pojacana dlakavost maljavostPatološka maljavost kod žena (hirzutizam) je pojava prekomeraog rasta tamnih i debelih terminalnih dlaka na mestima na kojima ih obično nema. Reč je o “muškom tipu dlakavosti kojem su podložni delovi tela osetljivi na androgen: lice, grudni koš, areole dojki, srednja linija stomaka, gornja trećina butina i donji deo leđa. Iako mnogi smatraju da se radi o bezazlenom, samo estetski neprijatnom problemu, hirzutizam je simptom koji u većini slučajeva ukazuje na neko ozbiljnije endokrinološko oboljenje.

Glavni “krivci” za maljavost kod žena i devojaka – hormoni

Najburnija promena u rastu dlaka dešava se tokom puberteta, kada grupa “muških hormona” androgena, intenzivno deluje na folikul dlake. Kod žena, androgene hormone luče jajnici i nadbubrežne žlezde, ali u mnogo manjoj količini nego kod muškaraca, zbog čega je pojačana maljavost i karakteristična za muški pol. Međutim, kod određenog broja žena, usled poremećaja rada janika ili nadbubrežnih žlezda, dolazi do prekomemog lučenja androgena, koji izaziva pojavljivanje hirzutizma.

Uzroci dlakavosti kod žena i devojčica

Da bi se hirzutizam uspešno otklonio, potrebno je utvrditi šta ga izaziva. Ukoliko se radi o nasleđenoj sklonosti, kozmetičke intervencije (brijanje, depilacija, epilacija) jedino su rešenje. I bolest može biti uzročnik hirzutizma. Najčešće endokrinološko oboljenje, koje se sreće kod skoro 90% žena sa hirzutizmom, jeste sindrom policištičnih jajnika. Jajnici, naime, počinju da luče povećane količine androgena, i uporedo sa pojačnim rastom dlaka na mestima osetljivim na androgen, dolazi do prekomernog dobijanja u težini i pojave akni. Nešto rede oboljenje koje se dijagnostikuje kod oko 40% patološki dlakavih žena jeste hiperplazija nadbubrežne žlezde, odnosno njeno uvećanje, koje dovodi do povećanog stvaranja steroidnih hormona, najviše kortizola i androgena. Najmanje opasni izazivači hirzutizma jesu lekovi – neke vrste antidepresiva, kontraceptivne pilule na bazi progesterona ili steroidi. U ovim slučajevima, hirzutizam se povlači po prestanku njihovog uzimanja.

Kako pobediti patološku dlakavost kod žena

Žene koje “vode rat” sa nabujalim dlakama, najčešće prvo traže pomoć u nekom kozmetičkom salonu. Međutim, ukoliko je u pitanju maljavost, bilo da se ona postepeno intenzivira, ili da do nje naglo dolazi (što je mnogo opasnije), obavezno se treba obratiti lekaru – ginekologu, endokrinologu ili dermatologu.

Pri lečenju patološke dlakavosti najpre se određuje rezultat hirzutizma, zatim se meri nivo hormona, a ukoliko je potrebno, radi se i ultrazvuk male karlice i nadbubrežne žlezde, ili pak magnetna rezonanca. Ne treba odmah očekivati čuda, jer je lečenje hirzutizma dugotrajno, pa se prvi rezultati dobijaju tek posle šest meseci. Kod “lakših” slučajeva terapija se svodi na uzimanje kontraceptivnih pilula na bazi estrogena, čiji je “zadatak” da umanje efekte androgena. U slučaju gojaznih hirzutističnih žena sa sindromom policističnih jajnika bitno je smanjiti i telesnu težinu, jer postoji opasnost od pojave dijabetesa, hipertenzije i drugih komplikacija. Međutim, uzimanje lekova često nije dovoljno da se neželjene dlake povuku, te je zbog toga preporuka da se hirzutistične žene, uporedo sa terapijom, podvrgnu i kozmetičkom tretmanu uklanjanja dlačica.

Tretman laserom

Epilacija diodnim laserom najsavremenija je metoda trajnog uklanjanja malja, a cilj tretmana jeste uništenje korena dlake pomoću toplote. Svaka dlaka ima svoj pigment (melanin) koji joj daje boju, i zahvaljujući kojem privlači i upija laserski zrak, čime se zapravo oslobađa energija potrebna za uništenje korena dlake, ali i matične ćelije (da ne bi došlo do ponovnog obnavljanja).

Dlake se mogu uništiti samo tokom faze rasta, i zato se ne smeju čupati četiri nedelje pre tretmana, dok je brijanje ili depiliranje kremama dozvoljeno. Epilaciju laserom potrebno je ponoviti od 3 do 5 puta, i to u razmaku od 4 do 6 nedelja, a mogu se epilirati svi delovi tela, osim regije oko očiju.

Žene koje se podvrgavaju ovom tretmanu kažu da su tokom njega od nelagodnosti osetile samo slabo peckanje koje podseća na “žmarce”, dok im se nakon tretmana ponekad pojavilo i crvenilo, na koži, koje traje najduže dva dana. Već posle prve intervencije moguće je uništiti i do 50% dlaka

DIODNI LASER MEDIOSTAR

Diodni laser Mediostar poseduje jedinstveni direktni sistem hlađenja kože pomoću hibridne laserske sonde. Mesto delovanja laserskim zrakom hladi se na do 8 stepeni i na taj način koža biva zaštićena od eventualnih opekotina. U isto vreme moguće je tretirati čak i osunčanu kožu ili tamne tipove kože.

Brzina kojom se radi diodnim laserom utiče i na cenu tretmana, koja je niža čak i do 50% u odnosu na dosadašnju praksu.