epilacijaIako malje imaju svoju funkciju, žene, ali i pojedini muškarci, ipak ih radi estetskih standarda redovno uklanjaju sa gotovo cele površine tela. Postoje razne metode odstranjivanja neželjenih dlačica, ali najefikasnija od njih je – laserska epilacija. Ona ih uklanja zauvek…

Laserska epilacija je ne invazivna metoda trajnog uklanjanja malja koja je pokazala najbolje rezultate do sada i koja je, upravo zbog toga, danas najpopularnija u svetu. Njome se mogu tretirati, praktično, svi delovi tela (osim predela oko očiju), pogodna je za sve uzraste, od adolescencije do starosti, ne ostavlja nikakve neželjene posledice, mogu joj se podvrgnuti i muškarci i žene, a nema kontraindikacija ni u trudnoći. Iako važi mišljenje da je laserska epilacija, zbog ponavljanja postupka, veoma skupa metoda, ona to u stvari i nije ako se na umu ima činjenica da se osoba trajno oslobađa malja. Osim toga, ako se uzme u obzir i to da se sve druge metode otklanjanja malja moraju promenjivati čak i nekoliko puta mesečno,tokom celog života, onda se sasvim sigurno više isplati uraditi “set” tretmana laserskom epilacijom.

Postupak epilacije

Pre tretmana epilacije, specijalista estetske dermatologije treba da izvrši pregled, da proceni stepen maljavosti i, u skladu sa tim, odlučuje o daljem postupku. Bez obzira na to kojim se, od nekoliko najsavremenijih lasera, radi epilacija, potrebno je izvršiti pripremu.
Važno je znati da, ukoliko želite da se podvrgnete ovom vidu uklanjanja malja, četiri nedelje pre tretmana ne smete da se sunčate, niti da posećujete solarijum (to važi i za nekoliko nedelja po završetku tretmana), zatim ne smete da koristite kozmetičke preparate koji spadaju u grupu fotosenzitivnih (sadrže retin-A, AHA kiseline, beta karoten i druge jake vitaminske komplekse), potom, neposredno pre tretiranja morate da znate da se dlačice mogu uklanjati samo površinski (brijačem, makazicama, depil-kremom), nikako depilacijom, a na sam tretman potrebno je doći sa maljama dužine oko 1 mm.
Tretman se vrši direktnim kontaktom – laserski snop usmerava se na kožu, što garantuje maksimalnu sigurnost i bezbednost.

Snop se apsorbuje u pigmentu folikula dlake, potom se svetlosni zrak, u koži, pretvara u toplotu koja folikul dlake trajno uništava. S obzirom na to da se, na taj način,mogu uništiti samo dlake koje su u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti nakon dva-tri meseca, kada počinju da rastu nove dlačice koje nisu bile u toj fazi prilikom prethodnog tretmana. Da bi se sve dlačice uklonile u potpunosti, potrebno je u prošeku od 3 do 5 tretmana, sa razmakom od dva do tri meseca. U tom periodu dlake ne smeju da se izbeljuju, da se čupaju niti da se depiliraju voskom, kako se njihov koren ne bi oštetio. Nakon tretmana, jedino što pacijent oseti jeste peckanje, čiji je intenzitet individualan i zavisi od praga osetljivosti pojedinaca, ali ono, u svakom slučaju, brzo prođe. To je zaista mala cena naspram onoga što se dobija – trajno oslobađanje maljavosti.

DEPILACIJA – PREDNOSTI I MANE

Vosak

– Faktor bola: 3

– Najčešće se radi na licu, pod pazuhom, na rukama, bikini-zoni i nogama

ZA: Uklanja i koren dlake

PROTIV: Ovo je veoma bolna metoda koja iritira kožu.

Savet dermatologa: Ako imate problema sa proširenim kapilarima, dlake uvek uklanjajte hladnim voskom.

Brijanje

– Faktor bola: 1

– Najčešće se radi na stomaku, preponama, nogama, pod pazuhom

ZA: Brza i jeftina metoda

PROTIV: Veoma brz ponovni rast
ne smeju se redovno brijati. Može pospešiti urastanje dlake.

– Savet dermatologa: Pravilnim odabirom brijača možete sprečiti povrede prilikom brijanja.

Depilacijska krema

– Faktor bol: 0

– Najčešće se radi na licu, bikini-zoni, nogama, pod pazuhom

ZA: Bezbolna i jednostavna metoda

PROTIV: Vrlo često prouzrokuje alergijske reakcije, pa je potrebno uraditi test na malom delu kože sa unutrašnje strane nadlaktice.
Savet dermatologa: Postoje brojni preparati, a naš savet je da se odlučite za one proverenih kozmetičkih kuća.

EPILACIJA – PREDNOSTI I MANE

Elektroliza

– Faktor bola: 5

– Najčešće se radi na licu

ZA: Metoda sa trajnim efektima, ali samo pod uslovom da se veoma precizno deluje na sam koren dlake

PROTIV: Dugotrajna, skupa, veoma bolna, samo za male površine. Nepotpuno uklanja dlake, a često se javljaju neželjeni efekti poput ožiljaka i tamnih i svetlih fleka na koži.

Savet dermatologa: Obavezno se obratite stručnom lekaru, specijalisti. To će donekle povećati pro-cenat uspešnosti ove metode.

Laser

– Faktor bola: 2

– Primenjuje se u svim regijama osim oko očiju

ZA: Trajna, vrlo brza, najkomfornija metoda, bez neželjenih efekata. Metoda koju preporučujemo.

PROTIV: Sede i tanke svetle dlake ne mogu se uspešno otkloniti

Savet dermatologa: Postupak nije jeftin i treba ga ponoviti 3-4 puta, ali zato daje odlične rezultate. Uistinu najbolja metoda otklanjanja neželjenih dlačica.