosi treba da odstoji minimalno pet minuta.

Preventiva?
Kako biste smanjili rizik od nastanka peruti – klonite se stresa, vodite računa o zdravoj ishrani i provodite više vremena na čistom vazduhu. Ako Vam je koža glave masne, potrebno je svakodnevno pranje, a upotrebu proizvoda poput lakova, gelova i pene svesti na minimum ili sasvim eliminisati.

Preporuka
Nekoliko kapljica soka od limuna nanesite na kosu, pažljivo umasirajte i sačekajte četvrt sata do ispiranja. Upotreba adekvatnog šampona nakon opisanog postupka posebno doprinosi jačanju korena kose i suzbijanju nastanka peruti.