hijaluronska kiselina za usne

Hijaluronska kiselina je supstanca koja se u prirodi nalazi u ljudskom telu. Najveća koncentracija hijaluronske kiseline nalazi se u očnoj vodici i u zglobovima, čime pospešuje fiziološku funkciju ovih struktura. Ipak, hijaluronska kiselina koja se koristi u izradi medicinskih preparata se proizvodi od bakterija u laboratorijskim uslovima. Najčešće, hijaluronska kiselina se koristi za lečenje degenerativnih oboljenja zglobova, a način aplikacije je najčešće oralnim ili intravenskim putem, od strane profesionalno obučenih lica.

Pored standardne primene, u poslednje vreme, hijaluronska kiselina se koristi tokom izvesnih hirurških intervencija na oku, kao što je uklanjanje katarakte, transplatacija kornee, kao i hirurškog lečenja oštećenje retine kao i ostalih oboljenja oka. Ubrizgava se direktno u oko kako bi zamenio očnu vodicu koja se u patološkim stanjima stvara u manjoj količini.

Koristi se i u estetskoj hirurgiji, lečenju opekotina i rana na koži, u lečenju čireva na koži i kao anti – ejdžing sredstvo. Koristi se u estetskom oblikovanju usana, sa kojim je u medicini i ušla na velika vrata.

hijaluronska kiselina za usne

Hijaluronska kiselina za usne

Hijaluronska kiselina se sve više koristi za oblikovanje usana. U savremenim klinikama, intervencija se vrši bez anestezije, sa jako kratkim oporavkom, odnosno, intervencija je poprilično bezbolna. Kada se ubrizga hijaluronska kiselina, ona pospešuje stvaranje kolagena u usnama. Tokom same intervencije, usne se povećavaju 20 – 30 % od svoje ukupne veličine, ali odmah potom splasnu i dobiju oblik koji je osoba želela. Prvo se ubrizga mala količina hijaluronske kiseline, a tokom svakog sledećeg tretmana ubrizgavaju identične doze, kako bi se usne što bolje odlikovale.

Potrebno je napomenuti da hilajuronska kiselina oblikuje usne, pri čemu one izgledaju estetski savršeno, a ne povećava ih, što je prednost, jer prilikom ubrizgavanja sintetičkog materijala kao što je kolagen, može doći do komplikacija ukoliko nešto krene po zlu.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline U USNE je nešto skuplji tretman, ali je dosta kvalitetniji od stavljanja siliona, a ponovno punjenje je potrebno tek nakon 3 – 4 godine. Ubrizgavanje hijaluronske kiseline se ne preporučuje osobama mlađim od 22 godine, zato što se smatra da do 22. godine života organizam može u potpunosti da proizvodi hijaluronsku kiselinu, kao suplement se mogu koristiti pilule sa hijaluronskom kiselinom!

Hijaluronska kiselina za lice

Ova kiselina je odlična za lice zato što daje efekta kod osba sa različitim tipovima kože. Bilo da je Vaša koža masna, osetljiva ili suva, hijaluronska kiselina deluje na nju! Osnovni mehanizam uz pomoću kojeg hilajuronska kiselina deluje jeste visoka hidracija ćelija i tkiva kože! Jedan gram hijaluronske kiseline može da hidrira kožu kao da ste lice oprali sa 6 litara vode! Sa druge strane, hilajuronska kiselina ne razmekšava ćelije kože, tako da je koža u svakom trenutku elastična i hidrirana.

Kozmetička industrija stavlja hijaluronsku kiselinu u prvi plan kada se govori o anti – ejdžing mehanizmu. Naučnici tvrde da se vremenom, koža lišava znatne količine vode, te da je pojava bora rezultat nedovoljne količine vode u tkivu koje održava elastičnost. S tim u vezi, čak i ostarela koža, primenom hijaluronske kiseline može da poprimi stari oblik. Treba imati u vidu da se tretman mora odraditi na početku starenja kože, odnosno, pojave bora, zato što tada ovaj tretman ima najveće rezultate.

