gruba koza na laktovima i kolenima

Gruba i suva koža na laktovima i kolenima se može promeniti samo redovnim mazanjem i pilingom,mazanjem i pilingom…U roku od dve nedelje postaće kao somot…
gruba koza na laktovima i kolenima
Kada ste poslednji put laktove namazali kremom?
Ne možete da se setite?
A kolena? Koža na zglobovima je više sklona perutanju i ljuspanju, nego na ostalim delovima tela, pa joj je stoga neophodna dosledna nega. Majice s kratkim rukavima će vas odati. Oblast kolena i laktova se hronično iritira ponavljanim opterećenjem. Do toga dolazi zbog trenja prilikom oblačenja, savijanja ovih zglobova, oslanjanja o laktove, klečanja, čučanja. U ovim predelima ima jednako mnogo lojnih žlezda, kao i u drugim predelima kože, ali ovde je koža zbog svoje svakodnevne aktivnosti mnogo više na udaru. A ako uz to dodate i nedovoljnu negu, lako dolazi do ne tako lepog izgleda kože kolena i laktova. Rezultat toga je otvrdla, ispucana, osušena koža koja se često ljuspa. U ovoj fazi vam nije neophodna pomoć stručnjaka, dovoljno je tokom obavljanja lične higijene laktovima i kolenima posvetiti malo više pažnje.
Savet: Kućnu negu kolena i laktova možete pojačati i odlaskom na masažu. Naročito su blagotvorni tretmani za celo telo. Na primer, osnov ajurvedskih masaža je ulje od susama. Ako nadjete vremena za redovne tretmane, koža će vam se, tvrde stručnjaci, toliko ishraniti i postati elastična i glatka, da vam mazanje kremom uopšte neće biti potrebno.

Kada je koži na laktovima neophodna pomoć
Stanje kože bi trebalo da se, posle redovnog nanošenja kreme, poboljša već tokom nekoliko narednih dana, u težim slučajevima tokom dve nedelje. Ako se ljuspanje i suvoća ne povlače, već su praćeni crvenilom jakim svrabom, treba se javiti dermatologu. Moglo bi se raditi o psorijazi, ihtiozi ili ekcemu. Nasumično korišćenje različitih preparata i nestručno tretiranje mogu još više da pogoršaju situaciju. Treba računati i s tim da se sušenje kože laktova i kolena može pogoršati. Iza svega toga se krije prirodno smanjivanje rada lojnih žlezda. I u takvom slučaju je veoma bitno redovno mazanje.O tome bi pre svega trebalo da vode računa ljudi koji u mladosti nisu imali problema sa suvom kožom, pa stoga nisu navikli na redovne tretmane.
Savet za vikend: Suva mesta će ishraniti maska pripremljena od svežeg sremskog sira, kašike meda i kašike maslinovog ulja. Med ima antibakterijsko dejstvo, a ulje je bogato linolnom kiselinom koja je za kožu bitna, jer podstiče njenu regeneraciju. Nagrada za uloženi trud će biti glatki i meki laktovi i kolena.

Najbolji recept pravo iz prirode: Pripremite sopstvenu kremu, specijalno napravljenu za negu suvih laktova i kolena.
Potrebno je: dve kašike ulja od avokada, dve kašike kokosovog ulja, kašika pčelinjeg voska, kapsula vitamina E, dve kašike munovog soka, dve kašike vode, pet kapi eteričnog ulja pačuli, dve kapi limunovog eteričnog ulja i tri kapi esencije od grejpa. U jedan manji (odgovarajući) lonac staviti ulje od avokada, ulje od kokosa i pčelinji vosak. Na umerenoj vatri mešati sve dok se vosak ne rastopi. Potom lonac skloniti sa vatre i u masu istisnuti kapsulu vitamina E. U drugom loncu u medjuvremenu zagrejati vodu i limunov sok. Ostaviti da prohladi, a potom lagano sipati
u ulje. Mešati sve dok se ne dobije glatka masa, potom dodati eterična ulja i esenciju grejpa. Kremu sipati u staklenu posudu, ostaviti da se ohladi i držati na hladnom mestu.

Redovno mazati kremom: Redovno mazanje laktova i kolena je jedina zaštita od suvih ispucalih površina. Najbolji preparati se mogu naći u apotekama. Treba se orijentisati pre svega na kozmetiku namenjenu suvoj koži, jer ona ima masniju konzistenciju. Kremu na rizična mesta primenjivati dva puta dnevno, eventualno i češće. Stručnjaci savetuju da se treba orijentisati pre svega na preparate koji sadrže giicerin i ureu, jer upravo ove dve materije vrše hidrataciju kože, a pritom i odlično održavaju vlažnost kože. Dobri su i preparati sa kakao ili bambusovim puterom, jer kožu na rizičnim mestima štite od sušenja. Puter od bambusa se na etiketama može naći i pod nazivom shea butter.
Pazite na kupke! Kod problema sa suvom kožom na laktovima i kolenima treba izbegavati duge vrele kupke. I prečesto korišćenje sapuna koji podstiče isušivanje kože. Bolje je odlučiti se za sredstva koja sadrže dodatke ulja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *