etericno ulje lavandeSvako od nas je bar nekad osetio dejstvo eteričnih ulja, ili bar njihove bogate mirise koji mame da ih prenesete u svoj dom, ali malo nas zna koja su svojstva tih tečnosti u minijaturnim bočicama i kako se eterična ulja koriste.

Eterična ulja su bezbojne, žućkaste ili tamnosmeđe isparljive tečnosti dobijene iz određenih delova biljaka. Imaju vrlo jak, aromatičan miris, posebna terapeutska svojstva i visoku koncentraciju, pa se zato upotrebljavaju u malim količinama, najčešće u kapima. Posebno je cenjeno ružino ulje, jer je potrebno čak sto kilograma ružinih latica da bi se dobilo svega pola kilograma ružinog ulja.Iako se češće povezuju sa psihičkim, eterična ulja deluju i na fizičkom nivou, pa tako istovremeno smiruju, harmonizuju i opuštaju organizam, ali nam isto tako pomažu da se resimo akni, glavobolje, gripa, artritisa, urinarnih infekcija i drugih smetnji i oboljenja. Smatra se da deluju na tkiva i organe, hormonski i nervni sistem, raspoloženje i emocije, ali i na ljudsko energetsko polje. Eterična ulja u naš organizam ulaze ili čulom njuha ili putem krvotoka, a u njihovoj primeni koristi se nekoliko metoda.

Najčešće je to masaža, koja sama po sebi smiruje organizam, a u kombinaciji sa eteričnim uljima omogućava bolju sekreciju i disanje kože, širenje krvnih sudova, bržu razmenu materija i ublažavanje bolova. Takođe, vrlo često se preporučuje unošenje eteričnih ulja putem inhalacije, posebno kod prehlade, gripa ili nekih drugih tegoba disajnih organa. Tada treba u ključalu vodu dodati par kapi ulja i udisati paru, ali pri tom oči uvek moraju biti zatvorene!

Osim što ćete na taj način ublažiti simptome bolesti, ulepšaćete i kožu lica. Ukoliko vas pak muče bolovi ili grčevi u pojedinim delovima tela, napunite posudu vodom, dodajte ne više od 3% eteričnog ulja, umočite peškir ili gazu, iscedite i stavite na bolno mesto. Kod tegoba gornjih disajnih puteva ulje utrljavajte u područje čela, slepoočnica i zadnjeg dela vrata. Pre spavanja oslobodite telo stresa tako što ćete uroniti u aromatičnu kupku, ali ne stavljajte u vodu više od 8 kapi ulja. Eterična ulja mogu se koristiti u raznim prilikama kao mala kućna apoteka, lična aromakozmetika, sredstva za aromatizovanje i dezodorisanje predmeta i prostora, pa sve do složenih terapeutskih zahvata i postupaka, ali uvek pre svega sledite savete svog lekara, a ovo neka vam bude mala pomoć.

Kako da koristite eterična ulja:

Eterična ulja se koriste isključivo za spoljnu upotrebu.

Ne nanosite nerazređena eterična ulja na kožu, jer mogu da izazovu iritaciju ili alergijsku reakciju.

Izbegavajte bilo kakav kontakt eteričnog ulja sa sluzokožom.

Svako eterično ulje držite van domašaja dece.

Osobe koje boluju od astme, epilepsije, oni koji su skoni alergijama, trudnice i starije osobe trebalo bi pre upotrebe eteričnih ulja da se posavetuju sa stručnom osobom i sa lekarom.

Citrusna ulja sadrže jedinjenja koja povećavaju osetljivost kože na sunčevu svetlost, pa ih nemojte nanositi na kožu pre izlaganja suncu ili solarijumu, jer se može javiti neravnomerna i neestetska pigmentacija.

Pre aromatične kupke, eterično ulje pomešajte sa morskom solju, jogurtom, šamponom i slično, a ako ga stavljajte direktno u vodu, ne stavljajte više od 8 kapi.

Najčešća eterična ulja, koja se upotrebljavaju pri rešavanju svakodnevnih problema, jesu ulja lavande, čajevca, eukaliptusa, limuna, ružmarina, žalfije, nane, bora, kamilice. Sve su to biljke koje nas okružuju i koje su nam bliske, zato ih treba koristiti ova eterična ulja za lepotu i zdravlje.
Eterično ulje lavande Eterično ulje cajevca