Hijaluronska kiselina se ubrzigava preko injekcije, a najveći efekat ima na podočnjake i bore na čelu. Takođe, dobre rezultate daje i na bore oko usana i ublažava “viseću kožu” na vratu.

Hijaluronska kiselina za zglobove

Degenerativne i upalne promene na zglobovima otežavaju normalno kretanje pacijenata. Osteoartritis oštećuje zglobne kapsule. Jedan od razloga krepitacija, odnosno, bolnih i zvučnih senzacija u zglobu kolena pri pokretu je uzrokovano nedostatkom zglobne tečnosti pomoću koje bi zglobne površine “klizile” pri pokretu. Hijaluronska kiselina je idealno rešenje za ovaj problem! Hijaluronska kiselina je trajna supstanca koja se ne troši lako i koja služi kao idealna zamena za vodu u zglobnoj kapsuli. Ubrizgava se injekcijom a efekti su zaista vidljivi veoma brzo.

Hijaluronska kiselina dugo traje, ali, ukoliko osoba sa osteoartitisom dosta šeta ili radi, potrebno je ponovno punjenje za oko godinu dana. Time se doprinosi smanjenju bola pri pokretu, povećanju obima pokreta i neometanom obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kapsule – kreme hijaluronske kiseline

Anti – ejdžing tretman hijaluronskom kiselinom kremama se zasniva na koncetraciji hilajuronske kiseline u samoj kremi. Pirlikom mazanja kremom, koža se na adekvatan način hidrira, a organizam se stimuliše na proizvodnju dodatne hijaluronske kiseline i vode. Pilule su dobre kada je potrebno da se u dužem vremenskom periodu, organizam stimuliše na lučenje hijaluronske kiseline, one se najčešće daju apcijentima sa osteoartritisom kako bi se sistematski, simetrično, bol i nesposobnost redukovali na minimum.

Kada se govori o neželjenim efektima hijaluronske kiselina, dobra stvar je što su one minimalne i pre svega se odnose na pojavu kožnih infekcija i nastanka alergije.

Hijaluronska kiselina u hrani

Hijaluronska kiselina se može koristiti u vidu suplemenata ili u namirnicama, odnosno, unošenjem namirnica koje su bogate ovom kiselinom.

Hrana koja sadrži hijaluronsku kiselinu u sebi jeste lisnato povrće ( zenela salata, kupusarke ), spanać, brokoli, repasto povrće ( cvekla, šargarepa ), proizvodi na bazi soje. Međutim, ako hoćete da za kratko vreme “napunite” organizam hijaluronskom kiselinom, onda Vam preporučujemo da konzumirate kožu i meso sa kostiju pernate živine koja obiluje ovom kiselinom. Takođe, konzumacijom crvenog i belog vina, organizam se stimuliše na proizvodnju hijaluronske kiseline.

Kako sprečiti gubitak hijaluronske kiseline iz organizma ?

Naučne studije su dokazale da postoje fakotir rizika koji direktno utiču na količinu hijaluronske kiseline u organizmu. Neki od faktora rizika jesu i :

– predugačak boravak na suncu ( posledica UV zračenja )

– dugogodišnje konzumiranje cigareta

– deficit nutritivnih vitamina

– konzumiranje vode bogate hlorom

U poslednje vreme se ispituje značaj alfa lipoične kiseline u smanjivanju gubitka hijaluronske kiseline iz organizma. Namirnice koje su bogate alfa lipoičnom kiselinom jesu pileće meso, spanać, brokoli kao i pečurke. Supstanca koja je direktno povezana sa količinom hijaluronske kiseline u organizmu je vitamin A. Visoke vrednosti vitamina A utiču na dodatno stvaranje hijaluronske kiseline.

Na količinu kolagena i hilajuronske kiselina u koži, utiču i vitamin C, lizin i prolin. Namirnice bogate lizinom i prolinom jesu belanca, riba, mlečni proizvodi i orašasto voće.