hrana i proteini kosuBaš kao i svaki drugi deo vašeg tela, ćelije i procesi koji podržavaju jaku, kosu zavise od uravnotežene ishrane.
Obično je potrebno više vremena da primetite promene (kako dobre tako i loše) u kosi nego na vašoj koži.Na primer, samo nedelju dana sa lošom ishranom može razbuktati akne ili izazvati suvoću i bledilo kože ali sa kosom može potrajati nekoliko meseci dok se primeti uticaj nedostatka nekih namirnica npr. proteina…

Hranljive materije koje unosite jačaju folikul dlake a zdravi folikuli dlake zdravija kosa!

Naravno, ne utiče na zdravlje kose samo hrana ima još faktora…pušenje, hormonski disbalans, nedovoljno sna takođe možg uticati na to kako vaša kosa izgleda.Nema magične hrane koja može nadoknaditi uticaj tih faktora.
Ipak, hrana imata mnogo veći uticaj nego što neki možda misle.Ako jedete uravnoteženu, raznovrstnu, proteinima bogatu hranu daćete kosi sve što joj treba.

Ovo je hrana za zdravu i jaku kosu koju treba da imate na jelovniku

Losos

Pored toga što je bogat proteinima i vitaminom D ( oba su ključ za jaku kosu ) ima i omega-3 masne kiseline.Vaše telo ne može samo da stvori te masne kiseline, a one su potrebne da raste kosa.Omega-3 se takođe nalaze u ćelijskim membranama u koži vašeg vlasišta i održavaju vlasište i kosu hidratisanim.
Ostale opcije : Ako losos nije hrana koju volite, možete dobiti esencijalne masne kiseline iz ribe , kao što su haringe, sardina, pastrmka i skuša, kao i iz avokada, semna bundeve, ili oraha što znači da se hrana za kosu može birati prema svačijem ukusu!

Orasi

Orah ima značajnu količinu omega-3 masnih kiselina.Takođe je bogat biotinom i vitaminom E, koji štiti vaše ćelije od oštećenja DNK.Jer vaša kosa retko kada dobija zaštitu od sunca pa je zaštita od vitamina E važna.Premalo biotina unetog putem hrane može dovesti do gubitka kose.Orasi takođe imaju bakar, mineral koji pomaže da održite vašu prirodnu boju i sjaj kose.

Ostrige

Ostrige su takodje odlična hrana za kosu jer su bogate cinkom a nedostatak cinka može da dovede do gubitka kose (čak i trepavica), kao i do suvoće vlasišta.Cink možete dobiti i iz nekih žitarica i iz integralnog hleba, ali ostrige su hrana koja takodje ima i visok nivo proteina.Bez dovoljno proteina, vaše telo ne može da zameni dlačice koje ste prirodno gube svaki dan.
Ostala hrana koja sadrži cink: Orasi, govedina, i jaja.

Jaja
Hrana odličan izvor proteina i pored toga sa četiri ključna minerala za kosu: cink, selen, sumpor, i gvožđe. Gvožđe je posebno važno, jer pomaže snabdevanje folikula dlake kiseonikom , a nedostatak gvožđa (anemija) je glavni uzrok gubitka kose, naročito kod žena.
Ostala hrana za kosu bogata gvždjem: Piletina, riba, svinjetina i govedina.

Sočivo
Mala, ali moćna zrna, te mahunarke su puna proteina, gvožđa, cinka i biotina što ih čini odličnom hranom za kosu. Ostale opcije: Ostale mahunarke, kao što su soja i pasulj.

Jogurt
Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, kao što su jogurt i pavlaka, hrana su za kosu puna prijateljskih proteina i vitamina B5 (pantotenske kiseline – sastojka koji ćetećete videti na etiketama proizvoda za negu kose) i vitamin D.
Ostale opcije: Sir, nemasnoi sir pa obrano mleko donekle je hrana puna sastojaka i proteina za zdravu kosu.

Voće
Voće je super hrana za kosu jer je puno vitamina C.Vitamin C je od ključnog značaja za cirkulaciju na koži temena i podržava male krvne sudove koji hrane folikule dlake.Premalo C vitamina u vašoj ishrani može dovesti do lomljenja i opadanja kose.