Popunjavanje bora i usana popularnim “fiierima” i laserska rejuvenacija najbolji su načini da licu vratite svežinu i mladalački izgled.

Fiziološko starenje organizma, sunce, stres i mimika najveći su neprijatelji lepog izgleda. Koža vremenom gubi sposobnost obnavljanja ćelija i isušuje se, tako da već oko 25. godine nastaju prve bore i počinje postepeno narušavanje mladalačkih kontura lica. Kako je u današnje vreme imperativ modeme žene postao očuvan i lep izgled, sve veći broj pripadnica “lepšeg pola” ne bira načine i sredstva da povrati glatkoću lica, pa makar to značilo i odlazak kod estetskog hirurga na zatezanje kože (face lifting), što je prilično agresivna i bolna hirurška intervencija, sa dugim postoperativnim oporavkom.

Poslednjih godina, napretkom neinvazivnih metoda podmlađivanja, u prvi plan izbijaju preparati za popunjavanje bora i usana polutrajnog ili trajnog karaktera – “fileri”. U pitanju su preparati koji se injekciono ubrizgavaju pod kožu, pri tom daju brzo vidljive rezultate a i manje su rizični. Osim toga, vreme oporavka nakon korišćenja ovih preparata je kraće, bar u poređenju sa složenim hirurškim zahvatima.

Kako lice stari?

Ljudska koža sastoji se od tri sloja, a na kvalitet njenog spoljašnjeg izgleda utiče srednji (dermis), koji koži daje zategnutost. Dermis je presudan za mladalački izgled kože jer se u njegovom sastavu nalaze kolagena i elastinska vlakna koja koži daju potrebnu elastičnost. Kada zbog prirodnog procesa starenja nivo kolagena počne da opada, a elastinska vlakna oslabe,-koža gubi bitku sa gravitacijom, te postaje opuštena i naborana. Takođe, 25 mišića koji ljudskom licu omogućavaju mimiku, svojim kontrakcijama utiču na nastanak mimičnih bora oko očiju, na čelu i obrazima. Spoljašnji faktori mogu dodatno ubrzati pojavu bora a pre svih dugotrajno izlaganje UV zracima, koji isušuju kožu i utiču na ubrzano stvaranje slobodnih radikala – glavnih krivaca za oštećivanje tkiva. Upravo zato osobe koje se previše izlažu suncu ili često odlaze u solarijum izgledaju mnogo starije nego što zaista jesu. Genetske predispozicije, hormonske promene tokom menopauze, ali i pušenje, aerozagađenje, konzumiranje alkohola, dugotrajna upotreba lekova, samo su neki od faktora koji kožu lica mogu učiniti naboranom, isušenom i neprivlačnom.

Mladalački izgled lica dodatno je narušen procesom stanjivanja usana i nastajanjem bora oko njih. Gornja usna prva gubi volumen, a vermilion (crvenilo usana) postaje sve manje vidljiv, te se odnos nosa i usne produžuje čineći lice starijim. Kako se proces starenja nastavlja, a tkivo propada, obe usne gube jasnu definiciju, zapravo postaju sve tanje i pljosnatije.

Šta su “fileri”?

Na sreću, sve opisane promene, zahvaljujući napretku estetske medicine, mogu veoma lako i brzo da se saniraju i to upravo pomoću sve popularnijih “filera”, kojima se injek ciono pune određene bore na licu tako trenutno postiže bolji i svežij izgled kože. Na tržištu postoji veliki broj “filera”, a žene ili muškarci koji na ovaj način žele da popune svoje bore imaju mogućnost da biraju između trajnih i polutrajnih preparata. Od polutrajnih “filera” najčešće se koriste kolagen, hijaluronska kiselina, restilan, “New Pili”, pirodžen i isiderm; njihova glavna osobina je da imaju “rok trajanja”, uglavnom od 3 do 6 meseci, u nekim slučajevim i do godinu dana, nakon čega se razlazu u organizmu, pa se postupak popunjavanja mora ponoviti. Sa druge strane, preparati poput metakrila, biopolimera i sve popularnijeg “Aquamida” imaju trajne rezultate.
Zajednička osobina svih “filera” jeste ta što se injekciono ubrizgavaju, nakon prethodno datog anestetika u vidu kreme. Ceo postupak veoma je brz, a primena šminke u nekim slučajevima moguća je i već nekoliko sati po završetku intervencije. “Fiierima” se veoma uspešno mogu tretirati bore oko usana i na čelu, oblikovati i reoblikovati usne, ali i popuniti različiti defekti i ulegnuća na nosu, obrazima, kao i drugim delovima lica i tela.

