voda i mrsavljenjeOsobe koje su trenutno na nekom programu mršavljenja ili jednostavno žele da se hrane zdravo,moraju znati o važnosti i ulogama koje voda ima u našem organizmu. Pre svega,voda čini od 55% pa do 75% totalne telesne mase. Krv čini čak 90% vode. Smanjenje vode u organizmu za 10% vas može učiniti bolesnim,dok smanjenje od 20% može izazvati smrt.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih unosimo vodu je izbegavanje dehidratacije. U početnom periodu mršavljenja gubi se samo voda a ne masti i tada postoji najveća mogućnost od dehidratacije. Početni znaci dehidratacije su slabost,umor,slabija pokretljivost i izdržljivost,zbog slabije prokrvljenosti mišića.

Ukoliko ne obezbeđujemo dovoljne količine vode bubrezima,jetra preuzima ulogu detoksikacije toksina. Kada jetra preuzme tu ulogu,ona postaje manje sposobna da obavlja svoje druge funkcije,uključujući i metabolizam masti koje unosimo hranom. Zbog toga je bitno da unesemo dovoljne količine vode,da bi jetra mogla neometano da obavlja svoju funkciju u metabolizmu masti što efikasnije.

Takođe,sa manjkom tečnosti u organizmu,glukoza ostaje duže u krvotoku sve dok ne dođe do jetre i tada glukoza biva uskladištena kao mast a ne kao glikogen.

Preporučuje se minimalan unos od 8 čaša dnevno (2l vode). Međutim,ova količina može da varira u zavisnosti od starosti,pola,nivoa fizičke aktivnosti itd.
Potrudite se da popijete vodu bar 20 minuta pre treninga da bi telo bilo dovoljno hidrirano. Takođe se preporučuje unos vode i posle obroka bogatih ugljenim hidratima. Ako unosite više voća onda možete smanjiti unos vode.

Nemojte čekati da vam telo pošalje signal da ste žedni. Dok vi shvatite da ste žedni,vaše telo je već dehidrirano. Jedan od najboljih načina da proverite da li ste dehidrirali jeste da proverite svoj urin. Ukoliko ste unosili dovoljne količine vode,vaš urin bi trebao da bude svetlo žute boje. Ukoliko je urin taman i ima jak miris,to je znak da ste dehidrirali. Trebalo bi da znate da neki antibiotici i vitaminski dodaci mogu da promene boju urina.

Naše mišiće čini od 70% do 80% vode. Što više vode unosimo,naše telo će biti više hidrirano i više kiseonika će dospevati do svih organa u organizmu,pa samim tim i do mišića. Ukoliko počnete da sprovodite ovu naviku,jako brzo ćete uočiti promene na vama,i to ne samo u fizičkom izgledu već i u tome kako se osećate,u izdržljivosti dok vežbate ili dok obavljate svakodnevne aktivnosti.