Akne su najčešće u pubertetu, ali mogu da se jave i u poznijem dobu. Obično se pojave na masnijim delovima kože, ranije kod devojčica, nego kod dečaka. Zbog njih se mnogi povlače u sebe, osećaju nesrećnim, nesigurnim…

Aknoznu kožu, nažalost, nije teško prepoznati. Površina kože je sjajna sa proširenim porama, a pojava prve akne je. znak za uzbunu, kada bi trebalo da se obratimo dermatologu za pomoć. Zapušteni slučajevi akni teško i dugotrajno se lece, ponekad ostaju doživotni tragovi (ožiljci) koji mogu da se uklone jedino hirurški.

Akne su oboljenje za koje su karakteristične promene u vidu zatvorenih komedona, mitisera, a to su u stvari zapušeni izvodni kanali lojnih žlezda. Osim na licu, u regiji čelo-nos-brada, mogu
da se pojave na leđima i dekolteu.

Genetika je pre svega osnovni uzrok za nastanak akni. Nasleđuje se veličina lojnih žlezda, jer veće loj ne žlezde proizvode više loja. Pojava akni u vezi je i sa pojačanom osetljivošću receptora na androgene muške polne hormone, a kao jedan od čestih uzročnika je i pojačano orožavanje izvodnog kanala loj ne žlezde. Samim tim veća je i verovatnoća da k se kanal zapuši.

akne uzroci terapija

Na pojavu akni može da utiče i prisustvo bakterije Corvnebacterium acnes, koja izaziva upalu loj ne žlezde. Često se javljaju i zbog hormonalnog statusa, pre svega kod žena pred menstruaciju i ovulaciju. Poznato je, takođe, da trećina žena ima hiperandrogenizam, povišen nivo muških polnih hormona, što između ostalog utiče na kožu i loj ne žlezde. Međutim, kod oba pola stres dovodi do povišenog nivoa hormona, što takođe izaziva pogoršanje akni.

Ništa bez dermatologa

Osnovna promena kod akni je zatvoreni komedon (mitiser) koji može biti bele boje, ili crni, sa crnim vrhom. Od upalnih promena razlikujemo papule (crvene čvrste promene iznad nivoa kože), pustule ili gnojanice, noduse (čvorove) i ciste (okruglaste šuplje promene ispod nivoa kože).

Akne se dele u zavisnosti od promene koja preovladava. Akne komedonika su najlakši tip, bez upale, samo sa mitiserima. Postoje i akne papulo-pustuloza, gde je već došlo do zapaljenja, promene su crvene i bolne na dodir. Najteži oblik akni su nodulo-cistika, sa izraženim crvenilom, estetski neprihvatljiv. Posle ove forme bolesti preostaju ožiljci.

Inače akne mogu da se pojave i zbog dejstva nekih hemijskih sup-stanci, preterane upotrebe neodgovarajuće kozmetike, ili zbog nekih lekova (jodidi, bromidi, izoniazidi, kortikosteroidi). Ali, o kojim god aknama da se radi, nikako ne bi valjalo da oboleli sami nešto “čačkaju”, jer može doći i do neželjenih reakcija, infekcija, crvenila i trajnih oštećenja. Jedino dermatolog može da da instrukcije kako se pravilno neguje i leci koža zahvaćena aknama.

Voda nije dovoljna

Da bi se sprečila pojava akni veoma je važna dobra higijena kože. Postoji više sredstava za pranje, sapuna, gelova, pena, a lice ne može da se opere bez njih. Sama voda ne može da očisti ni loj na površini kože, niti prašinu, smog i ostalo s čim koža dolazi u kontakt. Višak loja uglavnom se uklanja jedino čišćenjem. Samo kontraceptivne pilule i neki lekovi mogu da smanje količinu loja koju produkuju loj ne žlezde.

Terapija može da sadrži samo sredstva koja se koriste lokalno (losioni, gelovi, emulzije i kreme), ili u zavisnosti od kliničke slike i lekove. To mogu da budu antibiotici i derivati vitamina A. Za regulisanje hormonskog statusa u saradnji sa ginekolozima, moguće je preporučiti i hormonsku terapiju.

Lečenje traje 3-6 meseci, a održavanje postignutog stanja oko dve godine. Ako znamo da su promene koje dovode do akni unutar kože, da zavise od mnogo faktora od kojih neke, poput genetske predispozicije, ne možemo da promenimo, jasno je zašto je lečenje dugotrajno. Ovo naročito važi za terapiju lekovima koja traje bar tri, a često i do pet meseci. Najhitnije je da se spreči pojava ožiljaka, a to se može samo uz pravovremenu i odgovarajuću terapiju.

ISHRANA I AKNE

Namirnice koje se pokazale kao efikasne za smanjenje akni su: krompir, maslina, pasulj, grašak, pirinač, žitarice, nemasno meso, živinsko meso, semenke, ljuskari, špargla, banane, riba, smokve, pečurke. Savetuje se da u jelovniku obavezno budu i peršun, rotkve, paradajz, kao i sok od kupusa, tri puta nedeljno po pola čaše.
Preporučuju se namirnice koje sadrže cink, vitamin B-6, vitamin C, vitamin E, kalcijum, beta-karotin i druge antioksidanse.

PRIRODNI LEKOVI ZA AKNE

Bosiljak. Dve-tri kašičice sušenog bosiljka skuvajte u šoljici vode. Ohladite, pa vatom namočenom u tečnost očistite kožu.
Limun. Nekoliko puta tokom dana na bu buljicu prislonite štapić za Ka uši umočen u limunov sok. Postupak ponavljajte nekoliko puta tokom dana.
Jojoba. U pet kašičica ulja jojobe doda po dve kapi ulja gorke narandže i atlaskog kedra. Ista količina eteričnih ulja doda se u bezmirisni losion za kožu. Mešavina s uljem koristi se za noćnu, a losion za dnevnu negu.
Badem i peršun. Pet mlevenih badema, pet kašičica iseckanog peršuna i kašičicu-dve maslinovog ulja pomešati u kompaktnu smesu i naneti na lice, vrat i po potrebi na leđa. Pustite da deluje desetak minuta pa isperite mlakom vodom, ili čajem od kamilice.

Bokvica. Od tri kašike sitno iseckanog lista bokvice i dve kašike jestivog ulja i napravi se smesa koja se namaže na lice tri puta dnevno stoji jedan sat.

Borovnica. U pola šoljice vode doda se po dve kapi ulja borovnice i atlaskog kedra. Tokom dana, ako je moguće na dva sata, nanesite vatom malo tečnosti na kožu.