hrana

Izbaci ih iz svog frižidera.

Ako si odlučila da se zdravo hraniš, vreme je da kalorične namirnice izbaciš iz kuće i da ih više ne kupuješ.

Ovo je lista od četiri namirnice koje te goje više nego što misliš.

MARGARIN

Ne dozvoli da te zavara to što je margarin na biljnoj bazi – reč je o hidrogenizovanoj biljnoj masti, poznatijoj kao “smrt za celi organizam”. Jedini razlog zbog kojeg se ljudi okreću margarinu umesto maslacu je njegova cena, jer je višestruko jeftiniji, ali bilo bi mnogo bolje da jednostavno jedeš manje, ali kvalitetnije.

hrana

GAZIRANA PIĆA

To što na limenci piše “zero”, odnosno nula kalorija, ne znači da je to piće koje je dobro za tebe. Sokovi sa veštačkim zaslađivačima, iako se reklamiraju kao zdrava zamena za pića sa šećerom, zapravo mogu da izazovu pravi haos u organizmu. Zato bi najbolje bilo da ih u potpunosti izbaciš iz menija i da umesto njih počneš da piješ sveže ceđene sokove od voća i povrća.

VIRŠLE I MESNE PRERAĐEVINE

Osim što su napravljene od mesnih otpadaka, viršle i ostale mesne prerađevine sadrže puno soli koja zadržava višak vode u telu. Ako želiš da se hraniš zdravo, zaboravi na viršle, paštete i salame.

PRŽENA HRANA

Niko ne može da kaže da prženi krompirići nisu ukusni i to ne znači da ne možeš sebi ponekad da priuštiš jednu porciju. Ali to ne znači da u kući uvek moraš da imaš prženu hranu ili kesice čipsa. Naučno je dokazano da zasićene masne kiseline mogu da povećaju rizik od razvoja dijabetesa, debljine i srčanih bolesti. Zato probaj da ih izbegavaš.