Biotin, takođe poznat pod nazivom vitamin H, je vitamin iz kompleksa B vitamina koji se normalno može naći u raznim vrstama hrane koja nam je svakodnevno dostupna. Optimalna količina unetog biotina pomaže u metabolisanju masnih kiselina i amino-kiselina.Naučnici takođe ističu i njegovu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Biotin isto tako pospešuje rast kose, a sama ta činjenica ima svoju naučnu potporu. Nedostatak biotina prate simptomi poput neobjašnjivog lomljenja i opadanja kose sa udruženom pojavom iskrzanih i krtih noktiju. Stoga, postoji uvreženo mišljenje da će uzimanje dodatne količine biotina rezultovati zdravijom kosom.

Kako biotin utiče na rast kose?

Rast kose i biotin su usko povezani. Biotin ne samo da pospešuje rast kose, već sprečava i njeno isušivanje. Štaviše, biotin takođe povećava i elastičnost korteksa kose, te na taj način sprečava i minimalizuje lomljenje kose. Prema tome, biotin podstiče kako rast kose tako i formiranje novih ćelija kože, i čini ih zdravijima. Ljudima koji pate od gubitka kose uzimanje biotina može pomoći da dobiju duu, zdraviju i gušću kosu.

biotin za kosu

Da li da uzmete biotin za rast kose?

Iako nedostatak biotina u organizmu nije tako čest, on se ipak može javiti kod osoba koje prekomerno uzimaju alkohol ili kod onih koji jedu velike količine sirovog belanceta iz jaja. Potrebe za biotinom su takođe povećane u stanjima poput seboreičnog dermatitisa kod novorođenčadi, nekih genetskih poremećaja, ili kod osoba kojima je hirurškim putem odstranjen želudac (ili jedan njegov deo).
Savet lekara bi trebalo da potražite ukoliko primetite neki od sledećih simptoma koji mogu ukazivati na deficijencijubiotina: „istanjivanje kose“, crvenkasti ljuspasti osip (naročito u okolini nosa, očiju i usta), zamaranje, mravinjanje u rukama i nogama, depresija i halucinacije.

Gde sve možete naći biotin?

Biotin je normalno prisutan u raznim namirnicama kao što su riba iverak, jaja i mlečni proizvodi, pšenični proizvodi, šargarepa, blitva, jetra i bubreg, orasi, neke vrste soje, povrće, voće, pasulj i pečurke.
Idealno bi bilo da svoju dnevnu potrebu za biotinom zadovoljavate preko hrane. Ipak, usled loših navika u ishrani u modernom dobu, mogu nastati različiti nedostaci vitamina i minerala. Zato bi trebalo da svoje dnevne potrebe dopunjavate putem suplemenatabiotina.
Štaviše, nije svačiji organizam u stanju da adekvatno apsorbuje biotin iz hrane. Tu spadaju osobe koje imaju krvnu grupu A i oni koji pate od Gastro-ezofagealnerefluksne bolesti i imaju jaku gorušicu. Ove osobe bi trebalo da razmotre uzimanje biotinskih suplemenata u cilju dopune dnevnih vitaminskih potreba.

Koliko biotina uzeti za rast kose?

Dnevna potreba za biotinom koja obezbeđuje adekvatno zdravlje kose, noktiju i kože kod većine odraslih osoba iznosi 30 mikrograma. Međutim, ako uzimate biotin da bi pospešili rast kose, doza bi trebalo da bude mnogo veća. Lekari preporučuju uzimanje početne doze od 500 – 700 mikrograma dnevno. Ta doza može da se poveća do 1000 mikrograma. Rezultati postaju vidljivi nakon perioda konstantnog korišćenja u trajanju od 3 – 6 meseci.