kako izabrati pravi parfem

Kako izabrati pravi parfem da on bude izraz vaše ličnosti a ne prolazan modni detalj, koji vam se slučajno našao na vratu…
Neki ljudi se slažu s čuvenom izjavom Koko Šanel da “žena koja ne nosi parfem nema budućnost”. Međutim,izabrati pravi parfem više nije jednostavno, jer je tržište pretrpano hiljadama parfema najrazličitijih mirisnih nota.Krenite u potragu za onim pravim.
kako izabrati pravi parfem
Šta su parfemi
Parfemi su mešavina esencijalnih ulja, aroma, fiksativa i sredstava za rastvaranje. Od koncentracije ovih sastojaka zavisiće trajanje i intenzitet parfema. Parfemska voda (Eau de Parfume) sadrži deset do dvadeset, najčešće 15 odsto aroma. Ovi parfemi duže traju i skuplji su od toaletne vode. Toaletna voda (Eau de Toilette) ima pet do petnaest, najčešće deset odsto aroma, što znači slabiji intenzitet mirisa i kraće trajnost. Ekstrakti parfema (Perfume Extract) imaju petnaest do četrdeset, najčešće 20 odsto aroma. Oni su najjači i ujedno najskuplji parfemi.To znači da će vam biti dovoljno samo nekoliko kapi ovog parfema da dobro mirišete ceo dan.

Najbolja mesta za nanošenje parfema

Ukoliko vam se čini da vam parfem na koži ne ostaje dovoljno dugo, nekoliko saveta o pravilnom nanošenju može vam biti od koristi. Umesto da raspršite parfem svuda po telu i odeći, pažljivo ga naprskajte iza ušnih školjki, iznad dlanova te s leve i desne strane vrata. Na ovim mestima su tačke pulsa, pa će se tu parfem i duže zadržati, a zahvaljujući pulsiranju – miris će se konstantno širiti. Ako pak imate potrebu da se okupate u omiljenom mirisu, uradite to tako što ćete ga prsnuti u vazduh, a zatim proći kroz mirisni oblak. Stručnjaci kažu da je dovoljno samo jednom dnevno naneti parfem na sve pulsne tačke. Zato, ako poželite da osvežite svoj miris, suzdržite se. Vaše čulo mirisa s vremenom postaje imuno na miris koji ste naneli, te nećete biti u stanju da ga osetite u istom intenzitetu kao i ljudj oko vas.

Kako izabrati pravi parfem?
Nikad ne donosite odluku o kupovini parfema na osnovu njegove marke. To što je neka mirisna nota u trendu – ne znači da će i vama odgovarati. Stručnjaci preporučuju da kupujete parfem u prepodnevnim satima, kad je čulo mirisa najizoštrenije. Naravno, ukoliko ste prehlađeni ili umorni, odložite kupovinu za neki drugi dan. Parfem nanosite isključivo na čistu kožu i nikad ne testirajte više od tri odjednom, jer nos prestaje da radi nakon treće mirisne note.

Verovatno ste primetili da parfemi imaju mnogo teži miris kad ih mirišete direktno iz bočice ili s čepa. To je zato što tada preovlađuje miris alkohola, a ne parfema. Zato je preporučljivo da, pošto nanesete parfem na kožu, sačekate najmanje 30 sekundi kako bi alkohol ispario. Najgore mesto za testiranje mirisa jeste parfimerija, gde se meša gomila najrazličitijih aroma. Idealno bi bilo da ponesete tester kući i isporbate miris. Budući da kod nas još uvek ne postoji ovakva praksa, nanesite parfem u parfimeriji – u predelu zgloba i s unutrašnje strane laktova, a zatim prošetajte kako biste i nakon dužeg vremena bili sigurni da vam ta mirisna nota potpuno odgovara. Nikad ne trljajte mesto na koje ste naneli parfem, jer ćete tako uništiti sitne molekule finijih mirisnih nota.

Parfem koji odgovara vašoj ličnosti
Ukoliko izaberete miris u skladu sa svojim godinama, tipom ličnosti i prilikom u kojoj se nalazite – nećete pogrešiti.
Osvežite se!
Osobama koje su nestašne i uvek u pokretu odgovaraju mladalački mirisni tonovi, puni svežine. Ako spadate u tu grupu, izaberite miris citrusa, morskog povetarca ili sveže rose.

Cvetni favoriti za žene
Ako uživate u romantičnim trenucima, za vas su kao stvoreni cvetni parfemi. Zahvaljujući njima, osećaćete se sveže i prirodno ceo dan.

Orijentalni začini
Miris Istoka odgovara osobama koje teže prirodnoj prefinjenosti. Ako uvek znate šta hoćete i pronalazite put da to i postignete, slobodno začinite život orijentalnim mirisnim notama.

Miris drveta za senzualne
Doživljaju li vas kao senzulanu osobu sa stilom, koja jejednim delom u oblacima, a drugim čvrsto na zemlji, koja voli da se mazi, ali je i puna samopouzdanja? Ako je tako, onda su drvene mirisne note kao stvorene za vaš tip ličnosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *