Jabukovo sirće je tečnost dobijena posle fermentacije jabuka, koju svi mi imamo na našim policama. Postoji bezbroj namena sirćeta, od kojih neke uključuju proizvode za čisćenje nameštaja, kuvanje, čuvanje hrane, suzbijanje korova, za očuvanje zdravlja itd. U stvari, teško da postoji bilo koja druga tečnost koja se koristi u ishrani a da je korisna kao sirće. Dalja istraživanja su otkrila jedinstvena svojstva jabukovog sirćeta kao jako efikasnog tonika za zdravlje. Govori se da je veoma efikasno u prirodnim tretmanima kose.

Kako je jabukovo sirće korisno za vašu kosu?

Sirće ovog tipa je napravljeno od zdrobljenih jabuka. Ova svestrana tečnost sadrži sirćetnu kiselinu kao osnovni sastojak i utvrđeno je da poseduje mnogo vitamina, mineralnih soli, pektin i mnoge druge hranljive materije. Što se tiče pogodnosti, svako ko uključi ovu tečnost i rutinski režim nege kose će osetiti pozitivne promene.

Mekša kosa

Svi mi želimo sjajnu i neumršenu kosu koja je laka za sređivanje.Jednostavan i prirodan način da se to postigne je nanošenjem jabukovog sirćeta na vlažnu kosu. Operite kosu šamponom koji inače redovno koristite. Isperite kosu blagim trljanjem razblaženim sirćetom, kako bi bila bujnija i sjajnija.

Tretman protiv peruti

Umesto što se oslanjate na skupe i jake hemijske proizvode, koristite jabukovo sirće u odgovarajućoj koncentraciji za lečenje peruti na prirodan način. Glavna korist ovog sirćeta za vašu kosu i kožu glave je što ćete se otarasiti iritacije temena i peruti u kratkom vremenskom periodu.

Pomaže pri istrebljenju vaši

Još jedna od pogodnosti je istrebljenje vaši kod dece. Za najbolje rezultate, pomešajte jednake količine ulja čajevca i jabukovog sirćeta i koristite ga za ispiranje kose. Kombinovani efekat ulja čajevca ( koji deluje antiparazitski) i kiselog jabukovog sirćeta ubija vaši jako efikasno.

Pospešuje rast kose

Kao što je već pomenuto, jabukovo sirće sadrži esencijalne vitamine i minerale koji vašu kosu održavaju zdravom i gustom. Da biste koristili ovo sirće za rast kose, pomešajte 60ml vode, 60ml jabukovog sirćeta i 5 kapi ulja od žalfije. Ovim rastvorom utrljajte kosu, ali pre nanošenja šampona, kako bi postigli gušći rast kose..

Sprečava opadanje kose

Glavni razlog opadanja kose je nedostatak esecijalnih soli . Ako redovno koristite ovo sirće , obnovićete prirodnu ravnotežu hranljivih materija, i tako, obnoviti rast kose. Rezultat ovog tretmana protiv opadanja kose ćete videti već posle dva meseca, ako ga redovno koristite.

Jabukovo sirće za kosu1Kako koristiti jabukovo sirće u tretmanu kose?

S obzirom na delotvornost i značaj ovog sirćeta za kosu, nekoliko proizvoda za negu kose sadrži ovu tečnost kao jedan od sastojaka. Ako želite da ga isprobate, potrudite se da kupite čisto i organsko jabukovo sirće. Možete ga naći u piljarama ili centrima zdrave hrane. Evo nekoliko saveta:
Za normalnu i zdravu kosu, isperite sirćetom kosu opranu šamponom pa isperite vodom. Osušite kosu peškirom ili fenom na nižoj temperaturi.

Za tretman protiv peruti, pomešajte 3 kašičice sirćeta, 1 jaje, 60ml maslinovog ulja i 1 kašiku soka od limuna. Koristite ovu smesu pre šamponiranja i ostavite je da stoji 20 minuta.
Za rast kose, utrljajte u teme i nanesite na kosu razblaženo sirće i ulje od žalfije. Umotajte kosu u peškir, ostavite da stoji 30 min, a potom isperite.
Kako biste iskoristili sve prednosti sirćeta protiv opadanja kose, izmedju obroka popijte rastvor razblaženog sirćeta. U tu svrhu, rastvorite kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode.