za zdrave zubeZa zdrave zube i i očuvanje mladalačkog osmeha potrebno je izdvojiti vreme za redovnu i pravilnu zubnu higijenu.Ne radi se samo o dvominutnom pranju kad ujutro žurimo na posao, ili dok s jednim zatvorenim okom četkamo zube sanjajući krevet.

Koliko je bitna zubna pasta koju upotrebljavam?

Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Danas postoji širok izbor pasti proizvedenih za mnoga stanja, uključujući karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i za preosetljive zube. Pitajte svog stomatologa koja je pasta najbolja za vas.

Koju vrstu četkice da upotrebljavam?

Većina stomatologa se slaže da je četkica s mekanim vlaknima najbolja za uklanjanje naslaga sa zuba. Četkice s manjom glavom prikladnije su jer mogu bolje da dohvate sva područja usne šupljine, uključujući teško dostupnu zadnju stranu zuba. Električna četkica je za mnoge dobar izbor. Ona bolje čisti zube, posebno kod onih koji imaju poteškoća pri četkanju ili nisu toliko spretni.

Koliko često treba da menjam četkicu za zube?

Četkicu promenite kad počnete da primećujete znake istrošenosti ili posle tri meseca. Takođe, vrlo je bitno promeniti četkicu posle prehlade, jer dlačice mogu da zadrže klice koje će prouzrokovati ponovnu zarazu.

Kako pravilno čistiti zube?

• nagnite četkicu 45 stepeni u odnosu na zubno meso i pomerajte je u smeru suprotnom od zubnog mesa.
• nežno četkajte spoljašnju i unutrašnju stranu svakog zuba i griznu površinu pomerajući četkicu napred-nazad
• nežno četkajte jezik da biste uklonili bakterije i osvežili dah
• nastavite s koncem za čišćenje zuba

Koji je pravilan način čišćenja zuba koncem?

Pravilno čišćenje koncem uklanja plak i ostatke hrane na mestima koja četkica ne može lako da dosegne, ispod linije zubnog mesa i između zuba. Pošto naslage plaka mogu da uzrokuju upalu i krvarenje zubnog mesa, svakodnevno čišćenje koncem toplo se preporučuje. Da biste iz čišćenja koncem izvukli maksimalnu korist, primenite sledeću tehniku:
• počnite s približno 45 cm konca, namotajte većinu oko srednjeg prsta i ostavite 3-5 cm konca s kojim ćete raditi;
• držeći konac čvrsto između palca i kažiprsta, nežno ga povlačite kroz uske
međuzubne prostore;
• lagano zakrenite konac oko baze svakog zuba, pazeći da očistite i deo ispod linije zubnog mesa. Konac nikad nemojte povlačiti brzo i forsirati, jer to može da povredi nežno tkivo desni. Konac uklonite nežnim pokretima napred-nazad;
• prilikom prelaza sa zuba na zub upotrebljavajte čiste delove konca;
• završite vodicom za ispiranje usne šupljine.

Koji je pravilan način korišćenja vodice za ispiranje usne šupljine?

Vodicu koristite posle pranja zuba. Čep bočice napunite vodom do označene linije (20 ml). Pažljivo ispirajte 30 sekundi,grgljajte i ispljunite (ne gutajte). Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mestima.

Šta podrazumeva dobra oralna higijena?
Rezultat dobre oralne higijene jeste usna šupljina koja izgleda i miriše zdravo. To podrazumeva:
• zubi su čisti i slobodni od naslaga,
• zubno meso se čvrsto drži uza zube i ne boli niti krvari tokom četkanja zuba ili čišćenja zubnim koncem,
• loš zadah nije stalno prisutan.
Ukoliko vas zubno meso boli ili krvari tokom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, ili stalno imate loš zadah, posetite stomatologa. On može da vas nauči pravilnim tehnikama oralne higijene i ukaže na područja u usnoj šupljini koja zahtevaju posebnu pažnju tokom četkanja ili čišćenja zubnim koncem.

Kako sprovoditi pravilnu oralnu higijenu?
Održavanje pravilne oralne higijene jedna je od najvažnijih stvari koju možete da uradite za zube i zubno meso. Zdravi zubi ne samo da vam omogućuju da dobro izgledate i da se dobro osećate, već i da pravilno jedete i govorite. Dnevna preventivna nega, uključujući odgovarajuće četkanje i čišćenje zubnim koncem, pomoći će zaustavljanje problema pre nego što se razviju i manje je bolna, skupa i zabrinjavajuća nego lečenje problema kojima je dopušteno da se razviju. Između redovnih poseta stomatologu, postoje mali koraci koje svako od nas može da preduzme da bi u velikoj meri smanjio rizik od nastanka karijesa, bolesti zubnog mesa i ostalih stomatoloških problema. Oni uključuju:
• detaljno četkanje zuba dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem jedanput dnevno;
• balansiranu ishranu i ograničavanje zalogaja između obroka;
• korišćenje zubnih pasti i tečnosti za ispiranje koje sadrže fluoride.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *