Jaja su neophodna svakoj kuhinji jer su stalno potrebna za pečenje i kuvanje. Međutim, upotreba jaja nije samo ograničena na to. Jaja se koriste kao prirodni preparat za negu kose još od polovine prošlog veka. Iako je belance važan sastavni deo svakog jajeta, za negu kose je efikasnije žumance. U odnosu na komercijalne serume za kosu, žumance kao prirodnija i jeftinija zamena je posebno korisno za negu kose.

Žumance za kosu

Nega kose koja uključuje upotrebu žumanceta primenjuje se decenijama i doprinosi jačanju kose. Pored jačanja, takvi tretmani takođe pomažu kosi da bude svilenkastija i mekša.Kada je reč o hidrantnosti kose glavnu ulogu imaju tretmani sa žumancetom.

Evo nekih od najboljih prirodnih maski za kosu koji sadrže žumance jajeta.

jaje za kosu

1. Maska za kosu od meda, maslinovog ulja i jaja

Najveća prednost ove maske je ta što maska pomaže u revitalizovanju suve i beživotne kose. Maska čini vašu kosu ne samo mekšom i poslušnom već joj daje potrebni sjaj i živost.

Sastojci
Prvi sastojak koji vam je potreban je jaje. Količina žumanaca zavisi od dužine kose. Što je kosa duža, biće vam potrebno više žumanaca.
Drugi sastojak je maslinovo ulje. Tri supene kašike ulja su dovoljne da napravite ovu masku za kosu.
Treći sastojak je med. Ponovo, tri supene kašike meda su dovoljne da maska postigne delotvornost.

Priprema
Pravljenje maske je veoma lako. Jednostavno izmešajte žumance, maslinovo ulje i med i onda tu mešavinu nežno utrljajte na kožu glave i kosu. Kada ste naneli masku preko kose ne zaboravite da stavite peškir na glavu. Nakon 20-30 minuta skinite peškir i isperite kosu toplom vodom radi što boljeg rezultata.

2. Balzam za kosu od jajeta

Glavna korist balzama za kosu od jajeta je ta što pomaže u dubinskoj nezi i predstavlja jeftiniju zamenu za komercijalne proizvode. Štaviše, ovo je prirodni lek i nema nikakvih sporednih efekata. Ova domaća maska za kosu daje kosi dodatni sjaj što je takođe jedna od prednosti.

Sastojci
Potrebno vam je jedno jaje, jedna supena kašika jabukovog sirćeta, oko pola supene kašike meda i nekoliko kapi esencijalnih ulja kao i jedna supena kašika vrele vode.
Važno je napomenuti da se količina sastojaka povećava ukoliko imate kosu dužu od normalne srednje dužine kose.

Priprema
Stavite žumance u malu šolju i dodajte jabukovo sirće, med i dve kapi esencijalnog ulja. Zatim, izmešajte sastojke uz dodavanje vrele vode kako bi se dobila tečna smeša.
Pokvasite kosu toplom vodom pre nego što utrljate ovu mešavinu. Nanesite je polako preko cele kose i ostavite da se upije otprilike 20 minuta pre nego što je isperete toplom vodom.

2. Jaje i sok od limete protiv opadanja kose

Prednosti
Jaje i limetin sok su savršeni domaći lek koji rešava problem gubitka kose. Prirodni lek na bazi žumanceta zapravo usporava proces istanjivanja dlake i svodi gubitak kose na minimum. Osim sprečavanja gubitka kose, ovaj tretman pomaže rastu kose.

Sastojci
Potrebna su vam dva žumanca odvojena od belanaca i 3 supene kašike prirodnog soka limete.

Priprema
Dodajte limetin sok u žumance, a zatim ih mutite jedan minut kako bi se dobro izmešali. Potom, nežno nanesite mešavinu na koren kose i kožu glave i ostavite da se upije 15 minuta. Zatim isperite kosu hladnom vodom pre nego što uzmete šampon kako bi uklonili šećer koji sadrži limetin sok.

Ako redovno koristite jaje za kosu videćete i sami da su pozitivni efekti mnogo bolji nego kod upotrebe skupih komercijalnih preparata!