zena-problem

Osim što izazivaju neprijatnost što se uopšte nalaze na koži, brojna kožna oboljenja su mnogo ozbiljnija u pogledu simptoma, kao što je svrab, peckanje, bol, krvarenje, a pored toga, neka od njih mogu biti povezana i sa određenim bolestima i stanjima organizma koja su jaka ozbiljna i teška za lečenje i sanaciju. Međutim, kada je psorijaza u pitanju, radi se o jednomhroničnom zapaljenskom oboljenju kože koje je skoro pa nemoguće izlečiti. Kada se javi kod dece, izlečenje je moguće, dok u odraslom dobu ona predstavlja stanje kože koje se uvek navraća.

Iako je hronični zapaljenski proces, psorijaza se odlikuje time što se ne javlja uvek i isključivo na istom mestu, ali i ulazi u proces remisije, kada je ublaženog inteziteta ili čak sasvim nestane, ali i kada dođe do ozbiljnih pogoršanja stanja. Karakteristična je po crvenim predelima kože koji su prekriveni beličastim ljuspicama, koje su različitog oblika i veličine i koje spadaju sa kože, uz svrab, peckanje i neprijatan osećaj na koži. Na samu pojavu ove kožne bolesti utiču brojni faktori, a neki od njih mogu čak učiniti da se oboljenje proširi i bude izraženije.

Šta utiče na pojavu psorijaze?

Na prvom mestu, genetika je glavni izazivač pojave psorijaze. Psorijaza je najčešće kožno oboljenje koje se javlja kao deo naslednog faktora, pa ako je oba roditelja imaju, deca imaju preko 50% šansu da će je naslediti. Ali, ne samo to, psorijaza se može pojaviti kao odgovor na opadanje imuniteta, njegovih poremećaja u normalnom funkcionisanju, kao odgovor na virusne i bakterijske infekcije, ali i kao posledica opekotina od sunca. Uz sve to, psorijaza se javlja nekad i kao odgovor na veći stres, hormonske i metaboličke promene, što je čest uzrok nastanka različitih kožnih oboljenja.

Postoje i određeni lekovi koji mogu dovesti do pojave psorijaze, ali o određene životne navike. Pa tako konzumiranje alkohola i cigareta može da utiče na pojavu ove kožne bolesti, ali i na njeno širenje i izrazito pojavljivanje na različitim delovima tela.

Lečenje psorijaze

Sam proces lečenja zavisi od tipa psorijaze. Kada se javlja u periodu od 16. do 22. godine, onda se u najvećem broju slučajeva radi o naslednoj bolesti, pa se ona samo drži pod kontrolom i vodi se računa o tome da bude što više u stanju mirovanja, tj. remisije. Kada se javi nakon 40. godine, kada nije deo naslednog gena, onda je i njena pojava uglavnom blaža, pa je terapija slabija. Najpre se kreće lokalnom terapijom, koja se proširuje na sistemsku, ukoliko prva nije dala rezultate. Često se koriste fitoterapije, tj. terapije svetlošću, koje deluju na samo oboljenje, ublažavajući simptome i sam izgled na koži, a kada takva terapija ne deluje pacijent se prebacuje na medikamente koji utiču direktno na uzročnike nastanka oboljenja.

Svakako, u sam proces ovog lečenja uvek se uključuju brojne dermatokozmetičke kreme, masti, koje ublažavaju svrab, peckanje, taj neprijatan osećaj, utiču na smanjenost promena na koži i njihove slabije vidljivosti, a postoje i brojni prirodni derivati koji se i u medicinskom protokolu koriste za lečenje i daju dobre rezultate.