Ako ste u potrazi za jednostavnim „kućnim“ receptima za uklanjanje mitisera, ta potraga se završava ovde. Da li ste se ikad zapitali kako nastaju bubuljice?

Uzrok uopšte nije toliko „tajanstven“. Lojne žlezde su povezane sa korenom dlake i luče više loja tokom puberteta zbog pojačanog lučenja hormona u organizmu. Loj je prirodna supstanca koja „podmazuje“ i štiti kožu. Kada koža luči previše loja, nastaju bubuljice. Prvi stadijum nastajanja bubuljica i akni su mitiseri. Zahvaljujući prevelikoj količini loja u porama, koje su obično začepljnjene zbog prašine i prljavštine, javljaju se crni i beli mitiseri. Začepljene pore sprečavaju dalje izlučivanje loja, tako da se on nakuplja u porama. Zato se uvek preporučuje redovno čišćenje kože kako bi se mitiseri uklonili čim se pojave.

Jednostavni prirodni recepti protiv mitisera

Rešenja su vam na dohvat ruke. Postoji nekoliko jednostavnih recepata i maski koje možete napraviti sami i redovno ih primenjivati. Sve što vam je potrebno verovatno već imate u kuhinji.

prirodni recepti protiv mitisera

Najčešće primenjivani prirodni metodi protiv mitisera su sledeći:

1. Uzmite šaku pirinča i potopite ga u vodu. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite, ostavite pirinač da se osuši i izgnječite ga tako da napravite pastu. U tu pastu dodajte sok od limete, koja je vrlo bitan sastojak, i dobro izmešajte. Nanesite ovu masku na lice i ostavite da odstoji oko 20 minuta, a zatim isperite. Svaki put kada uradite ovaj tretman primetićete boljitak. Za najbolje rezultate koristite masku dva puta nedeljno.

2. Uzmite muskatni orašćić i dobro ga izmrvite, tako da dobijete prah. Izmešajte ga sa hladnim, nepasterizovanim mlekom tako da dobijete gušću smesu. Nanesite je na lice i držite oko sat vremena, a zatim isperite. Videćete kako vam je koža znatno čistija i lepša.

3. Od cimeta u prahu napravite masku sa sokom od limete (1/4) u srazmeri sa 3/4 meda. Nanesite ovu masku na lice uveče pred spavanje i ujutru isperite. Rezultati će biti neverovatni.

4. Verovatno ste već čuli da su i narandže odlične za uklanjanje mitisera. Ovo je jedna od odličnih citrusnih voćki koje možete iskoristiti u ovu svrhu. Nakon što pojedete narandžu, iskoristite i oljuštenu koru za uništavanje mitisera. Osušite koru i izmrvite je u prah. Izmešajte prah sa malo vode da napravite gušću smesu; nanesite ovu masku na lice pred spavanje i ujutru samo isperite lice običnom vodom.

5. Neki mitiseri su toliko „jaki“ da „iskaču“ i jako su vidljivi. Da biste se ih rešili, koristite sok od limete sa uljem od kikirikija. Izmešajte podjednaku količinu ovih sastojaka i nanesite na lice. Već za nekoliko minuta ćete videti kako se mitiseri „povlače“. Uradite piling i dobro operite lice na koje ste naneli masku. Videćete primetnu razliku

6. Mešavina mente i limete. Ova mešavina je odlična za rešavanje problema sa mitiserima i gotovo svako ove sastojke može nabaviti ako ih već nema kod kuće

7. Koristite indijski šafran i sušeno lišće neema, odnosno njihovu mešavinu kako biste uništili mitisere. Nanesite ovu mešavinu na lice i držite je oko sat vremena, a zatim isperite

8. Koristite sredstva za čišćenje lica koja ne sadrže ulja i ona za masnu kožu lica. Kada su u pitanju sredstva za umivanje, proverite da li je pH vrednost dobra za kožu i da li vam odgovara

Svi navedeni recepti su vrlo jednostavni prirodni načini da se otarasite mitisera i oni koji su isprobali tvrde da su zaista efikasni. Mnoge od ovih recepata su koristili ljudi još od davnina.

Napomena
Pošto su uzrok akni obično mitiseri, uvek je najbolje rešavati taj uzrok tako što ćete kožu održavati čistom i, naravno, pravilno se hraniti. Pre nego što počnete da koristite bilo koju od navedenih maski, obavezno dobro operite lice. Nemojte nikada cediti mitisere sami, jer obično nakon toga ostaju ružne rupice i ožiljci na licu, a mitiseri će se pojaviti na drugim mestima.