dermoabrazija1Dermoabrazija je poznata još iz najdavnijih vremena kada su drevne kraljice, kao Kleopatra, glačale kožu alabaster kamenom.

Iz prave poplavi krema za lice kojima se rešavaju mnogi problemi kože, još nije isplivala ona kojom se pouzdano uklanjaju ožiljci od akni, već postojeće bore i razne vrste pigmentacije. Ipak, rešenje za one koji pate zbog izborane i rošave kože lica, postoji kao hiruška metoda – dermoabrazija. Reč je o postupku kojim se skida površinski sloj kože, posle čega se ona regeneriše postajući ravna, bolje prokrvljena i bez pomenutih nedostataka.

Da bi se dermoabrazija uspešno primenila, prvo treba da se pregleda koža lica čime se utvrđuje u kojoj meri i na kojim delovima postoje nedostaci koje treba ukloniti. Osim toga, neophodno je utvrditi opšte zdravstveno stanje pacijenta, kao i uzeti laboratorijske nalaze, u slučaju da se ova metoda primenjuje u opštoj anesteziji, mada se najčešće obavlja u lokalnoj anesteziji ih blagoj analgosedaciji. Uz to, lekar može da preporuči da se lice maže kremom koja je bogata vitaminom A, najmanje dve nedelje pre zahvata.

Postupak

Dermoabrazija obično traje 30 do 40 minuta. Za to vreme lekar hiruškom brusilicom sa dijamantskom šmirglom uklanja epiderm, odnosno oštećeni površinski sloj kože, do pojave blagog krvarenja. Nakon tretmana, tretirani deo izgleda kao opekotina i zato je veoma osetijiv. Da bi se koža zaštitila, previja se vazelinskim i antiseptičkim gazama koje obezbeduju nesmetano zarastanje, odnosno epitelizaciju.

Prva faza oporavka traje nedelju dana. Blago otečeno lice obično se umiruje za tri do četiri dana, a postepeno prolaze i eventualne modrice. Ponekad dolazi do povećanog lučenja limfe, pa je neophodno ponovno previjanje i upotreba umirujućih gel maski i obloga. Da bi se oporavak ubrzao preporučuje se i terapija antibioticima i analgeticima. Uz to, savetuje se i redovno merenje telesne temperature, jer njen porast je znak infekcije, što se do gada veoma retko. Zaštitne gaze uklanjaju se posle pet do šest dana, do kada pacijent treba da miruje što više. Ukoliko po njihovom skidanju ima malih krasti, one se nikako ne smeju dirati, već treba da otpadnu same. Tri meseca posle dermoabrazije nije dozvoljeno ni najmanje izlaganje suncu. Zato je najbolje vreme za ovu intervenciju tokom zimskih meseci. I u tom periodut novu, mladu kožu pre izlaska neophodno je zaštititi kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom. U protivnom, mogu se na tom mestu pojaviti neželjene hiperpigmentacije i fleke.

Komplikacije

Komplikacije nisu česte, ali postoji mogućnost da se dogode. To su najčešće povećano krvarenje, infekcija ili ožiljci. Zato je važno pre nego se odlučite za ovaj način ulepšavanja da dobro razmislite, jer je emotivna i mentalna stabilnost važan faktor za dobar oporavak. Takođe je važno da vam hirurg objasni u kojoj meri se dermoabrazijom može postići povoljan rezultat, jer kod dubokih ožiljaka ovaj tretman samo poboljšava izgled kože lice, ali je potpuno ne obnavlja. U slučaju takvih stanja, potrebno je abraziju kombinovati sa zatezanjem kože lica i popunjavanjem masnim tkivom ili preparatima hijaluronske kiseline.

Kome se ne preporučuje

-Dermoabrazija se ne savetuje osobama sa tamnijom kožom lica, jer obično izaziva gubitak boje ili bledu pigmentaciju tretiranog područja

-Na nepovoljan efekat, takode, ukazuju i prošireni kapilari kože lica, sklonost keloidima, teže pigmentacije

-Ne primenjuje se ni u slučaju nedavnog izbijanja herpesa, kondiloma, aktivnih gnojnih akni
-Ne radi se ni pacijentima koji imaju nestabilni dijabetes, autoimune bolesti ih druge nedijagnostikovane promene

MIKRODERMOABRAZIJA

Mikrodermoabrazija je nehiruška metoda koja se primenjuje u kozmetičkim salonima. Ovim postupkom se obično „voćnim kiselinama” uklanjaju površinski slojevi kože, da se uklane neravnine. Za razliku od dermoabrazije ponavlja se više puta i zato je dobra za lica sa plitkim, ( odnosno blažim – površinskim ožiljcima.