Da li vas nervira boja u koju ste ofarbali kosu i pitate se kako da je skinete? Nema razloga za brigu, jer postoji nekoliko načina da se farba ukloni sa kose.

Bez obzira na to da li želite da u potpunosti uklonite farbu kako bi vam kosa izgledala prirodnije ili vam se ne sviđa nijansa koju imate, važno je naći pravu tehniku za promenu boje kose i upravo o tome ćemo sada govoriti.

Navodimo nekoliko najpoznatijih metoda za uklanjanje neželjene farbe sa kose.

1. Izbeljivanje

Ovo je najčešći metod da skinete farbu sa kose, ali je sa druge strane i najštetniji za kosu. Pošto dosta oštećuje kosu, najbolje je primenjivati ga samo kao krajnju soluciju, ako nijedna druga tehnika ne da željeni rezultat. Izbeljivanje kose koja je već tretirana hemikalijama može je dodatno oštetiti. Stoga, izbeljivanje kose je efikasno samo u slučajevima kada hoćete da potpuno skinete neku trajnu farbu sa kose.

skidanje farbe boje sa kose

2. Šampon protiv peruti

Ako do sada niste znali, šamponi protiv peruti su odlična opcija ukoliko želite da uklonite farbu sa kose. Delotvoran je za „blaže“ farbe, koje ne prodiru duboko u dlaku, ali je potrebno biti uporan i često prati kosu ovakvim šamponom kako biste videli rezultate. Takođe je važno i da uvek koristite balzam nakon pranja ovim šamponom, jer oni obično isušuju kosu.

3. Skidanje farbe sa kose vitaminom C

Ovaj metod je takođe vrlo efikasan kad su u pitanju blaže farbe. Potrebno je da izmrvljene šumeće tablete vitamina C sa šamponom. Potrebne su vam 2 tablete od 1000 mg. Takođe možete uzeti gram ili dva običnog praha vitamina C, ali šumeće tablete daju bolje rezultate. Izmešajte izmrvljene tablete sa šamponom i tako operite kosu. Dobro rasporedite šampon po kosi kako biste pokrili celu kosu. Ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim isperite.

4. Soli za kupanje

Da, i soli za kupanje mogu pomoći pri skidanju farbe sa kose jer sadrže sodu bikarbonu i magnezijum sulfat. Odlične su za blaže farbe. Sve što treba je da u kupku sipate so za kupanje, legnete u kadu i potopite kosu u vodu. Ostanite tako što duže. Ako u kosi imate dosta pigmenta, možda ćete videti i kako boja izlazi iz nje. Ovo je lak i jeftin način da skinete neželjenu boju sa kose.

5. Skidači farbe za kosu

Ovi proizvodi su dostupni u svim parfimerijama i dobri su za skidanje jakih farbi sa kose. Generalno postoje dve kategorije ovih prozivoda – oni koji samo delimično uklanjaju farbu, tj. posvetljuju kosu i oni koji je u potpunosti skidaju. Preparati iz prve kategorije su svakako bolji, jer manje oštećuju kosu. Sa druge strane, proizvodi koji u potpunosti skidaju farbu deluju po istom principu kao izbeljivači i zato je nabolje izbegavati ih. Kada koristite neki od preparata za delimično skidanje boje, gledajte da li je u pitanju proizvod koji će skinuti samo farbu ili će izmeniti i vašu prirodnu boju kose. Kada koristite ove proizvode, uvek dosledno radite sve po uputstvima u proizvodu.

Ne morate uvek ići u skupe salone i plaćali tretmane za uklanjanje farbe sa kose. Lako to možete uraditi sami kod kuće koristeći sastojke koje verovatno već imate u kući. Sve što je potrebno je da vidite koji metod odgovara vašem tipu kose, kako bi se kosa najmanje oštetila. I obavezno upamtite da posle svakog tretmana koristite balzam kako biste oporavili kosu nakon pranja. Uz ove savete, lako možete ukloniti neželjenu farbu sa kose.

Skidanje farbe sa kose više nije nemoguća misija. Sledeći put kada poželite da se ofarbate, bez obzira na to da li je vreme za ponovno farbanje ili ste ovaj put omašili nijansu i boja vam se ne sviđa, jednostavno primenite neki od ovih tretmana i videćete koliko su delotvorni.