8  neverovatnih načina da se izleče ispucale pete

Ispucale pete deluju blamirajuće,  i mogu da se razviju u otvorene rane i naprsline ako se ostave nelečene.  U početku vaša dehidrirana stopala vam se čine kao manja smetnja,  ali pre nego što primetite može doći do problema kao što je gnoj ili gljivična infekcija. Zato je važno da se ovaj mali problem sa stopalima izleči pre nego što se pogorša.  Pogotovo bi trebalo da obratite pažnju na negu stopala ako imate dijabetis.  Upoznajte se sa simptomima da biste mogli da preduzmete mere predostrožnosti pre nego što postane ozbiljno. A sada nešto više o tome kako lečiti ispucale pete.

melem za ispucale pete

Simptomi i uzroci ispucalih peta

Trebate da se upoznate sa  simptomima i uzrocima ispucalih peta da biste mogli da identifikujete najefikasniji način za njihovo lečenje.

Simptomi ispucalih peta

Suva stopala su obično prvi simptom ispucalih peta i zbog toga će biti dodatnih simptoma, kao što su crvenilo, svrab, gruba koža, naprsline na stopalima, koža koja se ljušti i osip. Ovi simptomi će biti još gori za vreme zime.

Uzroci ispucalih peta

Imate suva stopala i ispucale pete zbog nedovoljne vlažnosti vaše kože. Do toga može da dođe ako se tuširate previše toplom vodom,  koristite sapune koji isušuju kožu,  imate nisku vlažnost vazduha u kancelariji ili kući, ili imate zdravstvene probleme kao što su psorijaza, ekscemi, bolesti tiroidne žlezde i dijabetis. Hladno vreme, duga izloženost suncu, ili starenje mogu da uzrokuju ispucale pete.

Kako lečiti ispucale pete

Nabavite u apoteci mast za pete

Stavljajte mast za pete dva puta dnevno  da povećate vlažnost vaših peta. Imajte na umu da ako stavite malu količinu masti na pete ujutru, to može da poveća elastičnost kože na vašim petama i da umanji šanse za nastanak novih naprslina, tako da budete što spremniji za dnevne aktivnosti.  Ako vam mast za pete pričinjava neugodnost, stavite mast samo  na ivici pete a za upaljenu oblast koristite mast u stiku da biste umanjili masnoću i klizavost peta.

Pokušajte sa pastom od banane

Zahvaljujući svojim osobinama vlažnosti, zrele banane mogu biti jedan od najjeftinijih i najefektivnijih načina za lečenje ispucalih peta. Izgnječite bananu. Nagnite stopala, stavite zgnječenu bananu na njih i ostavite da stoji 15 minuta.Operite stopala mlakom vodom a onda ih stavite u hladnu vodu 5 minuta da biste povratili glatkoću i mekoću stopala.

Natopite pete sokom od limuna

Limun sadrži u sebi kiseline, i veoma je dobar u omekšavanju kože i prevenciji pucanja kože. Napravite mešavinu soka od limuna i vruće vode, i potopite stopala u nju u trajanju od 15 minuta. Sastružite pete plavcem i obrišite ih peškirom. Ne koristite vruću vodu.

Primenite ulje na bazi povrća

Možete koristiti mnoštvo ulja na bazi povrća da sprečite ili lečite ispucale pete. Kokosovo ulje,  ulje od susama, maslinovo ulje,  i druga hidrogenizovana ulja na bazi povrća se mogu koristiti za ispucale pete.

Pre nego što stavite ulje, potrudite se da nasapunjate i sastružete stopala da biste uklonili mrtve čelije. Propisno osušite stopala pre nego što stavite ulje. Stavite ulje pre spavanja i obucite čiste čarape.

Gel od petroleja

Možete lečiti ispucale pete gelom od petroleja. Prvo, sastružite mrtve ćelije koristeći plavac. Onda stavite gel od petroleja i obucite čarape. Radite to svakog dana. Gel će biti još efikasniji ako se pomeša sa sokom od limuna.

Koristite vosak

Ako imate ozbiljnih problema sa ispucalim petama razmotrite tretman sa voskom od parafina. Ne koristite ovaj tretman ako imate slabu cirkulaciju ili dijabetis. Istopite jedan blok voska od parafina i dodajte par kašicica  kokosovog ulja ili ulja od slačice. Puštite neka se ohladi dok ne primetite da se formira površinski sloj na vrhu.  Potapajte stopala u tu mešavinu u trajanju od 10 do 15 sekundi i ponavljajte postupak dok se preko vaših peta ne formira više slojeva voska. Umotajte stopala u plastični čaršav pre nego što zgulite vosak.

Tuširajte se pažljivo

Posebno se pobrinite za stopala posle tuširanja tako što ćete staviti gel od petroleja ili ovlaživač kože. Možda je najbolje da preskošite tuširanje ako imate ispucale pete zato što će ono lišiti vaše telo vlage i ulja. Ako baš morate da se tuširate izaberite mlaku vodu  da biste izbegli isušivanje kože koje će pogoršati problem sa ispucalim petama.

Saznajte više>>>  Melem za ispucale pete

Druge opcije

  • Nosite zatvorene cipele sa posebno izrađenim unutrašnjim đonovima za ravnomerno raspoređivanje pritiska prilikom gaženja.
  • Uzmite antiseptik ako naprsline počnu da krvare.
  • Pijte što više vode da bi vaše telo i koža imali što više vlage.
  • Izbegavajte vrele kupke i saune.
  • Nosite silikonske uloške za pete da bi vaša stopala imala potrebnu vlažnost.
  • Koristite zavoje da bi ovlaživači kože bili što efektivniji, jer na taj način sprečavate gubitak vlage.
  • Čistite stopala sredstvom na bazi ovsenog brašna da biste navlažili i omekšali kožu.
  • Pokušajte da ne koristite grejalicu u kući. Umesto toga koristite ovlaživač vazduha.