kako se resiti bubuljicaSkoro da je svejedno u kom se periodu života pojave bubuljice, podjednako su neprijatne. Bubuljice se najčešće javljaju u periodu puberteta, plodnog perioda žene, menopauze, tokom ili posle trudnoće ali svi koji imaju problema sa bubuljicama imaju samo jednu želju, da ih se reše na najefikasniji i najbezbolniji način.

Nudimo Vam par saveta i metoda koje će Vam, verujemo, pomoći da se rešite ovog neprijatnog kožnog problema.

Salicilna kiselina je odlična za saniranje crvenih bubuljica koje su u zapaljenskoj fazi. Salicilna kiselina ima umirujuće i protiv-zapaljensko dejstvo na bubuljice, stimuliše otvaranje lojnih kanala same pore koja je zapušena i pod upalom. Ova kiselina je dokazano najmanje štetna u tretmanima kože sa bubuljicama, pa se preporučuje svima.

Ulje drveta čaja ima blago baktericidno i anti-mikrobno dejstvo jer sadrži terpenoide. Ulja na bazi čaja imaju skoro iste efekte kao salicilna kiselina s tim da ne ostavljaju kožu suvom i crvenom.

Sumpor. Sumporna mleka koja se mogu naći u svakoj apoteci su odličan izbor ako imate osetljivu kožu. Sumpor se ponaša kao sunđer koji, doslovno, upija masnoće koje se inače nakupljaju u bubuljicama. Sumpor čini da se bubuljica osuši i štiti kožu lica od ponovnog pojavljivanja istih. Sumporna mleka ili preparate uvek nanosite direktno na bubuljicu, obavezno tako što ćete preparat prvo naneti na uvek nov i čist štapić sa pamučnom vatom na kraju. Veoma je bitno da nikada ne koristite jedan štapić za više nanošenja ali i da onim štapićem koji je korišćen ne dodirujete sumporni preparat. Sumpor, pa i preparati koji ga sadrže, ima karakterističan miris, pa praktikujte aplikovanje ovog preparata noću kako biste izbegli neprijatne situacije tokom dana, ukoliko ste na poslu ili u školi.

Terapija plavom svetlošću je jedna od najnovijih savremenih metoda kojom se leče ljudi sa kožnim problemima. Ova terapija je prilično skupa ali ukoliko samo dva puta u toku nedelje možete sprečiti pojavljivanje bubuljica. Plava svetlost ako se ciljano usmeri na problematična mesta ima veoma jako baktericidno dejstvo.

Benzoil peroksid je prilično jak i treba ga koristiti samo u savetu sa svojim lekarom. Ovaj preparat izaziva skoro trenutno sušenje bubuljica ali isto tako, ako ga ne koristite kako treba, može dovesti do optećenja kože, pojave perutanja i bolnog crvenila kože. Dovoljno je da Vam kažemo da će benzoil peroksid delovati na tkaninu kao izbeljivač. Oprezno i samo sa savetom lekara se počnite družiti sa ovim preparatom. Ukoliko koristite ovaj preparat kao medotu lečenja bubuljica onda obavezno koristite i preparat koji će koži vratiti potrebnu vlažnost.

Retinoidi su preparati koji deluju tako što po aplikovanju imaju moć promene samog sastava masti i ulja koje koža luči. Ukoliko bakterije ostanu bez masti one ne mogu da se razmnođavaju pa samim tim i ne mogu stvoriti zapaljenski proces tj. bubuljicu. Retinoidi mogu učiniti koću veoma osetljivom na Sunčeve zrake pa se svima savetuje da preparate kojima se leče nanose preko noći dok se koža ne navikne ili da tokom dana nose fizičku zaštitu od Sunca ili da na lice aplikuju puder u prahu kao vid zaštite.

Oralni antibiotici ulaze u igru ukoliko lokalne terapije ne daju dovoljno rezultata. Ukoliko se pojave bolovi kože lica ili bilo kog dela tela gde se bubuljice pojave, ili ako bubuljice ostavljaju ožiljke onda se morate javiti lekaru i što pre započeti sa antibiotskom terapijom. Antibiotici na ovaj način deluju tako što na samu infekciju deluju iznutra, smanjuju broj bubuljica i ožiljaka. Antibiotici svakako nisu terapija koja se preporučuje na duži vremenski period. Njima se pacijent leči odredjeno vreme a zatim se prelazi na druge metode, lokalnog tipa. Ukoliko Vaš lekar preporuči ovakvu terapiju onda se obavezno informišite o svemu što možete osetiti tokom terapije. Nemojte se stideti da pitate sve što Vas zanima, jer svaki antibiotik i svaki oragnizam i dijagnoza zahtevaju drugi pristup lečenju pa se trudite da svoju terapiju uvek pijete pravilno i u odgovarajuče vreme.

Oralna kontraceptivna sredstva se neretko preporučuju mladima koji imaju problema sa aknama. Kontraceptivne pilule dovode hormone u ravnotežu, i tako smanjuju mogućnost od stvaranja problema sa aknama do kojih inače vrlo često dolazi jer hormonski disbalans može dovesti do promene u lučenju masti kože lica pre svega, ali i drugih delova tela. Hormonska terapija poput ove se nikako ne sme olako započinjati i bez konsultovanja sa svojim ginekologom i dermatologom. Pre toga pokušajte da sami regulišete svoje hormone tako što ćete smanjiti stress, spavati 8 sati dnevno unositi hranu bogati antioksidansima i vitaminom C.

Izotretinoini se sve češće koriste u terapiji problematične kože. Ovi oralni lekovi uništavaju patološke masne ćelije ukoliko postoje cistične forme bubuljica u kliničkoj slici. Ipak bitno je znati da lekovi poput Acutana, Roakutana, Sotreta i Klaravisa izazivaju malformacije na plodovima žena koje su tokom trudnoće koristile ove preparate. Tokom terapije izotretinoinima se nikako ne preporučuje ostajanje u drugom stanju, ali čan ni 3 meseca po prestanku upotrebe terapije.