etericno ulje cajevcaEterično ulje čajevca je, uz lavandu, ulje koje bi svakako trebalo imati u kućnoj apoteci.Korisno je za suzbijanje gljivica i svih virusnih oboljenja, virusnih bradavica, herpesa, genitalnih infekcija, upale sinusa, opekotina, peruti, afti, a služi i za jačanje imuniteta.

UPOTREBA ULJA

Eterično ulje čajevca je možda najprimenivanije kao efikasno sredstvo protiv gljivica a posebno protiv gljivica na stopalima i noktima.

Protiv gljivica na stopalima i noktima
Stavite po kap eteričnog ulja čajevca u obuću.

Takodje eterično ulje čajevca se veoma uspešno može koristiti protiv akni na licu.

Protiv akni
U posudicu s vodom dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, pa tom tečnošću, pomoću gaze ili vate, očistite lice, ili tu mešavinu zagrejte do vrenja i parite lice 10-tak minuta.

Eterično ulje čajevca je veoma zdravo i za kosu a posebno je efikasno kao sredstvo protiv peruti.

Za kosu
Dva puta nedeljno perite kosu blagim šamponom, a posle toga na vlasište stavite 10-12 kapi eteričnog ulja čajevca i masirajte 10-tak minuta.

Protiv herpesa, svraba, rana i uboda
Na problematična mesta 3-4 puta dnevno nanesite čisto ulje čajevca.

Protiv prehlade
Napravite kupku od 50 ml punomasnog mleka ili slatke pavlake, 3 kapi eteričnog
ulja čajevca, 1 kapi eteričnog ulja nane, 2 kapi eteričnog ulja ružmarina i 2 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.

Protiv grlobolje
Bolno grlo redovno ispirajte i grgljajte mešavinom čaše vode i 10 kapi eteričnog ulja čajevca.

Kod reume, artritisa, bolova u mišićima i išijasa
Na bolno mesto umasirajte mešavinu ulja čajevca i nekog biljnog ulja u razmeri 1:1

Kod uboda krpelja
Na ubodeno mesto nanesite čisto ulje čajevca i postupak ponavljajte tri puta dnevno, najmanje nedelju dana.

Za opuštanje
Ako samo želite da se opustite posle napornog radnog dana ili nedelje, prigušite svetla, pustite omiljenu muziku, svakako isključite telefone, u aroma-lampu stavite 6-10 kapi omiljenog eteričnog ulja i uživajte. Na taj način nećete se samo opustiti i popraviti raspoloženje, već ćete i poboljšati koncentraciju, odagnati brojne bolesti i negativna psihička stanja.

Ako se spremate na zimovanje, letovanje ili samo na kraći odmor, ponesite eterično ulje čajevca, koje će vam poslužiti kao dezinfekciono sredstvo za wc šolje, rukohvate, umivaonike, kade i sl.

Takođe možete na sunđer za pranje sudova kapnuti kap eteričnog ulja čajevca i ostaviti preko noći, a ujutro isperite deterdžentom za sudove.

Sudoperu napunite vodom, stavite 2 kašičice jabukovog sirćeta i 10 kapi eteričnog ulja čajevca. Zatim u taj rastvor stavite sve stvari koje koristite u kuhinji, a želite da ih dezinfikujete. Ostavite preko noći i ujutro isperite običnom vodom.

Napravite sprej tako da u bočicu sa pumpicom od 100 ml stavite dve kašike jabukovog sirćeta, 10 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi eteričnog ulja limuna i destilovanu vodu. Ovim sprejom možete prskati po kući za osvežavanje vazduha, a isto tako vam može poslužiti i za čišćenje radnih površina u kuhinji.
Saznaj više>>> Za šta je sve dobro ulje čajevca