Pojava bubuljica na zadnjici i butinama je čest problem kod mnogih ljudi. Ovaj tekst će vam pomoći da razumete neke važne aspetke ovog kožnog stanja.

Bubuljice su možda najčešće i najupornije frustrirajuće kožno oboljenje koje se može pojaviti kod bilo koga i na bilo kojem delu tela. Bubuljice na zadnjici i butinama za mnoge ne predstavljaju toliki kozmetički problem, kao kada se pojave na licu. Međutim, one mogu izazvati velike neprijatnosti kada ste u sedećem ili ležećem položaju. Ovaj problem sa aknama se, prema većini istraživanja, pojavljuje češće kod muškaraca, nego kod suprotnog pola.

Uzroci

Ovo kožno stanje se pojavljuje na butinama i zadnjici usled istih razloga zbog kojih se pojavljuje i na licu i ostalim delovima tela. Među najčešćim uzrocima su: prekomerna proizvodnja sebuma (masna supstanca koju luče lojne žlezde), nagomilavanje bakterija u tom predelu, i iritacija folikula na tom delu kože.

Lečenje

U zavisnosti od ozbiljnosti stanja, lečenje se može fokusirati na smanjenje lučenja sebuma, lečenje neke bakterijske upale, ili smanjenje upaljenosti kože. U pojedinim slučajevima, lečenje može pokriti sve tri varijante. Ako imate manji problem sa aknama, mogu vam koristiti i lekovi i preparati koji se prodaju bez recepta. Međutim, ako vam takvi lekovi ne pomažu da otklonite problem, možda ćete morati da odete kod dermatologa i pobrinete se za to. Od nekih će se zahtevati da koriste antibiotike, kako bi se izborili sa bakterijama koje izazivaju ovo stanje.

Kućni lekovi

Pored onoga što doktori preporučuju, postoji par stvari koje možete primeniti sami kod kuće, kako biste popravili svoje stanje. A to su:

Napravite mešavinu od jogurta i finih ovsenih pahuljica. Pomešajte ih tako da dobijete gustu smesu. Nanesite je na ugrožena područja i ostavite neko vreme da se smesa osuši. Operite taj deo kože mlakom vodom i pažljivo je obrišite. Nakon toga možete koristiti lekovitu kremu koja vam je prepisana. To vam možda neće pomoći da se rešite ovog problema preko noći, ali se smatra da može poboljšati vaše stanje za kratak vremenski period.
Većini ljudi koristi i upotreba proizvoda koji sadrže aloe veru kao jedan od aktivnih sastojaka. Za tretiranje ovog problema na zadnjici možete koristiti aloe vera gel ili sapun. Smatra se da je ovo jedan od popularnih metoda za brzo uklanjanje bubuljica na ovom delu kože.

Još jedan prirodni lek može biti i utrljavanje kore pomorandže na problematičnom delu kože.
Uzmite malo cimeta u prahu i pomešajte ga sa medom. Umasirajte tu smesu u problematični deo kože i ostavite da se osuši. Isperite kožu mlakom vodom i osušite blagim tapkanjem peškirom.
Napravite smesu od zrelog paradajza i jednostavno je nanesite na odgovarajuće područje. Ostavite da stoji oko 1 sat i isperite mlakom vodom.

Toksini i otpadne materije u telu mogu pogoršati ovaj kožni problem. Jedan od lakših načina da se otarasite ovih agenasa je da pijete najmanje 3-4 litre vode dnevno. Nema potrebe da napominjemo, zdrava ishrana takođe igra veliku uglogu u kontrolisanju pojave bubuljica. I na kraju, nošenje jako uskog donjeg veša ili onog od poliestera ili najlona bi bila najgora moguća stvar koju možete uraditi ako imate problema sa bubuljicama na zadnjici i butinama. Preporučljivo je da nosite pamučni donji veš. A dok ste kod kuće, šira pamučna odeća će pomoći da ugrožena područja vaše kože budu rashlađena i suva.