kako se resiti akniČak četiri devojke (i dečka) između 14 i 25 godina imaju problema s aknama, čiji se uzrok u većini slučajeva nalazi u čestim i naglim promenama hormonalne slike. Međutim, taj problem može da se pojavi i kod žena u kasnijem životnom dobu.

Nije retka pojava da i tridesetogodišnjakinje, pa i četrdesetogodišnjakinje, moraju da se bore s bubuljicama i crnim tačkicama. Danas se, zahvaljujući posebnim tretmanima, taj nedostatak može uspesno otkloniti u čak devet od deset slučajeva

Akne su uglavnom problem tinejdžera, ali se mogu pojaviti i kasnije. Da li znate šta ih uzrokuje i kako ih se rešiti?

ŠTA SU AKNE

Akne su kožno oboljenje, upaljene lojne žlezde koje se nalaze pod kožom i proizvode sebum, masnu tečnost koja prirodno štiti našu kožu.
U normalnim situacijama sebum koji je proizvela lojna žlezda izlazi na površinu sitnim kanalićima koji žlezdu povezuju s porama. Kod osoba koje pate od akni proizvodnja sebuma je najčešće pojačana, a to može da izazove sužavanje kanalića kojima sebum izlazi na površinu i tako dovede do začepljenja zbog stvaranja komedona. Ako se takav “čep” stvori na površini kože javlja se crna tačkica. Ako sebum ostane zarobljen ispod kože stvara se beli komedon, odnosno bubuljica s belim vrhom.
Lojna žlezda i dalje nastavlja da proizvodi sebum, a pošto je izlaz blokiran, on se akumulira. Tako zajedno sa sebumom ostaju zarobljene i klice koje potom izazivaju infekciju. Na taj način nastaju prave bubuljice. Ako su velike, mogu čvrsto da se ukopaju u dermu pa posle njih na koži ostaju ružni ožiljci.

HORMONI I AKNE

Uzroci nastanka akni uvek su isti bez obzira na to da li poremećaj zahvata adolescentsku populaciju ili se javlja kod mladih žena. Glavni krivci za pojavu bubuljica su hormoni, u prvom redu androgeni, muški polni hormoni koje u manjim količinama proizvodi i žensko telo. Lojne žlezde su pod uticajem dejstva tih hormona.

Na površini lojnih žlezda nalaze se posebne strukture, receptori, koji deluju kao neka vrsta prekidača koji pali i gasi žlezdu. Kada su ti receptori aktivirani, žlezda proizvodi sebum, a kada su ugašeni, sebum se ne oslobadja.Te prekidače aktiviraju baš androgeni koji se direktno povezuju s receptorima.
Akne se pojavljuju kad se povećava proizvodnja androgena pa su lojne žlezde bombardovane tim materijama. Ili kad receptori postanu posebno osetljivi na hormone pa proizvode previše sebuma iako su androgeni na normalnom nivou.

Uzroci koji mogu da izazovu akne
Osim zbog hormonalne neravnoteže, akne se mogu pojaviti i iz nekih lakših razloga. Ponekad mogu iskočiti i zbog šminke ili pogrešnih sredstava za čišćenje, ali i zbog kontakta s određenim materijalima koji izazivaju alergije.
Preagresivna kozmetička sredstva i deterdženti, kao i sredstva koja nisu prilagodjena tipu kože, zatim loša navika neskidanja šminke pre spavanja, takodje mogu izazvati probleme koji uzrokuju upalu folikula, pa tako i pojavu bubuljica. Isto se može dogoditi i ako je koža u dužem kontaktu s tkaninom koja je iritira. Takve bubuljice, koje nastaju iritacijom, uglavnom nestaju u roku od nedelju dana, posebno ako eliminišemo uzrok koji ih je izazvao.

Kako ukloniti bubuljice

Svi adolescenti imaju problema s bubuljicama i vode rat za njihovo uklanjanje, i to najčešće istiskujući gnojne bubuljice. Tako rizikuju prenos infekcije još dublje u kožu, ali i pucanje kapilara i nastajanje ružnih smeđih mrlja. Medutim, bubuljice ipak možete istisnuti, samo ako znate pravi način.
Da biste probušili bubuljice upotrebite novu sterilnu iglu (nikako iglu za šivenje). Na vrhu zrele bubuljice napravite mali rez. Ovo nije bolno jer je koža na bubuljici ionako “mrtva”.Pomoću čiste pamučne gaze lagano istisnite bubuljicu dok ne izađe sav gnoj. Na kraju premažite antibiotskom kremom da bi se sprečilo širenje infekcije na okolnu zonu.

NOVI GELOVI
Za lečenje lakšeg oblika akni ili kao pomoć ostalim lekovima u lečenju težeg oblika na tržištu se mogu pronaći posebne formulacije gelova koji se na lice nanose poput maske. U njihovoj bazi najčešće su fitoestrogeni i fosfolipidi. Oni na koži ostavljaju zaštitni film i smanjuju negativno delovanje androgena na lojne žlezde. Nove gelove može vam propisati i lekar, a mogu se i kupiti u apotekama.

Hrana krivac za akne ili ne!
Sladokusac ste i uživate u hrani, budite mirni. Postoje verovanja da neke vrste hrane, kao čokolada ili prženi krompirići, izazivaju bubuljice, ali ona su totalno neuverljiva. Odricanje od hrane koju volite može da izazove stres, tako da čim okusite “zabranjenu hranu” mogu vam zbog toga iskočiti bubuljice.
To naravno ne znači da možemo da se prejedemo takve hrane, jer svi znamo da hrana, pržena ili masna, sveukupno deluje na organizam i daje nam potrebnu energiju i vitalnost, ali mu i šteti. I naravno, svi možemo priuštiti sebi pokoji zalogaj takve hrane bez ustručavanja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *