Mogu da se konzumiraju svakodnevno…

Ove namirnice možete da spremate na više načina – propržavanjem, kuvanjem na vodi ili pari, a što je najvažnije neće izgubiti na svojim kvalitetnim svojstvima. Imaju manje od 40 kalorija, pa su odlične za one koji vode računa o zdravlju, ili pak žele da regulišu svoju ishranu. Možete ih unositi kao obrok salatu ili možda samo dodatak glavnom jelu. U svakom slučaju, nećete pogrešiti.

RUKOLA

4 kalorije u jednoj šoljici

Ovo ukusno povrće je sve što trebate. Sadrži malo kalorija, zasićenih masti i holesterola. Obiluje vlaknima, kalijumom, vitaminima A, C i K.

ŠPARGLE

27 kalorija u jednoj šoljici.

Poznate su po svojim detoksikacijskim svojstvima jer sadrže visoku količinu aminokiselina koje imaju dijuretsko delovanje. Ubrzavaju metabolizam i obiluju vitaminima A, C, E, K, B6 i folnom kiselinom. Takođe su odličan izvor gvožđa i proteina.

BROKOLI

31 kalorija u jednoj šoljici.

Brokoli je odličan izvor vlakana, vitamina i minerala. Takođe je odličan antioksidant i smanjuje rizik od nastanka raka dojke i debelog creva.

namirnice malo kalorija

PROKELJ

38 kalorija u jednoj šoljici.

Sadrže veoma malo kalorija. Odličan su izvor antikancerogenih fitonutrijenata i vlakana. Iako su neobičnog ukusa, svakako bi trebalo da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu.

KUPUS

22 kalorije u jednoj šoljici.

Hrskav, slatkast i pristupačan, kupus obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima i antikancerogenim svojstvima.

ZELENA SALATA

5 kalorija u jednoj šoljici.

Možete pojesti hrpu zelene salate, a da se niti malo ne udebljate. Odličan je izvor vitamina B, folne kiseline i mangana.

TIKVICE

20 kalorija u jednoj šoljici.

Sadrži mnogo vitamina A, jednostavna je za pripremu i njen volumen se povećava u želucu, što znači da ćete se malom količinom tikvica zasititi.

SPANAĆ

7 kalorija u jednoj šoljici.

Obiluje gvožđem, folnom kiselinom i vitaminom K. Takođe sadrži beta karoten i vitamin C koji su odlični antioksidansi.

KELJ

5 kalorija u jednoj šoljici.

Smanjuje rizik od nastanka raka, naročito raka dojke. Odličan je izvor vitamina B, folne kiseline i mangana.