zdravo mrsavljenje

Ukoliko želite zdravo mršavljenje, bez “čarobnih tableta”-vodite računa o kombinaciji namirnica.
Gojaznost nije samo estetski, već i zdravstveni problem.Ukoliko želite zdravo mršavljenje, bez “čarobnih tableta” potražite savet stručnjaka, dijetetičara-nutricionista.

zdravo mrsavljenje
Zdravo mršavljenje podrazumeva mršavljenje u dugom vremenskom periodu a ne skidanje kilograma za nedelju ili dve.
Za zdravo mršavljenje potrebno je promeniti životne navike što će dovesti do trajnog održanja vitke linije dok dijete i tablete daju samo kratkotrajne rezultate.
Zdravo mršavljenje promenom načina života i pravilnim kombinovanjem namirnica poboljšava sveukupno zdravlje nema gladovanja kao na dijetama a nivo energije je trajno povišen.Ako ste bili na nekoj dijeti znate da one često izazivaju malaksalost i nervozu.

Saveti za zdravo mršavljenje
U toku dana obavezno treba uneti u organizam svih sedam vrsta namirnica. Poželjno je da se to učini u 5-6 obroka u toku dana, na svaka dva sata (doručak – užina, ručak – užina, večera – užina).Zdravo mršavljenje podrazumeva povećanje broja obrka na pet jer više malih obroka neće dovesti do gojaznosti za razliku od dva ili tri obilna čak iako tokom dana unesemo istu količinu kalorija. Tečnost treba piti isključivo pre obroka, nikako za vreme obroka niti jedan sat posle jela. Neophodno je uneti oko 3 litra tečnosti u toku dana i, naravno, izbegavati gazirana pića. Prednost treba dati čajevima i prirodno mineralnoj vodi, a kad god možete, popijte i čašu surutke da biste osvežili jetru. Medjutim, koliko god da se pridržavate ovih pravila, postizaćete bolje rezultate u mršavljenju ukoliko sat vremena u toku dana budete aktivni. Ako ne možete da odete u teretanu, na plivanje ili na druge vidove organizovanih treninga, svakako možete da se prošetate pola sata ili sat.

Zdravo mršavljenje pravilnim kombinovanjem namirnica
Često kombinujemo namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedemo zajedno.
Zeleno povrće i voće pogrešno je konzumirati u toku jednog obroka, a isto važi i za sokove (sok od povrća se kombinuje sa jelom od povrća a voćni sok sa voćem).
Mleko i šećer takode ne treba uzimati istovremeno. Uz mleko dobro ide suvo voće uz dodatak male količine meda.
Naročito je štetno u toku obroka jesti istovremeno ribu, meso i ostalu hranu životinjskog porekla.
Najbolje je kombinovati meso sa salatama od povrća.
Veoma su opasne popularne proteinske (mesne) dijete. Jaja mogu da se jedu sa mlekom i sirom ali, s obzirom na to da sadrže mnogo proteina, treba ih kombinovati i sa povrćem.Jelo načinjeno od sirovog i kuvanog povrća (šargarepa, zelena salata, praziluk) nadražuje sluzokožu želuca i izaziva nadimanje. A presno povrće treba oprezno konzumirati i nikako kombinovati više od tri vrste.
Da bi creva bolje funkcionisala i da bi se organizam oslobodio toksina, nikada se ne kombinuju proteini i skrob (meso i krompir), proteini i ugljeni hidrati (meso i testenine), proteini i kiseline (riba i voće), mlečni proizvodi i kiseline kao što je milk-šejk.

U poslednje vreme sve više se daje prednost dijeto-terapiji na bazi krvne grupe. Ovo nije stvar pomodarstva, nego potvrda da odredene namirnice ne odgovaraju svakoj krvnoj grupi.

ČETIRI BELE SMRTI
Nutricionisti nazivaju jednim imenom odredjene namirnice…”4 bele smrti”
To su: beli šećer, so, belo brašno i mast. Prednost uvek treba dati žutom šećeru ili medu, integralnom ili crnom brašnu i maslinovom ulju, a umesto soli upotrebljavajte razne začine ili kalijumovu so.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *