saveti za kosuOsnova dobre nege su maslinovo ulje, med, jaja, voće. Njihovi blagotvorni sastojci prolaze kroz slojeve vlasi, neguju ih i hrane. Te sastojke koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje ćelije, gde uspostavljaju ravnotežu ćelijskih funkcija i podstiču međućelijsku razmenu materija.

Limun za masnu, kopriva za suvu kosu
-Masnu kosu negujte preparatima od limunove kore, nane i limunskih trava. Sve sastojke prelijte većom količinom vrele vode i ostavite da odstoji poklopljeno pola sata. Nakon toga procedite i koristite za ispiranje.

Suva kosa neguje se preparatima od koprive, kamilice i cveta zove. Preparat je jednostavno napraviti. Jednu veliku kašiku odabrane biljke prelijte s dva litra ključale vode. Poklopite i ostavite da stoji 30 minuta. Posle toga koristite za završno ispiranje. Kosu polivajte nekoliko puta.

7 saveta za zdravu i lepu kosu
1.
Istinski zdrava kosa dolazi iznutra, što znači da pre svega morate da vodite računa o tome šta jedete. Preispitajte sebe i svoj jelovnik. Najbolji izvor minerala i vitamina su losos, orašasti plodovi, mleko, životinjsko meso, jaja, voće i povrće bogato vitaminom C, hrana od celog zrna žitarica, školjke, zeleno povrće i mahunarke. Bitno je i da se u organizam unosi dovoljna količina tečnosti, pri čemu treba izbegavati preteran unos kofeina, alkohola i gaziranih napitaka. Uz pravilnu ishranu garantovan je rast zdrave, jake i sjajne kose.

2.
Istraživanja su pokazala da kosu uvek treba temeljno isprati, za šta je potrebno najmanje 4 minuta. Ovo pogotovo važi za “agresivne” šampone koji mogu da oštete vlasište. Stručnjaci preporučuju da za poslednje ispiranje koristite hladnu vodu, jer će to doprineti poboljšanju sjaja kose.

3.
Obavezno upotrebljavajte balzam. Birajte ga prema tipu kose. Isto tako imajte na umu da skup balzam ne mora da bude kvalitetan i efikasan. Balzam će pomoći da se obnove oštećeni vrhovi, a kosi mogu vratiti vlažnost i sjaj.

4.
Pronađite prave proizvode za oblikovanje frizure. Obično važi pravilo da ne bi trebalo koristiti više od dva proizvoda istovremeno. Preterana upotreba preparata za negu može da šteti kosi i dovede do pojave peruti. Što češće menjate frizuru, češće ćete morati da menjate i proizvode za negu kose.

5.
Električni uređaji za oblikovanje vode prema isušivanju kose. Zato je obavezna upotreba proizvoda koji štite od toplote. Bilo daje u pitanju sprej ili krema, naneta na vlažnu kosu, sprečiće isušivanje. Fen uvek držite podalje od glave, a peglom nikad nemojte dva puta da prelazite po istom delu suve kose.

6.
S vremena na vreme kupite šampon za detoksikaciju. Takvi šamponi obično su izrađeni od prirodnih preparata, temeljno čiste vlasište i otklanjaju ostatke proizvoda za oblikovanje kose.

7.
Zaštitite svoju kosu u svim situacijama. Sunce, vetar, so, pesak, centralno grejanje oštećuju je tokom cele godine. Krajem leta i zimi posebno vodite računa o nezi, jer je kosa u to doba godine najpodložnija oštećenju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *