Naziv Kamilica upotrebljava se za biljke koje pripadaju grupaciji biljaka sličnih Beloj Radi, koje su deo familije Asteraceae. Kamilica je vekovima unazad korišćena u tradicionalnoj medicini od strane vidara u različitim kulturama, uključujući tu i Egipatsku i Grčku. Postoji puno različitih vrsta kamilice, pri čemu su dve najrasprostranjenije Nemačka kamilica (Marticariarecutita) i Romanska (rimska) kamilica (Chanmaemelumnobile).

Ove biljke su korišćene još od drevnih vremena zbog njihovog umirujućeg, anti-bakterijskog i protiv-zapaljenskog dejstva u tretmanu raznih patoloških stanja, kao što su prehlada, upala grla, gingivitis, nesanica, anksioznost, kolike, sindrom iritabilnih creva, psorijaza, ekcem i akne.

kamilica za lice

Kamilica je dostupna u obliku osušenih glava cvetova, kao infuz (čaj), tečni ekstrakt, esencijalno ulje, tinktura (koncentrat u alkoholnom rastvoru) i u vidu krema i masti. Kesice osušenog čaja najčešći su oblik koji se može naći u samoposlugama i apotekama. I svež i osušen cvet kamilice su bili korišćeni vekovima za pripremanje čajeva koji su pomagali u lečenju brojnih zdravstvenih problema. Aktivni sastojak esencijalnog ulja kamilice je poznat pod nazivom bisabolol, i on je odgovoran za anti-iritaciono, protiv-zapaljensko i antimikrobno dejstvo koje kamilica ima. Prema tome, čaj od kamilice poseduje brojna pozitivna dejstva na zdravlje i lepotu, kao i lekovita dejstva.

U ovom tekstu ćete saznati o neverovatnim dobrobitima koje čaj od kamilice ostvaruje na koži. Pogledajte i uživajte u čitanju.

10.) Kamilica za akne

Čaj od kamilice se može boriti protiv nastanka ožiljaka od akni, putem svojih anksiolitičkih i antioksidantnih efekata. Postoje dva načina na koje možete koristiti čaj od kamilice u tretmanu akni. Može se primeniti oralnim putem ili površinski. U oba slučaja, čaj se mora kuvati kako bi se dozvolilo aktivnim sastojcima da pređu u rastvor čaja. A u nekim slučajevima, akne se mogu tretirati na oba načina – ispijanjem čaja i utrljavanjem biljnih listića kamilice direktno u kožu, što se pokazalo kao vrlo efikasno kad su u pitanju akne.

9.) Prosvetljivanje kože lica

Biljni čaj od kamilice se pokazao kao odličan prirodni izbeljivač kože. On prosvetljuje vaš ten i na prirodan način mu daje zdravi sjaj. Čaj od kamilice je vekovima korišćen kao prirodni izbeljivač kože. Skuplja vaše pore, omekšava kožu i kada se dosledno koristi u periodu od dve do tri nedelje, uzrokuje bledilo tamnih mrlja i ožiljaka od akni. Prokuvajte 3 supene kašike sušenih cvetova kamilice u šolji vode u trajanju od 8-10 minuta. Nakon ceđenja mešavine, dodajte u to jednu supenu kašiku meda i ružine vode. Sada to nanesite na lice i predeo vrata, ostavite da deluje oko 15 minuta, a zatim isperite temeljno svežom vodom. Ovaj lek vašoj koži daje efekat izbeljivanja i prosvetljuje vašu kožu.

8.) Deluje kao dobro sredstvo za piling lica

Kada se pomeša i sjedini sa mlekom, čaj od kamilice daje veoma dobro sredstvo za piling tela i lica. U drugom metodu, sadržaj filter vrećice čaja se može pomešati sa šećerom i maslinovim uljem kao bi se napravio dobar losion za piling. Nanesite nežno ovo sredstvo na lice i masirajte. Lice isperite hladnom vodom i osušite tapkanjem. Na ovaj način ćete potpuno ukloniti ostatke mrtvih i osušenih ćelija sa kože lica, što će joj dati predivan sjaj. A jednom kada se stavi na lice, ostvaruje nežan i umirujući efekat.

7.) Umirujući efekat za kožu lica

Čaj od kamilice primenjen na površini kože se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo za smirivanje njene iritacije i opekotina od sunca. Filter vrećice takođe ostvaruju umirujući efekat na umorne oči, nakon višečasovnog rada na kompjuteru ili dugotrajnog gledanja televizije bez prestanka. Čaj od kamilice se takođe ponaša kao divan, umirujući melem kada se koristi u kupki za kupanje, i predstavlja jeftin i prirodan način da sebe počastite tretmanom sličnim lekovitom banjskom, ali u privatnosti vašeg kupatila. Kupka od kamilice se isto tako može koristiti za kupanje beba koje imaju osip od pelena i druge tipove iritacije kože, jer čuva mekoću bebine kože i pospešuje zdrav san. Kamilica je takođe vrlo efikasan lek protiv peruta kože poglavine, jer poseduje anti-gljivične osobine.

