sok od narandze

Zdravlje na prvom mestu.

Većina ljudi veruje da je sok od pomorandže najbolji izbor, ali ovaj napitak će vam pomoći na mnogo više načina.

Čaša svežeg soka od pomorandže ide uz najčešću sliku zdravog doručka i mnogima je nezaobilazan deo jutarnje rutine. Ali, jeste li se zapitali nekada da li je to zaista najbolji izbor?

Naime, čaša soka od pomorandže u proseku sadrži 110 kalorija i osiguraće vam dnevnu dozu vitamina C, antioksidansa koji štiti kožu od štetnog delovanja sunca i mozak od opasnih supstanci koje se nalaze u zagađenom vazduhu. Ipak, previše ovog soka može da uzrokuje oštećenje zubne gleđi.

sok od narandze

Nedavno istraživanje pokazalo je slabljenje zubne gleđi za čak 84 odsto kod osoba koje piju sok od pomorandže pet dana zaredom. Slično delovanje imaju i ostali voćni sokovi zbog kiseline koju sadrže, a mnogo gori izbor je piti razne sode i energetske napitke.

Sa druge strane, čaša mleka sa 2 odsto mlečne masti osiguraće vam 20 odsto od ukupne dnevne potrebe za proteinima i trećinu potrebne dnevne količine kalcijuma. Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje ujutro piju čašu mleka, manje osećaju glad do ručka. Kalcijum pomaže u regulaciji hormona koji kontrolišu telesnu težinu, a nije ni “agresivno” za vaše zube poput soka od pomorandže.

Stručnjaci savetuju da svakako birate organsko mleko, iz domaćeg uzgoja bez antibiotika i dodatih hormona rasta, jer će vam takvo mleko osigurati i količinu antioksidanata koju sadrži i popularni đus.

Organsko mleko sadrži 75 odsto više beta-karotena, 50 odsto više vitamina E, antioksidansa koji jača imunitet i može biti efektan u borbi protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja, dva do tri puta više luteina i oko 70 odsto više omega-3 masnih kiselina.

Zaključak stručnjaka je jasan – uz doručak pijte mleko, već od sutra!