Celulit je hronična upalna i degenerativna bolest vezivnog tkiva kože, naročito njenih elastičnih vezivnih vlakana, pri čemu ženski polni hormon estrogen i nasledni faktori igraju glavnu ulogu. Međutim, za nastanak celulita odgovoran je i čitav niz dodatnih faktora koje treba poznavati i, koliko je moguće, ne dozvoliti njihovo delovanje.
protiv celulita

Protiv celulita

Prema nedavnim istraživanjima, od celulita pati približno 80 posto žena razvijenog sveta. Celulit je kompleksan problem, pa je zato i njegovo otklanjanje kompleksno. To je dugotrajan proces, koji umnogome zavisi od istrajnosti i strpljenja. Nijedna do sada poznata metoda sama po sebi nije uspešna, ali moguće je drastično ga smanjiti kombinovanjem pravilne ishrane i adekvatne telesne aktivnosti.

Faze nastanka celulita

Promene pri nastanku celulita prvenstveno obuhvataju masno i vezivno potkožno tkivo, krvne i limfne sudove. Sam proces, brzina i obim nastanka celulita su individualni, iako se po pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegovog nastanka.
1. U prvoj fazi u masnim ćelijama dolazi do nagomilavanja vode (edemi) i masti, pa one povećavaju svoju zapreminu.
2. U drugoj fazi povećane masne ćelije počinju da pritiskaju susedne krvne i limfne sudove. Zbog toga dolazi do slabijeg snabdevanja tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, što dovodi do nagomilavanja toksičnih materija koje takav, otežan krvotok ne može da eliminiše.
3. U trećoj fazi opaža se otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenskih vlakana. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim područjima postaje tanja. U ovoj fazi celulit počinje da se primećuje spolja – izgleda kao pomorandžina kora.
4. Za četvrtu fazu (sklerozna faza) značajno je da se čvrsti čvorići mogu opipati. U toj fazi u celulitom zahvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala).

Uzroci nastanka celulita

Od mnogobrojnih uzroka koji mogu da utiču na nastanak celulita, najvažniji među njima svakako su:
-genetski
-hormonski (naročito estrogen)
-psihološki (hronični stres)
-nepravilna ishrana
-telesna konstitucija
-neadekvatna telesna aktivnost
-pušenje.

Zašto muškarci nemaju celulit?

Muškarci su, u odnosu na žene, u vezi s nastankom celulita u višestrukoj prednosti. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sistemu (to se pre svega odnosi na estrogen) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva. Otporna kolagenska vlakna muškog tkiva su međusobno čvrsto isprepletana i manje rastegljiva nego kod žena. To je ujedno i razlog zašto se masti kod muškaraca ravnomernije raspoređuju i ne uzrokuju nastajanje celulita. Medutim, u poslednje vreme ni jači pol nije pošteden ružnih nabora na koži. Osim prirodne produkcije hormona, sve smo više pod udarom onih koje uzimamo spolja, bilo namerno (npr. lekovi) ili ishranom. Posebna opasnost krije se u konzumiranju hrane životinjskog porekla. Naime, životinjama se zbog povećanja težine i bržeg razvoja u hranu dodaju hormoni za podsticanje rasta. Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s unošenjem hormona iz takve hrane. Upravo je to jedan od razloga što se celulit sve više javlja i kod muškaraca.

Celulit i ishrana

Celulit se često poistovećuje s gojaznošću i tada se pribegava pogrešnom načinu lečenja – redukcionim dijetama, a kao rezultat dolazi do mršavljenja delova tela kojima to nije potrebno, dok neestetski jastučići ostaju nepromenjeni. Dijetoterapija celulita je zato dosta individualna, ali ipak neka pravila važe gotovo za sve slučajeve.

Među namirnice koje se preporučuju u ishrani svakako spadaju:

-nemasno meso i riba
-sveži sirevi
-voće i povrće
-med
-mlečni proizvodi s manjim procentom masnoće
-fermentisani mlečni proizvodi.

Medju namirnice koje se ne preporučuju u ishrani spadaju:

-alkoholna i gazirana pića
-masno meso i suvomesnati proizvodi
-konzervirana hrana i suvo voće
-poslastice
-visokokalorična hrana uopšte.

Vitkije osobe ipak u ishranu mogu da ubace neke namirnice kao što su punomasno mleko,
jaja, pekmez i testenine. U svrhu što bolje terapije, svakako su dobrodošli i dodaci ishrani, posebno multivitaminski i mineralni. Takve materije, a naročito one s antioksidacijskim delovanjem, pomažu organizmu u odbrani od slobodnih radikala koji su otpadni produkti zarobljeni u promenjenom potkožnom tkivu. Za uklanjanje slobodnih radikala i toksina od pomoći mogu biti i alge i dodaci na bazi algi. Njihovo delovanje može biti korisno pre svega jer sadrže hlorofil ili saponine i mineralne materije, prvenstveno kalcijum.