akne kod m

Akne kod tinejdžera

U tinejdžerskom uzrastu hormonalne promene su najčešći uzrok pojave akni, jer kod devojčica prilikom menstrualnog ciklusa produkcija hormona još nije potpuno regulisana.
U tom burnom životnom razdoblju mogu se tačno utvrditi “skokovi” koji utiču na preterano oslobadanje androgena. Pojava akni je često povezana i s predispozicijama pojedinca, zbog kojih, tokom razvoja, receptori lojnih žlezda odjednom postaju mnogo osedjiviji na dejstvo hormona. Deca čiji su roditelji u vreme adolescencije patili od akni imaju više predispozicija da se i kod njih javi taj problem.

Kako prepoznati akne?
Kako ih razlikovati od prolaznih bubuljica? Bubuljice od akni su uglavnom veoma raširene, posebno po licu, po ramenima i leđima, i zadržavaju se duže vreme ako se ne leče. Ozbiljnu fazu tog oboljenja karakteriše pojava gnoja, ali mogu se javiti i u blažem obliku kao crne tačkice i beli komedoni, najčešće na korenu nosa, na obrazima i čelu.

Kada otići kod dermatologa?
Uvek i odmah. I kada se akne javljaju u lakšem obliku dobro je potražiti pomoć što pre da bismo izbegli pogoršanje i stvaranje ožiljaka.

Lečenje akni kod tinejdžera

U lečenju akni važno je koristiti nežna sredstva za pranje, koja ne isušuju kožu, a uklanjanju sebum, i koja imaju kiseliji pH, što će na koži delovati dezinfekcijski. Možete ih pronaći kod dermatologa, ali i u apotekama. Nikako se ne smeju koristiti sapuni na bazi sumpora i agresivni, jer oni mogu samo da pogoršaju problem. Ako su se akne pojavile u lakšem obliku, biće dovoljna i sredstva za lokalnu upotrebu. Nikada, ali baš nikada ne upotrebljavajte kreme bez konsultacije s dermatologom. Ukoliko je problem veliki i pojave se gnojne bubuljice, vrlo često se koristi oralna terapija. Nekada su se koristili i antibiotici, ali danas su najčešće u upotrebi proizvodi koji sadrže derivate vitamina A. On deluje na lojne žlezde blokirajući njihove receptore i na taj način uklanja uzroke poremećaja. Lečenje traje po potrebi i, naravno, takvu terapiju mora da propiše lekar.

Akne kod mladih žena

Stres je jedan od osnovnih razloga pojave akni kod mladih žena. Periodi napetosti podstiču proizvodnju androgena, a to se posebno odražava na pojavu bubuljica.
Kod odraslih žena akne ponekad mogu da izazvati hormonalne promene zbog policističnih jajnika. Kod žena koje pate od ovih poremećaja na koži se mogu primetiti bubuljice, a menstrualni ciklus može biti vrlo neredovan. Kod normalne fluktuacije ženskih hormona koja se dogadja svakog meseca, kod nekih žena s određenim predispozicijama može se tu i tamo pojaviti koja bubuljica. Kako se približavaju dani menstrualnog krvarenja, povećava se i nivo androgena, a to utiče na pojavu bubuljica.

Kako ih prepoznati
Bubuljice koje se javljaju kod žena vrlo su slične onima u adolescentskom uzrastu. Na koži se pojavljuju neestetske crne tačkice, beli komedoni ili gnojne bubuljice. Razlika je u tome što se zadržavaju kratko i ima ih manje. Uglavnom se pojavljuju u stresnom periodu, a s vremena na vreme i u skladu s menstrualnim ciklusom. Uglavnom su lokalizovane na licu, a manje se pojavljuju na ledjima.
Ukoliko se radi o policističnim jajnicima, one su gotovo stalni neprijatni pratioci. Prisutnost drugih simptoma, kao što je neredovan ciklus, omogućuje da se taj poremećaj sa sigurnošću i vrlo lako dijagnostikuje. Ako se bubuljice pojavljuju povremeno i nestaju nakon nekoliko dana, i ako ste u tom periodu pod stresom, ne morate biti posebno zabrinuti. Jedno fino i dobro sredstvo za pranje kože može biti sasvim dovoljno da situaciju drži pod kontrolom. Ukoliko vam poremećaj stvara psihičku neprijatnost i ako se javlja redovno, svakako posetite dermatologa. Problem bilo kakvog porekla najbolje će se rešiti uz pomoć stručnjaka, jer će on možda prepoznati i neke druge probleme.

Lečenje akni kod mladih žena

U nekim blažim slučajevima redovno čišćenje lica i korišćenje odgovarajuće kreme biće dovoljni za rešavanje problema. Ako je poremećaj povezan s policističnim jajnicima i hormonalnom neravnotežom, kao u neredovnom menstruacionom ciklusu, rešenje problema može biti u uzimanju kontracepcijskih pilula, ali to nikad ne radite na svoju ruku, već samo uz dogovor i konsultaciju sa svojim lekarom. U borbi s aknama vrlo je efikasna posebna pilula na bazi kiselog ciproterona, hormona sa antiandrogenim delovanjem. Takva pilula drži pod kontrolom nivo androgena u ženskom organizmu, ali ni tu ni bilo koju pilulu nikada ne koristite bez savetovanja s lekarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *