devojka-stavlja-kremu-za-lice

Preduslov za lepotu je zdrava i negovana koža. 

Ovaj najveći ljudski organ predstavlja prvu barijeru koja nas štiti od uticaja spoljašnih faktora, i ima veliku ulogu u očuvanju sveobuhvatnog zdravlja. Zato bismo trebali da obratimo pažnju da koristimo samo organske namirnice, kako za ishranu tako i za kreme koje nanosimo.

Koje su to biljke i biljni proizvodi koji blagotvorno deluju na zdravlje i blistav izgled naše kože?

Prirodna biljna ulja – organski serum

Uglavnom već oko 25-e godine na licu počinju da se pojavljuju fine linije i bore, odnosno prvi znaci starenja. Anti age kreme su deo rutine savremene žene upravo iz tog razloga – one pomažu da se starenje “odloži” ili “ublaži”, a blagotvornost ovih preparata sve češće uočavaju i muškarci. 

Ono što je bitno da znate pri kupovini anti-age krema je da one stimulišu mikrocirkulaciju i pospešuju regeneraciju kože, zato ne bi trebalo da sadrže parabene, veštačke boje i mirise, već samo hijaluronsku kiselinu i prirodna biljna ulja, stoga obratite pažnju na ove sastojke pri kupovini kreme. 

Šta su tačno prirodna biljna ulja?

Nastaju ceđenjem biljaka ili njihovih plodova i sadrže sve nutritive u optimalnom procentu, a pritom nemaju nikakve hemijske dodatke. 

Uz pomoć antioksidanata, vitamina, minerala, peptida i masnih kiselina imaju svoje anti-age svojstvo, a pravilnom upotrebom i redovnim konzumiranje mogu sprečiti mnoge zdravstvene probleme, ali i rešiti postojeće.

Zlatna maka – peruanska lekovita biljka

Jedno od najmoćnijih prirodnih sredstava, zlatna maka daje koži mladalački sjaj i mekoću, a pomaže i kod akni pa je njeno dugoročno konzumiranje preporučljivo za oba pola. Međutim, to je samo deo lekovitih svojstava ove Peruanske biljke na dugačkoj listi zdravstvenih benefita.

Zlatna maka uspostavlja hormonalni balans, povećava fizičku izdržljivost, energiju, plodnost i libido, reguliše endokrini sistem, umanjuje depresiju, menstrualne bolove i simptome PMS-a, a ujedno je i jak afrodizijak.

Ovu izrazito zdravu biljku je najbolje konzumirati u prahu, zato što će se na takav način brže apsorbovati u krvi. Prah možete pomešati sa sokom, jogurtom, mlekom ili bilo kojom tečnošću, a možete je i posuti po hrani tokom obroka jer su studije pokazale da se tada postižu najbolji rezultati

Banane – vitaminska bomba

Pored peruanske make, banane su jedne od najmoćnijih voćki za zdravlje čitavog organizma i njihova uloga je višestruka. Prepune su kalijuma, vlakana, vitamina C, vitamina A i vitamina B, a čak i njena kora ima lekovita dejstva pogotovo za kožnu negu.

Zašto su banane dobre za nas i našu kožu? 

Pre svega zbog svojih svojstava koje hrane kožu, sprečavaju pojavu bora, uklanjaju suvišnu masnoću, umanjuju pojavu bubuljica, smanjuju suvoću i hidriraju kožu.

Možete odseći deblji sloj kore, pa unutrašnjim delom trljati nežno obraze, nos i čelo dok kora ne pocrni kako bi koža upila sve minerale i vitamine.

Aloe vera – biljka besmrtnosti

Gel aloe vere je prirodni preparat koji se uveliko koristi u kozmetičkoj industriji, premda možete sami iscediti sok iz biljke i time zadržati većinu aktivnih sastojaka koji pozitivno utiču na izgled i zdravlje kože.

Biljka besmrtnosti, kako su je drevni Egipćani nazvali ima 75 sastojaka a najbitniji među njima za zdravlje kože su vitamini A, C i E koji usporavaju starenje kože, enzimi koji smanjuju upale, minerali koji sprečavaju da koža postane suva, biljni hormoni za zaceljivanje rana i saponini koji predstavljaju prirodne čistače.

Zbog svega navedenog gel aloe vere ima fantastične rezultate i potpuno prirodno neguje našu kožu.

Lavanda – pravi prijatelj kože

Lekovite osobine lavande su brojne ali mi ćemo se fokusirati samo na one blagodeti koje nam ova biljka pruža za kožnu negu. Pokazale su se dobro u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, atletskog stopala, psorijaze i ekcema. 

Lavanda sprečava nagomilavanje mikroorganizama i podstiče obnavljanje tkiva, pa se uz pomoće ove biljke pripremaju obloge koje ublažavaju opekotine i rane. 

Neven – indijski dragulj 

Neven ima protivupalno dejstvo i ubrzava zaceljivanje kožnih promena i kao takav uspešno se koristi protiv opekotina, rana i ekcema ali uloga ove biljke je široko rasprostranjena u negovanju naše kože – eliminiše bradavice, omekšava zadebljanja, pomaže u uklanjaju akni i mitisera a suzbija i fleke, staračke pege i bore. 

Neretko ignorišemo problem sa kožom jer smatramo da je prolazan ili sastavni deo života kao što je starenje. Najčešće se koristi u vidu melema

Pružite koži maksimalnu zaštitu i negu, jer osim što ćete na taj način ostati zdravi i mladoliki, sprečićete zdravstvene tegobe koje mogu nastati usled lošeg tretiranja i nebrige o koži.