za brzi rast koseKosa je kao i koža najbolje ogladalo psihofizičkog stanja organizma. Zato, kada se ne osećamo dobro kosa postaje suva i lomljiva. I opada više nego stoje uobičajeno. Ipak, uz dodatnu negu, čak i u kritičnom periodu, kosa može da izgleda mnogo lepše, zdravije i bujnije a može se pdstaći i brži rast kose.

Ishrana i vitamini za brži rast kose

Kao i sve druge dlake na telu kosa ima ograničen rok trajanja i stalno se obnavlja. Tokom prosečnog životnog veka, proces obnove vlasi odvija se ciklično, 20 do 30 puta. Da bi kosa bila lepa, zdrava i bujna, ishranu treba obogatiti namirnicama koje sadrže vitamine B grupe posebno vitaminom B2 i B6 koji regulišu lučenje lojnih žlezda, B5 koji poboljšava strukturu i sjaj kose, kao i B8 (koji usporava opadanje i pojavu sedih vlasi). Vitamina B inače najviše ima u pivskom kvascu, mesu, ribama, džigerici, soji, jajima.
Osim vitamina B, pozitivan uticaj na brži rast kose ima i cink čiji nedostatak usporava stvaranje keratina i dovodi do atrofije korena vlasi. Cinka najviše ima u školjkama, ribama i integralnim žitaricama.
Priča o tajnama bujne kose tu se ne zaustavlja.
Rast kose možete da pospešite ako se pridržavate sledećih saveta:

1. Menjajte šampon: kosu naizmenično perite šamponom koji odgovara vašem tipu kose i drugim, blažim šamponom.

2. Masku za kosu koristite za celu dužinu kose, a ne oštećene vrhove.

3. Četiri puta godišnje, prilikom promene godišnjeg doba dodatno nahranite koren kose: koristite ampule sa oligoelementima za regeneraciju kose ili obogatite ishranu integratorima na bazi kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i drugih minerala koji kosu hrane i iznutra.

4. Redovno masirajte glavu. Masažom ćete stimulisati cirkulaciju i dotok klseonika i hranljivih sastojaka u kožu glave a samim tim i kosa će brže rasti.

5. Klasičnu četku zamenite novom sa prirodnom dlakom, najbolje od divlje svinje i izbegavajte da prilikom sušenja kose fen držite suviše blizu glave!

ŠAMPON I ULJE

Kosa raste oko santimetar mesečno, a njen rast se može ubrzati i uz pomoć specijalnih šampona i esencijalnih ulja.

6. Ne preterujte sa upotrebom šampona za brži rast kose i umesto njih radije koristite one koji sprečavaju opadanje i pojavu peruti.

7. Sipajte 5 do 7 kapi esencijalnog ulja ruzmarina u blagi šampon kojim inače perete kosu i dobićete odlično, zdravo i ekonomično rešenje za jačanje i rast kose! Ako imate ispucale krajeve kose, umesto ruzmarina u šampon dodajte ulje argana, bademovo, maslinovo, ricinusovo, ili ulje od koštica grožđa. Sva ta ulja su veoma hranljiva i dobra za kosu.

Na brži rast kose utiče i mesec, a ako je verovati legendi, kosa raste dva puta brže ako se šiša u danima punog meseca! Ovo verovanje poznato je od davnina, a oni koji su to isprobali, kažu da zaista deluje.