Preparati za “peglanje” bora

Davanjem injekcija u gornji sloj kože, moguće je povratiti izgubljeni kolagen i na taj način “ispeglati” sve sitne bore koje se sa godinama pojavljuju. Kolagenom u vidu polusintetičke mešavine uspešno se popunjavaju ili koriguju usne i kosti lica. Međutim, kako su u pitanju polutrajni preparati, efekat glatke kože traje od četiri do šest meseci. Jedini rizik koji postoji jeste pojava alergijske reakcije u vidu svrabeža ili crvenila, te je nedelju dana pre tretmana potrebno obaviti alergijski test.

Iz tog razloga se, u poslednje vreme, za podmlađivanje lica češće koriste preparati na bazi hijaluronske kiseline. Reč je naime o supstanci koja je sastavni deo organizma, odnosno kože, a vezuje se sa elastinom i kolagenom čineći kožu elastičnom. Hijaluronska kiselina pokazala se kao dobro sredstvo jer za razliku od kolagena – ne izaziva alergijske reakcije. Međutim, kao i kod kolagena, efekat tretmana traje samo od tri do šest meseci.
Nešto trajniji rezultati (do godinu dana), postižu se “New Fill” gelom mlečne kiseline, koji se upotrebljava za “peglanje” dubokih bora, ali i za povećavanje volumena obraza. On se proizvodi od materijala iz sopstvenog tela. Rezultat je vidljiv odmah nakon dobijene injekcije i tada se može utvrditi da li postoji potreba da se postupak ponovi za dve do četiri nedelje.

Revoluciju u “peglanju” veoma dubokih bora i popunjavanju usana doneo je “Aquamid”, vrsta vodenog gela kojim se ujedno postiže i najduži, gotovo trajni efekat. Popularnost ovog preparata raste zahvaljujući činjenici da je potpuno prirodan, što znači da za njegovu primenu nije potrebno nikakvo testiranje pre tretmana. Jedina prepreka može biti neko autoimuno oboljenje pacijenta. Tretman preparatom “Aquamid” radi se pod lokalnom anestezijom, nakon čega je dve nedelje zabranjen odlazak u saunu i solarijum a 24 sata po završetku tretmana na tretirano područje ne sme se nanositi dekorativna kozmetika. Pravi efekat vidljiv je dve nedelje po ubrizgavanju, kada otok potpuno splasne i nestanu eventualne blage modrice.

Kombinovanje lasera i filera

Najbolji rezultati u održavanju lepote, odnosno skladnog i mladalačkog izgleda lica na “duge staze” postižu se kombinovanjem metode popunjavanja bora i usana sa laserskom rejuvenacijom. Usmeravanjem laserskog snopa svetlosti odre-ene talasne dužine, matične ćelije kože stimulišu se na stvaranje novih kolagenih i elastinskih vlakana, čime se vraća tonus koži i uklanjaju znaci starenja. Naravno, pojava nedostataka na koži može se ublažiti ili odložiti do duboke starosti i pravilnom ishranom (bogatom antioksidantima i vitaminima),, uzdražavanjem od cigareta i alkohola,kontrolisanim boravkom na suncu i u solarijumu.