BORBA PROTIV CELULITACelulit je estetski problem većine žena, jer, naručito posle tridesete godine, postaje izraženiji u predelu stomaka, bokova i butina, a ponekada i oko nadlaktica i na leđima. Osnovni razlog nastanka celulita je usporena, odnosno loša cirkulacija u malim krvnim sudovima, što uzrokuje slabo izbacivanje toksina iz tkiva i nedovoljnu razgradnju viška masnoća. Ipak, uspešna borba protiv celulita je moguća ili je bar moguće da ga držite pod kontrolom.

Dobro oblikovana figura na prvom mestu zahteva zdrave navike u ishrani i redovnu fizičku aktivnost. Da bi stvaranje celulita sveli na minimum treba da se vodi računa o kalorijskoj vrednosti namirnica i da fizička aktivnost podrazumeva bar svakodnevnu ubrzanu polučasovnu šetnju.

Kada osnovne zdrave navike postanu svakodnevica, borba protiv celulita daje rezultate nekim od mnogobrojnih anticelulit tretmana.Pri tome, bitno je napomenuti da, ako imate zdravstvenih problema – proširene vene, povišen pritisak, disbalans šećera u krvi, bolest kičmenog stuba…pre anticelulit tretmana potražite savet lekara.

Efikasni tretmani za borbu protiv celulita

Elektroterapija

Elektroterapija ima cilj da stimuhše mišiće pulsnom strujom na odgovarajućoj frekvenciji, čime se ubrzava cirkulacija limfe, krvi i toniziraju mišići. Istovremeno se deluje i na zatezanje kože u regiji u kojoj otklanja celulit.

Vakuum terapija

Delovi tela se u specijalnim komorama izlažu manjem ili većem pritisku, zavisno od tipa celulita i komfora pacijenta. U fazi pritiska-vakuma dolazi do stvaranja pasivne mnogokrvnosti u perifernom kapilarnom sistemu, da bi popuštanjem došlo do boljeg protoka krvi i limfe koja istovremeno postaje i bogatija kiseonikom.

Mezoterapija

Ubrizgavanjem specijalnih koktela pod kožu utiče se na razgradnju nagomilanih potkožnih masnoća. Za to se koriste posebne mikroiglice koje prodiru u epiderm od tri do 10 milimetara. Jedan tretman traje od 10 do 20 minuta, a efekti su uočljivi već posle prve terapije. Zavisno od tipa i količine celulita određuje se adekvatana borba protiv celulita odnosno broj terapija. Iako podrazumeva igle postupak je za većinu bezbolan.

Laser

Terapija laserom je efikasan vid borbe protiv svih oblika celulita, s obzirom na to da stimuliše ćelijski metabolizam, podstiče stvaranje kolage-na i vezivnog tkiva, što je od velikog značaja za lečenje. Prema tipu laser aparata i metoda nosi ime.
U primeni „Tri-active” lasera koža se zagreva. Terapeut pomoću specijalne „glave” aparata zagreva dublje slojeve tkiva, a istovremeno, posebnim delom za hlađenje masira i „usisava” kožu.
Laser ,Accent XL” za razliku od „Tri-active” daje okom vidljive rezultate već posle 6 do 8 tretmana (jednom nedeljno) koji traju od 30 do 40 minuta. Na kritično područje najpre se nanosi gel preko kojeg se rade kružni pokreti laserskom sondom. Pritom laserski talasi oslobađaju masnoće iz dubokih slojeva kože.

Kavitacija za borbu protiv celulita

Kavitacija podrazumeva anticelulit tretman koji koristi niskofrekventne ultrazvučne talase čiji rezultat je mehaničko razbijanje uvećanih potkožnih masnih ćelija. Iako zvuči grubo tretman je bezbolan, tačnije veoma je sličan ultrazvučnom pregledu.

LPG

Aparat koji koristi LPG (Lique-fied Petroleum Gas) sistem na delu kojim se tretira koža pod celulitom sastoji se iz dva valjkasta točkica kojima se koža „uvlači” i „uvija” čime se masira duboko vezivno tkivo kože, stimuliše se krvotok i limfna cirkulacija, kao i eliminacija toksina. Delovanje točkica nije bolno već ima efekat prijatne masaže.

KOFEINSKE BERMUDE

Među biljnim supstancama koje najdelotvornije deluju na razgradnju masnoća je kofein. Tako su se proizvođači kozmetičkih proizvoda dosetili i kofeinskih bermuda. Naizgled obične uske pantalone, ustvari sadrže mikrokapsule kofeina. U dodiru sa telom one ispuštaju sadržaj kofeina u kožu zbog čega se zagreva. Zagrevanje pod dejstvom kofeina ubrzava metabolizam i sagoreva masnoće. Proizvođači tvrde da svakodnevno nošenje ovih pantalonica smanjuje obim butina za dva santimetra za mesec dana i čini kožu glatkom.

KUĆNI TRETMANI PROTIV CELULITA

Ukoliko vam vreme i novac ne dozvoljavaju da primenite neku od mnogobrojnih anticelulit metoda možete samostalno da postignete bolje oblikovano telo pomoću brojnih kućni anticelulit-aparata i masažera. Za bolji rezultat pomažu i anticelulit kreme, gelovi i sapuni. Važno je samo da i u tim tretmanima budete dosledni i disciplinovani.

Anticelulit bicikl

Pre nekoliko godina u Americi se u ponudi kozmetičkih salona našao i anticelulit bicikl. Reč je o uređaju koji se sastoji iz kabine u kojoj je smešten bicikl i infracrvene lampe koje emituju zrake na područja zahvaćena celulitom. Uz vožnji bicikla, koja prirodno ubrzava cirkulaciju, infracrvena svetlost prodire tri santimetra pod kožu i pomaže zagrevanju i omekšavanju celulita.

Manuelna masaža
Masaža u rukama iskusnog terapeuta, takođe je delotvorna, jer pospešuje krvnu i limfnu drenažu. Iskustvo je, međutim, neophodno jer pritisak rukama ne sme da bude previše jak, da ne bi došlo do povrede mišića i nerava.