jabukovo sirce za liceZbog svojih pH kvaliteta, jabukovo sirće je odličan toner za lice. Pomešajte dve supene kašike jabukovog sirćeta sa dve šolje vode i uz pomoć vate, tečnost utapkajte na lice.

Tretman protiv akni
Ukoliko vam je potreban brzim, jeftin prirodni tretmanom protiv akni, napravite pastu od jabukovog sirćeta, meda i pšeničnog brašna. Nanesite mešavinu na upaljeno mesto, ostavite preko noći i ujutru isperite. Ova pasta će ubrzati proces izlečenja i smanjiti otok i crvenilo.

Jabukovo sirće omekšava kožu lica
Još jedan veoma dobar način korišćenja ove gotovo magične tečnosti.Napravite kupku za ispiranje lica, dodajte šolju jabukovog sirćeta u 3-4 l vode i isperite lice.Nakon nekoliko tretmana koža lica će vam biti mekana i veoma čista..

Jabukovo sirće za blistavu kožu
Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

Jabukovo sirće za čistije lice, protiv mitesera
Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošcu tri puta dnevno prskati lice.

Jabukovo sirće protiv bubuljica
Prirodna kiselina iz jabučnog soka može pomoći u borbi protiv bubuljica,akni, ali i sunčanih i staračkih pega. Prvo napravite test na manjem delu kože da vidite jeste li preosjetljivi. Stavite malo jabukovog sirćeta na vrat i ostavite 15 minuta. Ako nema reakcije, možete ga staviti i na lice. Razredite jabukovo sirće s vodom u razmeri 1:3 (nakon nekog vremena možete smanjiti ili dodati vode). Čistom pamučnom gazom nanesite mešavinu na problemtično područje zahvaćeno bubuljicama i ostavite da deluje oko 20 minuta, potom isperite. Postupak ponavljate dva-tri puta dnevno dok akna ne nestane.

Sirće otklanja osunčani ten
Sirće je također poznato kao sredstvo koje uklanja osunčani ten. Ima moć limunske kiseline, pa zbog toga pomaže u uklanjanju boje. Nakon što se vratite sa sunčanja, umočite vatu u sirće i obrišite lice. Možete dodati malo soka od paradajza u sirće kako bi ovo sredstvo bilo što delotvornije.

Anti-ejdžing
Upotreba sirćeta za lice takođe ima neka anti-ejdžing svojstva. Sirće može usporiti starenje vaše kože. Pomešajte med i sirće i namažite na vaše lice. Držite 10 minuta i isperite mlakom vodom. To sprečava pojavu bora i staračkih pega.

Protiv ekcema
Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Jabukovo sirće i glina za lice
Jabukovo sirće izmešajte sa indisjkom glinom, u istim količinama i dobićete sjajnu masku za lice. Nanesite na kožu lica, ostavite sa stoji 10 -15 minuta i isperite mlakom vodom.
Ova maska će licu dati blistav izgled.

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke,zato pri kupovini izbegavajte ona najjeftinija pakovanja jer sigurno nisu prirodna. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.

Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga, i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline, a nazivaju ga i ,,majkom sirćeta”.