Povezano>>> Kamilica čajevi od kamilice

6.) Smanjuje tamne krugove ispod očiju

Još jedna jako značajna prednost čaja od kamilice je ta da se njene filter vrećice mogu koristiti u tretmanu tamnih krugova ispod očiju. Da bi napravili ovaj kućni lekoviti preparat, potopite u vruću vodu filter vrećicu čaja od kamilice na 5 minuta, a zatim je ohladite pre nego što je stavite, kako bi to oči mogle da podnesu. Ostavite da deluje 5 minuta a zatim temeljno isperite svežom vodom. Ovaj lek pomaže da se prosvetle tamni krugovi ispod očiju i smanjuje nadutost podočnjaka.

5.) Smanjuje otok

Hladne filter vrećice čaja od kamilice su se pokazale veoma efikasnim u tretmanu stiskanih i nagnječenih bubuljica u smislu smanjivanja njihovog otoka i crvenila, posredstvom svojih protiv-zapaljenskih i antioksidantnih karakteristika. A mnogi koriste infuz ili ekstrakt čaja od kamilice u kupki, kako bi se otarasili raznih problema na koži poput ekcema, malih boginja i uobičajenih otoka ili infekcija pridruženih ovim bolestima.

Slično>>>Prirodno čišćenje kože lica

4.) Deluje kao hidratantno sredstvo

Čaj od kamilice se pokazao kao odlično sredstvo za hidriranje i čišćenje kože. Komponente prisutne u čaju od kamilice vrlo dobro deluju u sastavu maske protiv akni i čine odličan tonik i sredstvo za čišćenje kože. Kamilica takođe pozitivno može delovati na kožu kada se konzumira pored hrane, jer na taj način hrani i hidrira kožu iznutra. Takođe možete izlagati kožu isparenjima čaja od kamilice, jer na taj način ostvarujete opšti blagotvorni efekat na nju.

3.) Lekovita svojstva

Kamilica ima izražena lekovita svojstva usled svojih antioksidantnih i anti-mikrobnih osobina. Takođe se ponaša kao dobro dezinfekciono sredstvo i može se upotrebiti za čišćenje rana i manjih posekotina na površini kože.

Povezano>>>Maske i kupke od kamilice

2.) Anti-oksidantna svojstva

Kamilica je bogat izvor anti-oksidanasa. Anti-oksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u telu koji oštećuju ćelije kože. Prema tome, pružaju odličnu zaštitu protiv slobodnih radikala i sprečavaju bilo kakvo oštećenje kože. Istraživanje je pokazalo da je čaj od kamilice vrlo efikasan u borbi protiv bakterija, pa se stoga koristi kao moćno kućno sredstvo za prevenciju akni i ožiljaka na licu.

1.) Sveukupni tretman za lice

Čaj od kamilice poseduje sveukupno moćno isceljujuće, antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo. Takođe se pokazao efikasnim u tretmanu akni, rana i ožiljaka na površini kože. Ovaj biljni čaj ostvaruje i neverovatan kurativni, hidratantni, pročišćujući i smirujući efekat. Efikasno se može koristiti kao piling kupka za čitavo telo ili kao maska za lice, a takođe ostvaruje i umirujući i opuštajući efekat na vaše oči. Može se površinski koristiti na koži kao i na poglavini prilikom kupanja, u cilju sprečavanja svraba i bilo kakve iritacije kože. Dodatno, pokazao se i kao vrlo uspešan u prevenciji i eliminisanju peruti. Kamilica može ublažiti iritaciju kod uboda insekta, malih boginja, rana, opekotina, nagnječenja, opekotina od sunca, osipa i zapaljenja na koži. Biljka je takođe čuvena po ublažavanju nelagodnosti koju izazivaju oboljenja poput ekcema, psorijaze, osipa od pelena i drugih vrsta iritacije kože. Isto tako se pokazala kao popularan preparat za zaustavljanje rasta čireva. Istraživači su takođe pokazali da je površinska primena rastvora kamilice veoma efikasna i brže deluje na svrab, bol i zapaljenje kožnih lezija nego što to čini topikalna hidro-kortizonska (steroidna) terapija. Stoga ovaj divan biljni lek nudi rešenje za više problema povezanih sa kožom, i može se površinski primenjivati na koži ili konzumirati sa hranom. A najbolje od svega je to što ovaj kućni lek ne samo da je efikasan, već je i jako pouzdan, ekonomičan i ukusan kada se primenjuje oralnim putem. Usled svega toga i njegovih izuzetnih osobina, smatra se punopravnim lekovitim sredstvom u tretmanu kože.

Prema tome, iskoristite ovaj biljni čaj u svakodnevnim kućnim preparatima kako bi izvukli najbolje od njegovih odličnih blagotvornih zdravstvenih efekata.

Saznaj više>>>Jabukovo sirće za lice